NIEUWS

Nieuw: Primephonic streaming muziekdienst voor klassiek

Rob Nijman | 16 juni 2017 | Fotografie Fabrikant

Klassieke muziek is een ondergeschoven kindje in de wereld van streamingservices, vindt Primephonic. Het bedrijf lanceert daarom een muziekdienst die voorziet in een stevige catalogus in precies dat genre, voorlopig alleen in de VS en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar.

ACTUEEL ARTIKEL OVER PRIMEPHONIC (AUGUSTUS 2020): KLIK HIER

Primephonic is een online muziekbibliotheek waar je tot voor kort uitsluitend voor downloads terecht kon. De specialist op het gebied van klassieke muziek voegt daar nu een 'on the go'-model aan toe, voor hi-res streaming in 16-bit FLAC, bedoeld om de concurrentie met Qobuz Sublime en Tidal Masters aan te gaan. De catalogus telt ruim 100.000 klassieke stukken, komende zomer uitbreidend vanuit de kluizen van Sony Classical en Warner Classics.

In een uitgebreid interview met Billboard vertellen de Nederlandse oprichter Simon Eder en zijn collega Veronica Neo over hun intenties om klassieke muziek 'toegankelijker en begrijpelijker' te maken. Opvallend genoeg voor een bedrijf met zijn oorsprong in Baarn - en met nauwe banden met Polyhymnia - is de muziekdienst vooralsnog niet in de Benelux beschikbaar. Primephonic biedt op dit moment uitsluitend in de VS en het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten, voor 15 dollar respectievelijk pond per maand. Dat geeft toegang tot een desktopplatform en een mobiele website, aan een app voor iOS wordt gewerkt. 

Meer informatie vind je op de Primephonic website, waar je -vanuit Amerika en Engeland- ook een gratis proefabonnement kunt starten. Die site biedt bovendien een aardige 'wat gebeurde er vandaag in de geschiedenis'-rubriek. Zo weten we nu dat de Shostakovich-opera The Nose vandaag precies 88 jaar geleden, op 16 juni 1929, zijn première beleefde als concert in Leningrad - geheel tegen de wens van de componist, die van mening was dat het stuk alleen werkt als opera en niet sec als muziekweergave.


EDITORS' CHOICE