ARTIKELQobuz

Qobuz Sublime: Topabo Qobuz biedt koopjes en hi-res-streaming

Jamie Biesemans | 07 augustus 2015 | Qobuz
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 juli 2015

Met de lancering van Sublime werpt Qobuz zich op als de voorvechter van hi-res audio. Met het abonnement stream je in FLAC-kwaliteit, maar krijg je ook stevige korting op audio in studiokwaliteit. Uniek is dat je die hi-resaankopen ook kan streamen. In hi-res, uiteraard!

Het Franse Qobuz is zeer gericht op een goed geluid, wat te maken heeft met de roots van het bedrijf in de muziekindustrie. In Europa was Qobuz de eerste met streaming in lossless FLAC-kwaliteit, in tegenstelling tot de lossy formaten die je vindt bij de meeste andere streamingdiensten, zoals Spotify. Lossless streaming kan via de Qobuz HiFi- en de Qobuz HiFi Classical-abonnementen, die toegang geven tot een collectie van 28 miljoen tracks. Kort geleden kwam daar het HiFi Sublime-abonnement bij. Naast FLAC-streaming van alle tracks biedt het nieuwe abonnement een paar heel interessante voordelen, met de mogelijkheid om aangekochte tracks in 24-bit hi-res te streamen als voornaamste.

Vul de code F4EA91ED hier in om 25% korting te krijgen op je Qobuz Sublime abonnement

Goedkoper kopen
Sublime snap je beter als je weet dat Qobuz naast een streamingbedrijf ook digitale muziek te koop aanbiedt. Het is zelfs gespecialiseerd in hi-res muziek, al heb je meestal ook de optie om albums in cd-kwaliteit aan te schaffen. Sublime bindt die twee poten van Qobuz netjes samen: langs één kant kan je ongelimiteerd streamen (ook via mobiel), langs de andere kant krijg je als Sublime-abonnee een permanente korting op vele hi-resaankopen. Die korting varieert in de praktijk van dertig tot zestig procent, afhankelijk van de voorwaarden van de achterliggende platenlabel. Tijdens onze tests in de afgelopen maanden, zagen we dat de hi-resversie hierdoor vaak dezelfde prijs heeft als de lossless uitvoering in 16 bit / 44,1 KHz.

De eerste grote meerwaarde van Sublime is dus weggelegd voor mensen die naast streamen (wat handig is als je op muzikale ontdekkingstocht gaat) toch ook graag hun muziek bezitten – en dan in de hoogste kwaliteit beschikbaar. Welke hi-reskwaliteit juist wordt aangeboden, hangt natuurlijk af van de oorspronkelijke opname en ook weer de wensen van een platenlabel. Zo kan je ‘Thriller’ van Michael Jackson downloaden aan 24 bit / 176,4 KHz, terwijl Deutsche Grammaphon’s ‘Mozart: Die Entführung aus dem Serail’ beschikbaar is aan 24 bit / 96 KHz. Elders op HiFi.nl lees je meer over de voordelen van hi-resaudio en welk materiaal je er voor nodig hebt. In een thuisopstelling is een goede DAC vaak de sleutel, als apart toestel of als onderdeel van een receiver, netwerkspeler of voorversterker.

Streamen
Het tweede voordeel van Sublime heeft met streaming te maken. De gewone muziekcollectie stream je namelijk aan cd-kwaliteit, maar de albums en tracks die je in hi-reskwaliteit bezit komen in hun oorspronkelijke kwaliteit binnen. Je kan dus met andere woorden hi-resaankopen in hi-reskwaliteit streamen – en dat is een wereldprimeur.

De hi-res streamingoptie is momenteel enkel beschikbaar via de Android-app van Qobuz en via bepaalde hardwarepartners die Qobuz geïntegreerd hebben in hun apparaten. Toen dit artikel werd geschreven, bestond dit lijstje uit Linn en Lumin. Verwacht wordt dat andere partners zullen volgen. Lossless streaming via Qobuz zit bijvoorbeeld ingebakken bij de Multiroom-toestellen van Samsung en de Omni-producten van Harman Kardon.

Voor wie een klassieke hifi-opstelling bezit, lijkt hi-resstreaming via een Android-telefoon of –tablet misschien minder relevant. Maar je kan er toch meer mee dan je denkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een recent Android-apparaat digitaal aan te sluiten op een USB-DAC, door het gebruik van een USB Host-kabel. Je hi-resbestanden worden dan in volle kwaliteit aan de DAC bezorgd. (Lees hierover op HiFi.nl onze workshop).

De Qobuz-app op Android is recent vernieuwd en maakt het ook eenvoudig om je hi-resbestanden terug te vinden. In de lijst van aankopen staat er een label ‘hi-res’ om het duidelijk te maken. Bij het afspelen zal je aanvankelijk geen hi-res binnenkrijgen. Om dat mogelijk te maken, tik je op het afspeelscherm op het etiket ‘FLAC 16 bits / 44,1 KHz’. Je krijgt dan de optie om de kwaliteit voor dit en volgende albums te verhogen naar hi-res (24 bit / 96 KHz en 24 bit / 192 KHz). Gelukkig is er een optie om via WiFi één kwaliteit te downloaden en via het mobiele netwerk een ander. Hi-resaudiobestanden zijn substantieel groter dan MP3’s en je wilt vermijden dat je onderweg opeens een paar honderd megabyte aan muziekdata zit af te halen. Je hebt sowieso best een beetje geheugen vrij op je telefoon of tablet om er goed gebruik van te kunnen maken.

Vul de code F4EA91ED hier in om 25% korting te krijgen op je Qobuz Sublime abonnement

BubblePnP
Er is nog een tweede optie om die gestreamde hi-res bij je hifi te krijgen. De uitstekende BubblePnP-app (3,70 euro) is wellicht de beste app op Android om muziek te streamen vanaf DLNA-bronnen (zoals een NAS) naar een DLNA-speler (zoals een netwerkspeler, smart tv en vele anderen). Maar BubblePnP heeft ook de mogelijkheid om rechtstreeks streamingdiensten aan te spreken, een functie die onder ‘Library’ en de optie ‘Cloud’ verstopt zit. Ook Qobuz kan op die manier als bron worden gebruikt, zodat je in de BubblePnP-app rechtstreeks Qobuz-streams naar een DLNA-speler kan sturen. Dat is sowieso handig als bijvoorbeeld je netwerkspeler geen ingebouwde Qobuz-client heeft – maar dubbel interessant als je weet dat BubblePnP ook je aankopen in hi-reskwaliteit zal streamen.

We gaan voor groei
De muziekbibliotheek van Qobuz omvat ongeveer 28 miljoen tracks. Hoeveel exact daarvan met een Sublime-abonnement goedkoper zijn, is moeilijk te zeggen. Qobuz spreekt van ongeveer 52 procent van de collectie of 30.000 albums, met oog op groei naarmate er deals met meer platenlabels worden afgesloten.

Op de Qobuz-website zelf wordt er veel werk gemaakt van het goed inlichten van muziekliefhebbers. Je kan bovendien de site per genre door muziek neuzen, en daar vind je telkens de optie om te filteren op de ‘Qobuz 24-bit HD Collection’. Wat zijn nu de hoogtepunten van de Qobuz hi-rescollectie? Dat is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van je favoriete genres. Liefhebbers van opera moeten ongetwijfeld de remasters van Maria Callas beluisteren, terwijl klassiekfans door het aanbod van Decca moeten neuzen. Ook heel interessant en uniek: Qobuz heeft een kleine maar indrukwekkende collectie klassieke muziek in 5.1-surround. ‘Robert Schumann: Symphonien 1-4’ is op dat vlak een echte sensatie om te beleven.

Aan hedendaagse kant is een ‘benchmark’ Random Access Memories van Daft Punk, misschien wel hét album dat hi-resaudio bij het brede publiek bekend heeft gemaakt. Ook het gloednieuwe album van Muse, Drones, is het beluisteren waard. ‘Back to Black’ van Amy Winehouse ben je misschien al wat beu gehoord vanwege de vele keren dat het op de radio te horen was, maar het blijft een belangrijk album dat zeer goed is opgenomen.

Vul de code F4EA91ED hier in om 25% korting te krijgen op je Qobuz Sublime abonnement

 

Voor jazz-liefhebbers is de gloednieuwe Blue Note-uitgave ‘Covered’, een live-registratie van The Robert Glasper Trio, een niet te missen hoogtepunt. Dat is ook waar voor ‘Untold Stories’ van het Shai Maestro Trio. Klassiekers als ‘Kind of Blue’ van Miles Davis en ‘I Put A Spell On You’ van Nina Simone zijn het soort albums om terug naar te grijpen, zeker nu in hi-res.

Bij de genres die Qobuz in de kijker zet, vind je ook soundtracks, rap, soul, wereldmuziek en meer. Interessant is dat recent – onder meer door een samenwerking met Universal Music – ook heel wat klassiekers uit veel genres in hi-res beschikbaar zijn geworden. Dat gaat heel breed, van Pink Floyd en Deep Purple tot Moby en Whitesnake. En misschien is dat net wat het Qobuz-verhaal zo boeiend maakt: die enorme variëteit aan muziek waar je in kan blijven snuffelen.

MERK

EDITORS' CHOICE