REVIEWSamsung

Samsung Test 't Thuis - R1 en R3 wireless audio speaker

In de serie Test ‘t Thuis is het deze keer de beurt aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant van consumentenelektronica heeft net drie nieuwe wireless audio speakers op de markt gebracht: de R1, R3 en R5. De ronde design-speakers beschikken over 360 graden geluid. Hoe dat klinkt? Dat lieten we uitzoeken door ons thuispanel.

Lees ook de bevindingen van de winnaar!

De R1 en R3 van Samsung staan voor een uitbreiding van de serie wireless audio speakers. De modellen met 360 graden geluid hebben een gebruiksvriendelijke tap-en-swipe interface gekregen en een compleet nieuw design. Om het gebruiksgemak nog meer te optimaliseren is ook de wireless audio multiroom app voor smartphones, tablets én smartwatches verbeterd. Wij lieten zowel de R1 als de R3 testen door ons Thuispanel, dat dit keer door vijf leden wordt gevormd. We lichten er hier vier uit, de winnaar volgt komende week!

Jos Wouters uit Meijel
Zijn motivatie om mee te doen aan het panel voor het testen van de Samsung’s R1 en R3: “Met een geoefend oor en ruime ervaring met verschillende hifi-audiosystemen (zowel bedraad als draadloos ben ik altijd bezig om nieuwe systemen te testen en te beluisteren. Ik volg nieuw ontwikkelingen op de voet en ga waar mogelijk op onderzoek uit. Met een ruime collectie muziek ben ik in staat een breed spectrum aan testen op systemen los te laten. Kennis van Android, Raspberry Pi, PC en audiophile systemen en terminologie maakt mij de perfecte kandidaat om deze nieuwe speakers voor jullie te testen en te beschrijven.”

Na de speakers ontvangen te hebben, ging Jos dan ook gretig aan de slag. “De installatie verliep heel soepel. Er zit ook een duidelijke handleiding bij, maar die heb ik helemaal niet nodig gehad. Het was gewoon plug & play. Ik heb de speakers in de huiskamer neergezet, een ruimte van ongeveer zes bij elf meter met een niet al te hoog plafond. Hoe het klonk? Laat ik dan maar met het slechte nieuws beginnen: de R1 vond ik niet goed klinken. Er zit te veel resonantie in de speaker door het laag. Er lijkt wel iets los te zitten. Vooral bij zeg maar 'akoestisch laag' heeft de speaker daar last van. Gek genoeg bij elektronische muziek met veel laag is het dan weer wel oké. Het goede nieuws dan: de R3 klinkt goed, hoewel wel een beetje ingetogen. Binnen een straal van drie meter is het geluid ronduit goed, daarbuiten wordt het wat minder. Maar dat 360 graden geluid is wel echt aangenaam. Als je de speaker rond draait is het geluid gewoon overal hetzelfde!”

“Met de tap-en-swipe functie bovenop de speakers heb ik wisselende ervaringen. Het idee vind ik goed, maar in de praktijk werkte het bij mij te traag. Als ik al met de tweede handeling bezig wou, ging pas de eerste tap in werking. Dat werkte verwarrend. Over de bluetooth-functie op de R1 en R3 ben ik goed te spreken: die werkte in de hele woonkamer uitstekend. De Samsung wireless multiroom app is op zich oké, maar is in wezen een redelijk beperkte app. Ik heb met muziek afkomstig van streamingdiensten Qobuz en Spotify getest, maar dan ga je al heel snel over de apps van de genoemde muziekaanbieders. En zit je bijvoorbeeld in Spotify en wil je twee speakers koppelen, dan moet je eerst weer uit de ene app en terug naar die van Samsung. Het maken van groepen tenslotte gaat eenvoudig.”

Bronvermelding
“Naast dus muziek afkomstig van Spotify en Qobuz, heb ik ook muziek vanaf mijn Samsung Tablet gebruikt. Al met al krijgt de R3 een ruime voldoende, de R1 niet, die was te beperkt voor in mijn huiskamer. Ik moet zeggen dat ik wel vrij kritisch ben. Hier in de huiskamer staat een installatie van Quad, met daarbij de Electrostaat luidsprekers (ESL 63) en tja, daarmee mag en kun je het natuurlijk niet vergelijken. Wel met andere wireless speakers die ik inmiddels heb gehoord. Die vond ik vaak veel te ‘boenke-boenke-boem’ klinken. De R3 doet het wat dat betreft veel beter.”


EDITORS' CHOICE