NIEUWS

Tidal Master voor hi-res streaming

Redactie Hifi.nl | 05 januari 2017

Tidal heeft op CES 2017 een nieuwe feature gepresenteerd: Master. Deze toevoeging aan het aanbod van de streaming muziekdienst maakt het abonnees van het HiFi-pakket mogelijk om van opnames in masterkwaliteit te genieten. 

Tot nu toe bood het HiFi-abonnement van Tidal FLAC in 44.1kHz / 16-bit. Dankzij de aanvullende Master-feature is er nu ook 96 kHz / 24-bit weergave te realiseren. Tidal heeft zich hiertoe gewend tot MQA, het platform van de knappe koppen van Meridian. MQA ofwel Master Quality Authenticated maakt het mogelijk om hi-res heel compact te maken, zodat -bijvoorbeeld- een muziekdienst als Tidal het aan kan bieden.

In eerste instantie biedt Tidal de Master-kwaliteit alleen aan via de desktop app, maar op termijn zal het hi-res audiomateriaal ook via mobiele devices af te spelen zijn. Van MQA weten we dat dat mogelijk is, het is voor Tidal een kwestie om dat ook te gaan ontsluiten. Daarnaast heeft Tidal aangekondigd vooralsnog niet de volledige bibliotheek in de hoogste kwaliteit aan te (kunnen) bieden. De muziekdienst meldt dat in ieder geval een aantal labels en artiesten aan de implementatie van Master verbonden zijn, waaronder de volledige catalogus van Warner Music Group.

Geruchten rond de bekendmaking van het Master-verhaal wijzen erop dat Tidal deze week in Las Vegas niet de enige partij is om de CES te benutten voor een dergelijke introductie. Verwacht wordt dat er meer streaming muziekdiensten op dezelfde trein springen, waardoor we zomaar aan het begin zouden kunnen staan van een (veel) breder aanbod van hi-res streaming. Goed nieuws!


EDITORS' CHOICE