'Ik heb een beperkt budget, welke hifiset moet ik kopen?'

Rob Nijman | 16 april 2017 | Bowers & Wilkins

Hifi-virus slaat opnieuw toe: "24 uur verder en ik zit naar Armeense jazz te luisteren…"

Trouwe lezers weten dat we op HiFi.nl regelmatig een artikel in de rubriek ‘hifi onder de duizend euro’ publiceerden. Een jaartje of tien geleden kocht je bijvoorbeeld deze set rond Cambridge, Wharfedale en QED, en anderhalf jaar terug slaagden we met NAD, Dali en AudioQuest. Ook de stukken uit de Stelt Samen-serie hebben zich meer dan eens gericht op dat exacte budget. Hoe dan ook mag je er vanuit gaan dat het goed mogelijk is om een hele fijne set samen te stellen en netjes binnen dat mooi afgeronde prijskaartje van 1000 euro te blijven. Toch is dat precies wat William niet gelukt is toen hij bij Hi-Fi Klubben in Utrecht binnenstapte…

Sterker nog, het budget dat hij zichzelf stelde bedroeg ‘slechts’ 700 euro, maar dat wist hij binnen een mum van tijd ruimschoots te verdubbelen. Waar ging het mis? Of eigenlijk, waar ging het goed?

Patient Zero

Laten we bij het begin beginnen. Als journalist en hoofdredacteur is uw redacteur van dienst inmiddels zo’n zeven jaar aan HiFi.nl verbonden. Zeker niet lang genoeg om zich een uitgesproken expert te noemen, maar toch alleszins voldoende om stevig aangestoken te zijn met het hifi-virus dat velen van ons verbindt, en daarom als drager in de eigen omgeving als ‘AV-aanspreekpunt’ te gelden.

Zo ook voor William, het recentste slachtoffer van onze collectieve aandoening.

“Sta in de Hi-Fi Klubben, budget 700 euro; wat moet ik kopen?”

Het is zondagmiddag en ik krijg deze boodschap per SMS binnen. Vrij rechttoe-rechtaan, maar iets meer achtergrond is natuurlijk handig. William blijkt op zoek naar een combinatie van speakers en versterker om muziek te kunnen streamen van zowel telefoon/tablet als NAS naar een set die bovendien de film- en tv-beleving van een flinke boost kan voorzien. Vanuit die wensen en met het assortiment van de Scandinavische keten in het achterhoofd, dienen zich diverse merken aan. NAD, Denon, Marantz, Bowers & Wilkins, en natuurlijk Sonos en Bluesound. Laatstgenoemde geniet de voorkeur boven de Amerikaanse streaming gigant, maar gezien de 700 euro wordt een complete set al snel lastig. Toch wordt dat uiteraard even als alternatief meegegeven.

Bluesound heeft zijn modellen afgelopen najaar in een V.2-versie op de markt gebracht, en onder meer de Node 2.0 gooit bij onze eigen testers hoge ogen. Het prijskaartje van € 549 maakt het echter lastig om er binnen een budget van 700 euro nog twee leuke luidsprekers aan te hangen, zeker als dat gezien het gebrek aan een versterker om een paar actieve speakers zou moeten gaan. En dan duikt al gauw zijn grotere broer op, de PowerNode (€ 899). Eens kijken waar de rek in het budget zit…

Bluesound PowerNode

Ook voor de succesvolle PowerNode is in een opvolger voorzien. Naast een nieuw uiterlijk is er een aantal verbeteringen in kwaliteit en functionaliteit. Zo biedt hij onder meer extra aansluitmogelijkheden voor digitale en analoge bronnen. De versterking maakt nu gebruik van HybridDigital versterker-technologie voor een groter dynamisch vermogen. Het kastje is net als de nieuwe Node 2 voorzien van de snelste ARM Cortex processor met A9-cores en een 1GHz kloksnelheid. Hierdoor moet het decoderen van High Definition muziekbestanden en het zoeken in een grote muziekcollectie op een externe schijf een stuk sneller gaan.

“The War on Drugs – Mán wat klinkt dat goed nu…”

Muziek kan draadloos vanaf een smartphone of tablet – en in zeer hoge kwaliteit – via de PowerNode 2 worden afgespeeld. Met andere woorden, aan het wensenlijstje wordt prima voldaan, en bij de luisterproef in de winkel kan de streamer – getuige het smsje ‘The War on Drugs – Mán wat klinkt dat goed nu’ – zeker bekoren. But what about speakers?

Bowers & Wilkins 685

Bij het uitzoeken van een paar geschikte weergevers – weet u nog, dat ‘kind in de snoepwinkel’-gevoel? – voor een streaming oplossing als die van Bluesound kom je al snel bij de usual suspects terecht die hier eerder ook al genoemd werden. En inderdaad, ook bij Bowers & Wilkins kan William zijn lol op. Want het zal je niet ontgaan zijn: het Britse luidsprekermerk heeft in het voorjaar van 2014 behoorlijk wat stof doen opwaaien met een stevige renovatie van de 600-serie. En hoewel de 685 S2 niet ’s werelds elegantste model is, is het geluid een stuk imposanter dan het formaat doet vermoeden. Zeker wanneer je het prijskaartje – € 325 per stuk – in ogenschouw neemt. De 685 is daarmee een betaalbare speaker te noemen. 

“Deze speakerset is gemáákt voor Fleetwood Mac”

Hij levert zoals we van het merk gewend zijn een gedetailleerde, warme klank en biedt een stevige onderlaag die gezien het formaat verrassend genoemd mag worden. In de woorden van collega Jamie Biesemans: Wie een set boekenplankspeakers zoekt voor een kleinere of middelgrote kamer, moet niet verder zoeken.

Enfin, de inleiding en deze foto verraden genoeg. Zowel de PowerNode als het paartje 685’s gingen ook daadwerkelijk mee naar huis. Ik schuif dezelfde avond nog aan om een luisterindruk op te doen van een combinatie die gemaakt lijkt voor de oppervlakte van de woonkamer. Voor de close-up en de eerste luisterindrukken staan ze nog mooi opgesteld als op een podium, maar later gepland als fraaie ‘boekensteunen’ voor aan weerszijden van de televisie.

Spijt van deze financiële aanslag? Niet bepaald, eerder de basis voor een nieuwe hobby die nog wel eens een staartje kon krijgen. Als gaan zitten om naar muziek te luisteren weer een activiteit op zich is geworden – wat het toch hoort te zijn – dan hoeven we over de weliswaar impulsieve beslissing bij de hifi-zaak toch niet te twijfelen. In de dagen erna verstevigt ieder sms’je in ieder geval dat het de juiste keuze was… 

MERK

EDITORS' CHOICE