NIEUWS

Hifi on a budget: vijf speakers met een kleine prijs

Rob Nijman | 04 maart 2017 | Fotografie Fabrikant

Wie ooit een eerste investering in hifi deed, weet dat het grootste plezier in onze hobby misschien wel van die allereerste stap komt. En dan hebben we het niet over de aanschaf van een My First Sony, of het latere tienerequivalent daarvan, maar de eerste échte investering daarná. Toen je die stereotoren in de garage zette en inwisselde voor een goede versterker met een degelijk paar speakers. Of die oude radio verving voor een platenspeler met een setje monitoren. Met andere woorden, toen muziek luisteren weer een activiteit op zich werd, in plaats van iets dat zich op de achtergrond afspeelde.

The first time

Op HiFi.nl zijn de afgelopen 18 jaar heel veel bijzondere high-end systemen voorbij gekomen, in prijzen variërend van enkele (tien)duizenden euro’s tot ruim over het miljoen. In al die verschillende opstellingen en al die verschillende prijsniveaus is vast eens naar voren gekomen dat duurder niet altijd beter is. En dat een stap van vierduizend euro naar veertigduizend euro meer doet voor de toename in luistergenot dan een stap van veertigduizend naar vier ton. Maar wat in ieder geval vaak aangetoond is, is dat een nieuwe kabel, een andere versterker of een betere DAC – hoewel gerust een verbetering – nooit hetzelfde plezier brengen als die beslissing om een simpele weergever in te ruilen voor een degelijk hifi-systeem. Of maken we die eerste stap in de hifi dan te romantisch?

Een ander voorbeeld van het effect van een eerste investering in goed materiaal is deze combinatie van Bluesound en Bowers & Wilkins, waarbij vooral diezelfde conclusie treffend is: ‘Muziek luisteren is weer een activiteit op zich geworden’. Beleggen in de juiste apparatuur is goud waard voor de geldbewuste muziekliefhebber. En leidt ook onvermijdelijk de eerste fase van het hifi-virus in, maar dat is een ander verhaal.

Nieuwe generatie

Om een volgende generatie hifi-enthousiastelingen warm te krijgen voor een eerste stap in de wereld van de betere audioweergave hebben we vandaag daarom een nieuw lijstje op HiFi.nl: 5 bijzonder(e) betaalbare speakers die niet zouden misstaan in de kleinere luisterruimtes. Om je werk-, studeer- of zelfs studentenkamer van goed geluid te voorzien. Om het platte geluid uit je televisie of budgetsoundbar te doen vergeten. Of gewoon omdat die computer die je toch wel heel vaak gebruikt beter gezelschap verdient dan die Logitechjes aan weerszijden.

Monitor Audio Bronze 2 (€ 430 per paar)

Denk je aan Monitor Audio, dan zie je wellicht de fraaie 5.1-set uit de Silver-serie voor je, of de imposante vloerstaanders uit de Platinum-lijn. Vergeet echter de Bronze-modellen niet, de ‘budgetreeks’ van de Britten. Of in de woorden van het merk zelf: een line-up die ‘met alle kennis en kunde van Monitor Audio de standaard zal zetten voor betaalbare luidsprekers’. De Bronze-serie is al langer een succesvolle speakerlijn van Monitor Audio, met de eerste introducties in 2000. In deze jongste generatie lijkt er dan ook weinig veranderd, maar schijn bedreigt: hoewel het klassieke uiterlijk is behouden, is er aan de binnenkant voldoende gesleuteld.

In deze serie is de Bronze 2 niet de instapper, want die eer gaat logischerwijs naar de Bronze 1. Laatstgenoemde is een kleine studiomonitor met een hoge dynamiek, brede weergaverespons en een gedetailleerde weergave. De 2 bouwt daar op verder met een 160mm mid/bass-driver en een HiVe type-2 basreflexpoort, voor een dieper en strakker laag. De Bronze Serie gebruikt de staalgrijze C-CAM luidsprekers, de 25 mm C-CAM hoogeenheid met gouden conus en nieuw ontwikkelde wisselfilters. De luidsprekereenheden zijn ‘bolt through’ gemonteerd: met één lange bout door het achterpaneel vastgeklemd in/op het voorpaneel, om resonanties in het voorpaneel te voorkomen en de behuizing tevens extra te verstevigen. Al met al een zeer compleet boekenplankmodel, dat prijsvriendelijkheid niet uit het oog verliest.

Mission LX-2 (€ 319 per paar)

Ongeveer een jaartje geleden geïntroduceerd als onderdeel van de LX-budgetserie van Mission, waarmee het merk ‘iedereen die een eerste stap wil zetten in de wereld van hifi’ wil bedienen. Mooi in lijn met de rest van dit lijstje dus. De LX-serie bestond bij de introductie uit de kleine 2 en de grotere vloerstaande 3 (€ 798 per paar) en is sindsdien uitgebreid met diverse familieleden die volgens het merk eveneens ‘uitzonderlijk goed geluid leveren voor een kleine prijs’.

Met de LX-2 monitor gaat Mission qua ontwerp compleet terug naar de basis, wat een sterk minimalistisch design oplevert. Speciaal voor de LX-serie heeft Mission een tweeter met neodymium magneet ontwikkeld, om zoveel mogelijk magnetische kracht in een kleine ruimte te stoppen. Verder is er bij de 25mm tweeter gebruik gemaakt van microvezel, wat relatief goedkoop (en erg consistent) gemaakt kan worden. Zowel de LX-2 als de grotere LX-3 combineren de tweeter met een 130mm drive unit dit het mid en laag mogen vertegenwoordigen. De conus van deze unit is vervaardigd uit een ‘geavanceerde vezelformule’, die volgens Mission moet zorgen voor minimale kleuring. 


EDITORS' CHOICE