ARTIKEL

Lezersbezoek bij Mark Jansen - Het HiFi-Virus Overwonnen?

Wat als je passie een plaag wordt, je liefde een last, je hobby een hobbel? Nee, dit is niet de eerste zin op een Viva-forum, maar de eerste gedachte van een luisterbezoek dat geen luisterbezoek was.

Een bijzonder nieuwsgierigmakend bezoek aan een lezer en zijn set brengt ons namelijk in het Limburgse Kerkrade, waar het hifi-systeem dat het onderwerp had moeten zijn al een tijdje niet meer staat. Wat een luisterbezoek natuurlijk wel zo lastig maakt… Mark Jansen heeft ons uitgenodigd zijn trots eens te komen beluisteren – maar als we een tijdje later kans zien op zijn invitatie in te gaan, zijn we nét te laat: alles is de deur uit.

De set - vlak vóórdat we op bezoek gingen...

De hobby voorbij
“Ik ging er bijna aan ten onder,” schrijft hij. Wat onbedoeld behoorlijk ironisch is, want Mark was ooit duiker van beroep. “Ik had de hobby niet meer onder controle,” zo vervolgt hij; “ik wilde altijd duurder en beter, waardoor hifi mijn leven ging domineren.” Ongeveer een maand voor ons bezoek is de set in zijn geheel verkocht. En, misschien nog wel opvallender, vervangen door een compleet systeem van Bang & Olufsen. “Ik heb mijn audiofiele vrienden feitelijk de rug gekeerd…” En dat leek ons eigenlijk wel een hele aardige insteek om alsnog op die uitnodiging in te gaan.

Muzikale opvoeding
Zo opvallend als Mark’s afscheid van een zorgvuldig samengesteld hifi-systeem is, zo ‘textbook’ waren zijn eerste stappen in de hifi, zo blijkt als we in Kerkrade te gast zijn. Opgegroeid in een omgeving waar muziek altijd centraal stond, een jukebox in zijn ouderlijk huis, een eerste stereotoren voor de communie. Een surround receiver en cd-wisselaar van Philips op z’n twaalfde, een set van Yamaha op z’n twintigste. Je voelt de bui al hangen… Of eigenlijk -want het is natuurlijk een prachtige hobby-, het zonnetje.

Zo vader, zo zoon

Na een paar jaar spelen worden ook de Yamaha-componenten vervangen, door Denon. De Scandyna’s worden Boston Acoustics – een 5.1 serie. Het valt Mark na verloop van tijd echter op dat hij toch vooral 2.0 luistert met zijn Boston frontspeakers. De AV-receiver van Denon krijgt een upgrade, en de 5.1 set wordt in zijn geheel vervangen door twee vloerstaanders: de VS336.

Doortweaken
Op deze manier kunnen we nog wel even doorgaan. Via de Chordette Gem, om via Bluetooth muziek vanaf de iPhone en iPad te streamen, maakt Mark kennis met Chord, wat niet veel later leidt tot de aankoop van de Mezzo 50 eindversterker. De interlink en de gebruikte kabels zijn inmiddels van Siltech, en het spelen met de Chord zorgt ervoor dat ook het afscheid van de home cinema-componenten van Denon ingeluid wordt. Enter de Chord Prima voorversterker. “Natuurlijk en puur” is de omschrijving van de weergave in die periode. “Enfin, ik ben besmet met het hifi-virus” is de berusting…


EDITORS' CHOICE