NIEUWS

Spotify Car Thing: de eerste hardware van Spotify, voor in de auto

Het Zweedse streaming-bedrijf Spotify heeft de Spotify Car Thing aangekondigd. De Car Thing van Spotify is het eerste stuk hardware van het bedrijf en het is bedoeld voor gebruik in, jawel, de auto. Spotify heeft ook een spraakassistent ingebouwd zodat de bestuurder zijn handen aan het stuur en zijn ogen op de weg kan houden. Kleine kanttekening, de Auto Dinges van Spotify komt in eerste instantie uit in de VS, niet in Europa. Zo te zien gaat de VS als proeftuin dienen en we vermoeden dat bij gebleken succes van de Auto Dinges deze ook in andere werelddelen beschikbaar zal komen.

Spotify Car Thing: streaming in de auto met Spotify’s zelfontwikkelde hardware

Met de Car Thing hebben Spotify-gebruikers die de gedachte niet kunnen verdragen het huis te verlaten zonder hun afspeellijsten en podcasts, een speciale oplossing voor in hun auto, waardoor het gemakkelijk is om de streamingervaringen van thuis en op het werk uit te breiden. En zonder afhankelijk te zijn van Alexa, Google Assistant of Siri, kunnen gebruikers gewoon 'Hey Spotify' zeggen om een nummer, album, artiest, afspeellijst, station of podcast te vragen. De speciale speler heeft een grote draaiknop om door muziek te bladeren, te selecteren, af te spelen, te pauzeren en muziek te ontdekken, waarbij het Car Thing-aanraakscherm laat zien wat er wordt afgespeeld. Ten slotte geven vier voorkeuzetoetsen de gebruiker snelkoppelingen naar favoriete artiesten, afspeellijsten, stations en podcasts.

Gebruikers hebben alleen een Spotify Premium-account nodig om Car Thing te gebruiken. Sluit de Car Thing aan op een 12V-aansluiting, sluit een smartphone aan op de Car Thing via bluetooth en sluit de telefoon ook aan op het autoradiosysteem via bluetooth, analoge AUX-verbinding of USB. kabel. Goed beschouwd is dus geen sprake van nieuwe techniek maar van een slimme uitwerking en toepassing van bestaande techniek. Spotify denkt gewoon dat gebruikers hun smartphones niet zo vaak in de auto willen aanraken en dat de de Car Thing beter werkt met spraakopdrachten. Spotify geeft ook een signaal af naar autofabrikanten: ze zouden actief moeten overwegen om met Spotify te gaan praten.

Spotify Car Thing: techniek

Voor plaatsing in de auto wordt Car Thing standaard geleverd met drie verschillende bevestigingen met behulp van een magneet. Qua hardware is Car Thing een eenvoudig maar niet minimalistisch apparaat, gebouwd met een stevig unibody-ontwerp voor duurzaamheid en afgewerkt met mat rubber voor een betere bediening. Het aanraakscherm biedt navigatieknoppen en aan de bovenkant zijn ook knoppen geplaatst. Verder is er een zijwieltje en een terugknop.

Onder de motorkap is Car Thing uitgerust met vier near-field- en mid-field-microfoons, gekoppeld aan geavanceerde audioverwerking om de spraakherkenning te optimaliseren met ruisonderdrukking om geluiden van de weg uit te filteren. De adaptieve technologie voor het onderdrukken van interferentie betekent dat het altijd werkt om de stem van de gebruiker voorrang te geven boven alle andere geluiden, inclusief muziek.

Hoe zou het werken? Dat heeft Spotify niet bekend gemaakt maar vermoedelijk is de Car Thing een op Linux gebaseerde embedded hardware-implementatie. Desalniettemin kan het systeem communiceren met de huidige smartphones, USB- en Bluetooth-protocollen en werken met Android Auto en Apple CarPlay. Hoe komt muzieksignaal binnen? De Car Thing maakt verbinding met de Spotify-app op een smartphone en gebruikt de mobiele data- of wifi-verbinding van de smartphone om te werken, dus geen directe verbinding. De Car Thing heeft geen ingebouwde luidsprekers.

De grondgedachte voor het ontwerp wordt door Spotify beschreven als een directe poging om de traditionele radio in de auto te vervangen. Amerikanen brengen talloze uren op de weg door. Het is dan ook geen verrassing dat er meer dan 70 miljoen door gebruikers gegenereerde autorijden-gerelateerde afspeellijsten op Spotify staan. En omdat de Verenigde Staten een ideale speeltuin zijn om te experimentermet spraakbesturing, besloot Spotify ook om een beperkte release van de Car Thing te lanceren, exclusief voor in aanmerking komende gebruikers in de VS.

“Onze focus blijft erop gericht 's werelds nummer één audioplatform te worden, niet zozeer op het maken van hardware, maar we hebben de Car Thing ontwikkeld omdat we een behoefte zagen bij onze gebruikers, van wie velen een naadloze en gepersonaliseerde luisterervaring in de auto misliepen. We vinden dat iedereen een superieure luisterervaring moet hebben, ongeacht bouwjaar en type van de auto. Met Car Thing brengen we nu onze volledige catalogus met muziek en podcasts naar een breder scala aan gebruikers in een nog groter aantal voertuigen,” stelt het bedrijf.

Spotify voegt toe: “de beperkte uitgave van de Car Thing is niet bedoeld om te concurreren met infotainmentsystemen in de auto. In plaats daarvan is het een nieuwe stap in onze alomtegenwoordige strategie: het creëren van een werkelijk wrijvingsloze audio-ervaring voor onze gebruikers, waar ze ook zijn en hoe ze ook willen luisteren”. Spotify werkt zelfs al heel actief samen met autofabrikanten, met name nieuwe merken in elektrische en autonome - en altijd verbonden - voertuigen, om een ingebouwde Spotify-service direct beschikbaar te hebben in de hardware van de auto.

Spotify Car Thing: prijs en leveringsinformatie

De Car Thing van Spotify is gedurende een bepaalde tijd beschikbaar in de VS en is alleen op uitnodiging beschikbaar, zonder kosten (exclusief verzendkosten) voor bepaalde Spotify-abonnees in de regio. Later zal de Car Thing wel een kostprijs hebben van vermoedelijk tachtig dollar. Zo te zien wil Spotify de drempel tot aanschaf van de Car Thing niet al te hoog leggen. De inkomsten zullen uit de maandelijkse abonnementen komen.

We zijn benieuwd naar de ervaringen in de VS en successievelijk de uitrolplannen van Spotify in andere werelddelen, waaronder Europa.

Meer weten? Kijk dan op https://carthing.spotify.com.


EDITORS' CHOICE