NIEUWS

Pagina 2

Rob Nijman | 04 maart 2017 | Fotografie Fabrikant

Dynaudio Emit M10 (€ 598 per paar)

De kleinste jongens uit de in 2015 geïntroduceerde Emit-serie, die doorloopt tot de M30 (€ 1498 per paar), en het duurste paartje in deze lijst. Ideaal voor gebruik in kleine (huis)kamers of andere situaties waarin de ruimte beperkt is, maar waar wel behoefte is aan fatsoenlijke weergevers.

De M10 beschikt over een 28mm soft-dome tweeter en een 14cm MSP mid/bass-driver, gekoppeld aan een eersteklas crossover. Vergezeld door hoogwaardige componenten, zoals we van de Denen gewend zijn. Een speaker met een hoog rendement die met relatief eenvoudig en lichte versterkers goed aan te sturen is, omdat deze beschikt over een 6 Ohm impedantie. Eveneens een model dus dat zich richt op de instappers in de wereld van high-end geluidskwaliteit.

WhatHifi: “Tel het allemaal bij elkaar op en je hebt een bijzonder getalenteerde allrounder, in staat om voor een gelaagde, gedetailleerde en veelzijdige weergave te zorgen voor een prijs die je niet verwacht.” Afgewerkt met zwarte of witte zijdeglans lak en geleverd met bijpassend frontdoek, respectievelijk zwart of zilvergrijs.

ELAC Debut B6 (€ 398 per paar)

De Debut B6 van Elac was in 2016 onderdeel van onze Product van het Jaar-verkiezing, en niet voor niets. De toch wel stevige monitoren van het Duitse merk, dat nog niet zo heel lang geleden in de VS de deuren van een tweede R&D-afdeling opende, zijn niet bepaald als samenstelling van losse componenten in elkaar geschroefd. Frontman van de Duits/Amerikaanse samenwerking is dan ook hifi-veteraan en ELAC-VP van Engineering Andrew Jones, die zich persoonlijk over de Debut-serie gebogen heeft.

De nominale impedantie van de 6,5 kilo wegende Debut B6 is net als bij de Emits 6 Ohm, bij een gevoeligheid van 87 dB. Bij een monitor van 200 euro per stuk moeten uiteraard compromissen gesloten worden, waarbij ELAC er voor heeft gekozen om te investeren in drivers en te bezuinigen op de afwerking van de kast (vinyl). Het resultaat mag er zijn: een luidspreker die muziek maakt die vergelijkbare modellen qua prijs en formaat in de schaduw zet.

Of, in de woorden van Rene van Es elders op deze website: “Ik ken geen luidspreker in de prijsklasse van vierhonderd euro per paar die in staat is zoveel details weer te geven. Mijn met zorg gekozen Harbeth systemen die meer dan het vijfvoudige kosten hebben moeite om het detailniveau bij te benen. Welke magische ingrediënten Andrew Jones op deze speakers heeft losgelaten is een raadsel, maar feit is wel dat de Debut B6 van Elac een verbazingwekkende budgetluidspreker is geworden, die op meerdere punten ver boven zijn prijsklasse presteert.”

Ruark Audio MR1 (€ 399 per paar)

Niet het jongste model in deze lijst, want reeds in 2013 op de markt verschenen, maar dat mag de pret niet drukken. De Ruark Audio MR1's vormen samen een set actieve speakers met 20W versterkers, uitgerust met een 75mm midrange en een 20mm tweeter. Een compact en betaalbaar model dat geheel in de stijl van de Ruark filosofie (‘great sound should be available to everyone’) is ontwikkeld.

In de basis zijn de MR1's ontworpen voor computeraudio, wat hen prima geschikt maakt om de computer op je werkplek te vergezellen, maar is het setje ook geschikt om de audio van flatscreen televisies te verbeteren. Dankzij de ingebouwde Bluetooth (aptX)-capaciteiten kun je muziek draadloos naar de speakers streamen. De MR1's hebben handgemaakte kastjes, afgewerkt met metalen details, die op de markt komen in walnoot en gelikt/gelakt zwart of wit. De basisuitrusting omvat een afstandsbediening om alle functies te bedienen, terwijl er een batterij als optie verkrijgbaar is voor gebruik buitenshuis. Warm aanbevolen, want bij ondergetekende verzorgen ze as we speak de werkdeuntjes.

Overigens zijn de MR1's vanaf komende maand in een MkII-uitvoering beschikbaar. Van wit en 'gewoon hout' naar afwerkingen in 'soft grijs' en 'fris walnoot', maar verder nagenoeg hetzelfde gebleven. Never change a winning team, al spreekt Ruark wel van wat verbeteringen met betrekking tot de crossover en de A/B-versterking. Vast niet verkeerd voor hetzelfde prijskaartje. 


EDITORS' CHOICE