NIEUWS

Primephonic: een toekomst voor klassieke muziek

Eric de Boer | 16 september 2020

Het streamen van muziek is niet meer weg te denken uit de manier waarop de consument tegenwoordig luistert. Thuis, onderweg of zelfs in de sportclub worden miljoenen nummers beluisterd, al dan niet met aandacht. Waar populaire muziekdiensten hun aanbod en geluidskwaliteit steeds uitbreiden en verbeteren, is er echter een groep muziekliefhebbers die daar vaak niet vinden wat ze zoeken: een goede manier om klassieke muziek te vinden en te beluisteren. Primephonic richt zich op die groep, met een op maat gemaakte app en een immer toenemende catalogus.

Het was enkele jaren geleden dat drie vrienden onder het genot van een goed glas wijn constateerden dat er sinds de opkomst van streaming audio weinig tot geen toekomst was weggelegd voor klassieke muziek. De drie liefhebbers van het genre, een Nederlander, een Singaporees en een Oostenrijker, waren bezorgd over de digitale revolutie in het beluisteren van muziek in relatie tot de toekomst van hun favoriete genre. Klassieke muziek deed simpelweg niet mee aan de heropleving die de muziekbranche doormaakte en dat baarde zorgen.

De oplossing: Primephonic

Indertijd merkten de vrienden op dat klassieke muziek slechts 5 procent van de totale muziekindustrie besloeg, terwijl het percentage aandeel in streaming audio slechts op 1 procent lag. Terwijl het toen al duidelijk was dat streaming audio hét medium was om de klassieke muziekindustrie levend te kunnen houden. En daarin lag nu juist de uitdaging.

De drie onderzochten waarom klassieke muziekliefhebbers niet goed terecht konden bij de reguliere streaming platforms zoals Spotify, Qobuz en Tidal. De uitkomst was zowel logisch als alarmerend. Liefhebbers van klassieke muziek liepen in de apps van de populaire streamingdiensten aan tegen het feit dat die waren ingericht op het zoeken naar populaire muziek. Kom je in de zoektocht naar bepaalde populaire muziek al snel uit op het juiste/ gewenste resultaat door te zoeken op naam van de artiest, het album of een nummer, werkten die drie parameters in de zoektocht naar een juist resultaat binnen de klassiek wereld eerder als belemmering. Met geen-, of juist veel te veel resultaten als gevolg. Logisch dus, dat de liefhebber van het genre werd afgeschrikt door streaming audio via een online muziekdienst.

Met de missie om klassieke muziek van een gewisse ondergang te redden en om hun favoriete genre levend en gezond te kunnen houden, besloten de heren om het spreekwoordelijke heft in eigen handen te nemen. Primephonic was geboren, op papier in elk geval. Niet veel later vond men investeerders in de V.S. en Nederland en de drie liefhebbers verzamelden een gezelschap van gelijkgestemden om zich heen om ’s werelds eerste toegewijde streamingdienst voor klassieke muziek te worden.

Na een eerste versie van Primephonic in 2017, was in 2018 de definitieve variant van de streamingdienst verkrijgbaar. In eerste instantie beschikbaar voor liefhebbers van klassieke muziek in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar sinds 2019 is de app in maar liefst 154 landen te downloaden.

Het principe van Primephonic

Het team van Primephonic bedacht allereerst dat er een aparte app moest komen, die niet alleen laagdrempelig qua gebruik, maar vooral ook beter geschikt moest zijn voor de eisen die het genre en de gebruiker ervan aan die app stelde. Dat begint dus met de juiste data, die middels meer algoritmen moest werken dan de tekortschietende apps van de bekende streamingdiensten voor muziek. Die algoritmes of criteria, weggewerkt in de metadata van de digitale albums, moesten het voor de gebruiker mogelijk maken om te zoeken op veel meer verschillende vlakken dan bij bijvoorbeeld Tidal of Spotify mogelijk is. Denk maar aan zoektermen als componist, uitvoerende(n), label, stijl, naam van de opus, de tweede titel, het nummer van het werk als er meerdere delen van bestaan en nog meer attributen die doorzoekbaar moeten zijn voor een goede werking van een app voor het streamen van klassieke muziek.

Samen met de designers van Q42 werd de definitieve versie van Primephonic ontworpen, waarbij ook een webplayer ontstond. Met als resultaat dat Primephonic de gebruiker een stabiele app, een prettige gebruikerservaring en een goede geluidskwaliteit kan bieden.

Net als Qobuz en Tidal biedt Primephonic twee abonnementsopties, waarbij de geluidskwaliteit het grote verschil maakt. Voor € 9,99 per maand (of € 99,99 voor een heel jaar) krijgt de gebruiker middels een Premium-abonnement toegang alles wat Primephonic te bieden heeft, in 320kbps MP3 geluidskwaliteit. Wie echter in cd-kwaliteit of in 24 bit hoge resolutie van klassieke muziek wil genieten, zal eerder kiezen voor Primephonic Platinum, dat € 14,99 per maand (of € 149,99 op jaarbasis) kost.

Voor die bedragen zorgt Primephonic voor een echte beleving, die verder gaat dan alleen maar het kunnen genieten van klassieke muziek met een slimme zoekfunctie in de app. Want naast een immer groeiende database met daarin ongeveer 205.000 albums, 6.000 componisten, 7.200 soloïsten, 1.800 dirigenten en 1.500 ensembles, biedt Primephonic haar abonnees een online radiostation, extra informatie over albums, persoonlijke aanbevelingen, podcasts met achtergronden en aanbevelingen van bekende personen en artiesten. Daarnaast maakt Primephonic het de gebruiker mogelijk om een album op bijvoorbeeld een smartphone te downloaden, zodat je ook onderweg of op kantoor naar je favoriete klassieke muziek kan luisteren zonder dat het je databundel aantast. Offline gemak, dus.

Daar komt nog eens bij dat Primephonic een stuk eerlijker omgaat met het belonen van de uitvoerenden/ rechthebbenden binnen het klassieke genre dan andere online streamingdiensten. Fair Trade op muzikaal niveau. Waar bijvoorbeeld Spotify uitbetaalt per gestreamd nummer, betaalt Primephonic een vergoeding per seconde uit. Wat zeker bij klassieke muziek een stuk eerlijker is, aangezien de stukken veelal flink langer zijn dan de ‘gangbare 3 minuten’ van bijvoorbeeld een pop track. Zo hoopt Primephonic componisten en uitvoerende meer in staat te stellen om hun creativiteit de vrije loop te laten, zonder financiële beperkingen. Met als beoogd gevolg een veel gezondere tak binnen de muziekindustrie.

Primephonic in de praktijk

Primephonic biedt de gebruikers een app voor zowel iOS als Android, alsmede een webplayer. Het aanmelden is simpel en door enkele vragen te beantwoorden help je Primephonic om je de ervaring te bieden die het beste bij je past. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven of je interesse hebt in klassieke muziek maar geen kenner, of juist een kenner met een eigen smaak en voorkeur. Dat maakt dat de app de keuzes vereenvoudigt; de ‘beginner’ kan kiezen tussen muzikale stemmingen zoals vrolijk, kalm of energierijk, terwijl de ‘gevorderde’ klassiekliefhebber de keuze krijgt tussen daadwerkelijke genres. Vervolgens krijg je enkele bekende componisten, waaruit je eventuele favorieten kan selecteren, terwijl de ‘gevorderde’ kiest tussen periodes die de klassiek stijl omschrijven.

Dit alles biedt Primephonic de kans om de gebruikerservaring zo persoonlijk mogelijk te maken. En dat doen ze op een vriendelijke en toegankelijke manier. Middels in-app tips, een handige en vooral overzichtelijke homepage die toegang biedt tot bijvoorbeeld nieuwe releases, playlists op basis van voorgestelde onderwerpen, podcasts en meer biedt Primephonic een eenvoudig te doorzoeken mogelijkheid om van klassieke muziek te genieten.

En wat natuurlijk het meest toegankelijk is, is de zoekfunctie die Primephonic biedt. De zoekpagina zelf biedt al toegang tot diverse categorieën, zoals componisten, dirigenten,  ensembles, soloïsten, periodes, playlists en genres. Maar de zoekopdrachten zelf zijn snel en vooral doelgericht: je vindt het gezochte album snel en simpel. Afspelen en afspeelopties werken hetzelfde als bij vele andere streaming-apps, met als toevoeging dat je vaak het boekje dat bij het album hoort kan lezen. Een leuke en voor de liefhebber van klassieke werken vaak niet onbelangrijke feature. En middels de download-button is het mogelijk om het album op een smart device op te slaan, zodat offline luisteren ook mogelijk is. Binnen de profielomgeving is overigens in te stellen welke geluidskwaliteit er via WiFi en op een mobiel netwerk wordt geprefereerd, samen met opties voor het offline luisteren van muziek en het downloaden van begeleidende boekjes. Ter voorkoming van een onvoorziene aanslag op de databundel, natuurlijk.

Radio, maar dan beter

Ook erg leuk is de radiofunctie binnen Primephonic. De app biedt je de keuze vanuit een klassieke periode, de bijbehorende genres en de ‘Ambience’ ofwel sfeer van de muziek, waarna je onafgebroken (en zonder reclame) naar muziek kan luisteren. Wat meteen weer mogelijkheden biedt tot het ontdekken van nieuwe muziek die je aanspreekt. Want omdat de radiostations feitelijk een onafgebroken willekeurige selectie van tracks biedt die voldoen aan die drie attributen uit de geheel Primephonic-bibliotheek, kan de gebruiker via de getoonde data in het ‘Now Playing’ scherm eenvoudig doorklikken naar andere informatie over de componist en het uitgevoerde werk. Met wellicht nieuwe ontdekkingen en favorieten tot gevolg.

Ook middels podcasts, vriendelijke e-mails en in-app aanbevelingen is er binnen Primephonic veel te ontdekken, zowel voor de gevorderde luisteraar als de beginnende liefhebber van klassieke muziek. Primephonic hecht duidelijk waarde aan toegankelijkheid en een positieve ervaring, gezien de ‘tone-of-voice’ in zowel de mails en achtergrondinformatie als de podcasts.

Via de app kan de gebruiker kiezen op welk apparaat of component hij naar de muziek wil luisteren. Op het moment van schrijven biedt Primephonic de keuze om (naast het beluisteren op de PC, tablet of smartphone), het signaal draadloos door te sturen via Bluetooth, AirPlay via Apple TV, via Chromecast of luisteren via de integratie van de app in het Sonos platform. Helaas nog geen ondersteuning voor de meer bekende en/of audiofiele platforms zoals die van BluOS, Yamaha MusicCast, Lumin, Auralic et cetera. Gezien het aantal luisteraars dat reeds van Primephonic gebruikmaakt en de mogelijkheid om zelf een aanvraag te doen voor integratie van apps van derden bij de meeste serieuze fabrikanten van streaming audio, zal dit een kwestie van tijd zijn. Net als de integratie binnen Roon, vermoed ik.

Vooralsnog is Primephonic (zeker de albums die in hoge resolutie zijn opgenomen) het beste te genieten via een goede hoofdtelefoonversterker/ DAC zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld AudioQuest, Chord en iFi Audio. Al dan niet verbonden met een hoofdtelefoon of een analoge ingang op de versterker. Hoewel Bluetooth ook aanwezig is, geniet je van de beste geluidskwaliteit met bovenstaande opties, of door een laptop te verbinden met een USB-DAC en de webplayer te gebruiken. Beide opties bieden een meer dan prima geluidskwaliteit, binnen de huidige beperkingen van de verbindingsmogelijkheden. En voor wie het interessant vindt om te weten waarnaar er technisch wordt geluisterd, zeer binnenkort zal de Primephonic-app ook de bitrate van het afgespeelde bestand tonen.

Klassieke muziek en de toekomst

Het credo waar Primephonic voor vecht, om de Spotify van klassieke muziek te worden, wordt middels de app, de gebruikerservaring en niet in de laatste plaats de immense en immer toenemende catalogus van de streamingdienst in ieder geval bewaarheid. Je kan het zo gek niet zoeken of Primephonic biedt het aan, mits het binnen de grenzen van klassieke muziek blijft. Dat maakt van Primephonic een kanshebber om het genre binnen de muziekindustrie levend te kunnen houden. Jazeker, klassieke muziek heeft een toekomst en Primephonic CEO Thomas Steffens en zijn team bieden liefhebbers van klassieke muziek een gedegen en vooral uitgebreide mogelijkheid om van muziek te genieten. Gezien de groei die Primephonic wereldwijd al door heeft mogen maken, is het slechts een kwestie van tijd voordat ook de meer bekende en audiofiele hifi-merken deze aanbieder zullen integreren in hun platform. De aanbieder verdient het, net als de luisteraar.

Meer informatie: www.primephonic.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HIFI.NL Actie:
Ontdek Primephonic met 90 procent korting

Wil je Primephonic ontdekken? In samenwerking met HIFI.NL biedt Primephonic onze lezers nu tijdelijk een flinke korting op een abonnement.

Ook genieten van de grootste online collectie klassieke muziek? Ontvang 40 procent korting op een jaar abonnement van Primephonic. Ga naar primephonic.com/hifi-nl en gebruik de actiecode PRIME40 (hoofdletters).


EDITORS' CHOICE