REVIEWSamsung

Samsung R1 en R3 Test 't Thuis - De Winnaar

In de serie Test ‘t Thuis is het deze keer de beurt aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant van consumentenelektronica heeft net drie nieuwe wireless audio speakers op de markt gebracht: de R1, R3 en R5. De ronde design-speakers beschikken over 360 graden geluid. Hoe dat klinkt? Dat lieten we uitzoeken door ons thuispanel. De bevindingen van vier van hen vind je hier, vandaag de mening van winnaar Rutger.

Lees ook de bevindingen van de andere leden van het testpanel.

Samsung R1 en R3 wireless audio speakers
De R1 en R3 van Samsung staan voor een uitbreiding van de serie wireless audio speakers. De modellen met 360 graden geluid hebben een gebruiksvriendelijke tap-en-swipe interface gekregen en een compleet nieuw design. Om het gebruiksgemak nog meer te optimaliseren, is ook de wireless audio multiroom app voor smartphones, tablets én smartwatches verbeterd.

Rutger Hamelynck uit Amstelveen (en een beetje Haarlem)
Waarom Rutger mee wilde doen aan de thuistest: hij heeft net een nieuw huis gekocht in Haarlem. “Prachtig!” Maar hij maakt zich zorgen over zijn geluidsinstallatie: grotere ruimtes, hogere plafonds, houten vloeren. De akoestiek is heel anders dan in zijn huidige woning. Bovendien wil’ie zo min mogelijk kabels, waardoor wireless uiteraard een uitstekende oplossing zou zijn. Zijn ervaringen met de R1 en R3, die hij als winnaar van de thuistest ook gewoon mag houden, vind je hieronder.

Niet ieder begin is moeilijk
“Om bij het begin te beginnen: er is voor mij bijna geen groter genoegen dan nieuwe elektronica uit te pakken. Heerlijk, als vers brood. Geurend en schoon. De Samsungs zijn erg mooi ingepakt. De doos oogt chique en compact. Het drukwerk is prachtig. Het voelt mooi en duur. Dat komt ook door het flinke gewicht – zwaarder dan je zou verwachten. De R1 is duidelijk iets lichter en kleiner, maar toch ook stevig. Overigens is een groot verschil dat bij de R1 de voeding buiten de speaker in de draad zit. Bij de R3 is dat intern opgelost, dat vind ik iets mooier.

Ook wanneer ik nieuwe spullen van IKEA uitpak hoor ik bij het type mens dat direct aan de slag gaat en de handleiding pas grijpt als dat nodig is. Aangezien ik best handig ben, is dat laatste bijna nooit het geval. Bij de Samsungs ga ik ook zo te werk. Stekker in het stopcontact en kijken wat er gebeurt. Dan pas zie ik dat er geen knop op zit. Wat nu? Met mijn iPhone is de app gelukkig snel gevonden, ook al is de naam van de app wat vreemd: ‘Multiroom’.

De app is simpel en kaal ontworpen. Het lijkt makkelijk te installeren, maar ik juich iets te vroeg. Om mij nog onduidelijke reden vraagt de app tot vijf maal toe de code van mijn WiFi-netwerk. Een hele lange cijferreeks die ook na vijf keer invoeren niet went. Goed. Dan zegt de speaker met een keurige Amerikaanse damesstem dat de ‘connection’ het doet. Opluchting.”


EDITORS' CHOICE