NIEUWS

De 10 duurste en meest extravagante hoofdtelefoons ter wereld

Hoofdtelefoons. Vrijwel iedereen heeft minstens één exemplaar in huis, al zijn het de goedkope in-ears die je bij je mobiele telefoon hebt gekregen. Maar hifi-liefhebbers of de échte hoofdtelefoon-enthousiasten geven graag wat meer geld uit aan een exemplaar dat wat specialer is en vooral beter klinkt. Toch blijft het vaak onder de duizend euro, maar er zijn uitzonderingen. Voor iedereen die op zoek is naar een conversation starter hebben we een lijst samengesteld met de duurste hoofdtelefoons. Uiteraard gerangschikt op prijs. En we beginnen bij…

10. Stax SR-009 ($ 3.825)

Dit is er een voor de Star Wars fans. Tenminste, de buitenkant van de earcups doet een beetje denken aan de vleugels van een TIE fighter. Ervan uitgaande dat de elektrostaten hun werk goed doen en dat de prijs een indicatie is voor de kwaliteit, verwachten we overigens wel dat ze een stuk beter klinken. Het frequentiebereik van 5 tot 42.000 Hz (ruim buiten wat het menselijk gehoor kan waarnemen) en de silver-coated 6N (99.9999%) kabel zijn ook mooi meegenomen. Geen hoofdtelefoon, maar een hoofdluidspreker.

9. oBravo EAMT-1s ($ 4.300)

Ruim 4.000 euro in je oren stoppen, het zal nog niet veel mensen gebeurd zijn. Met de EAMT-1s van oBravo kan het. Dit zijn de enige in-ears in de lijst en waarschijnlijk de duurste die we tot nu toe zijn tegengekomen. Het merk heeft meer dure modellen met natuurlijke materialen op voorraad, maar de kleine EAMT-1s steelt de show. In de in-ears, die slechts 35 gram wegen, heeft oBravo een coaxiaal design met twee drivers weten te stoppen. Hoe het klinkt? Veelbelovend.

8. Ultrasone Edition 5 Limited ($ 5.000)

Rechtstreeks uit Beieren: de nummer zeven van deze lijst. Los van een luxe uitstraling met leer en hout is de Edition 5 Limited voorzien van (door Ultrasone ontworpen) S-Logic EX technologie, wat de hoofdtelefoon ruimtelijker moet laten klinken dan andere modellen. Het bedrijf claimt dat de luisterervaring exact hetzelfde is als het luisteren naar “top kwaliteit luidsprekers” en “premium hifi componenten” – alleen hoef je geen rekening te houden met de akoestiek van de ruimte.

7. Abyss AB-1266 ($ 5.500)

De AB-1266 is een hoofdtelefoon die in eerste instantie vooral opvalt door het (weinig elegante) industriële design. Waar is het geld dan wel in gaan zitten?  Nou, alles wordt in-house met de hand gedaan. Van het naaien van de lederen hoofdband tot het bewerken van de aluminium componenten. En daar zijn er nogal wat van. In de gehele hoofdtelefoon wordt geen plastic gebruikt voor optimale stevigheid – en een flink gewicht van 620 gram. Volgens de makers klinkt hij als “de beste luidsprekers, in een privé luisterruimte”. Toe maar!

6. Final Sonorous X (+/- $7.000)

Final Audio is geen onbekende in de wereld van high-end hoofdtelefoons, met meerdere modellen van een paar honderd euro. Toch is de Sonorous X het absolute hoogtepunt. De combinatie van roestvrijstaal en aluminium zorgt niet alleen voor een robuuste en luxe look, maar ook voor een gewicht van 630 gram. Zelfs de (50 mm) driver is gemaakt uit puur aluminium. De kist met zacht, wit pluche waarin de hoofdtelefoon geleverd wordt is dan ook een flinke tegenstelling. 


EDITORS' CHOICE