Vijf mensen leven samen. Vier vrouwen en één man. Tieners van 13 en 14 jaar opgroeiend in een wereld waar overal muziek aanwezig is. Onafhankelijk van tijd, locatie en bron; zolang het maar draadloos is. Het ontdekken dat muziek zoveel beter kan klinken dan alleen mp3 met een goedkope hoofdtelefoon of oordopjes is volop gaande. Gebruikersgemak en mobiliteit viert de boventoon. Een moeder die weinig van al die apparaten moet hebben maar de smartphone langzaam heeft geadopteerd, raakt gecharmeerd van het gemak van hoe je vandaag de dag muziek uit je telefoon kan toveren. En de audiofiele vader wil vooral goed geluid, maar ook op de dag gemakkelijk de dames kunnen verblijden met hun muziek.
Kortom, drie groepen personen met allen een andere visie en toepassing van muziek en bijbehorende apparatuur, waar gemak en gebruikersvriendelijkheid de boventoon voert. Een mooie mix om de Samsung wireless speakers te testen en vooral te beleven. Wij waren natuurlijk erg benieuwd naar René´s ervaringen.
Aanpak: Hollandse school
“Je kan op twee manieren aan de slag gaan. Of je pakt de handleiding erbij, of je gaat gewoon aan de slag, de Hollandse manier zeg maar. Ik ben van de laatste categorie. Gewoon gaan. En vervolgens loop je dan vast. Komt omdat ik een vrij dichtgetimmerd wifi-netwerk heb, denk ik. Tot twee keer toe krijg ik de melding `geen verbinding` na het invoeren van de wifi-code. De derde keer heb ik wel beet en kan ik verder. Ik heb het ook de kinderen laten proberen en die konden er ook mee werken. Dan toch even het volgende: bij het installeren van de app wordt je gevraagd akkoord te gaan met de voorwaarden van Samsung. Bijna niemand leest die voorwaarden en klikt ´blind´ op akkoord. Ik heb ze wel gelezen en schrok toen nogal. Er wordt wel heel veel van je gevraagd om mee akkoord te gaan. Heb ik dan ook niet gedaan, ´niet akkoord´ aangevinkt en toch kon ik verder gaan. Opmerkelijk.”
Apart: spatial stereo
“Dan het 360 graden geluid, je mag het zo noemen. Oké, in alle hoeken hoor ik inderdaad hetzelfde geluid. Volgens wordt het ook wel spatial stereo genoemd. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wat voor versterkers er aan boord zitten van de R1 en R3. Maar die in de R3 vind ik wel redelijk aanwezig en enigszins vermoeiend om naar te luisteren. Ik heb gelijk het hoog en mid terug geschroefd via de equalizer op de app De R1 heeft ik een stuk ´vriendelijker´ klinken, daar hoefde ik niet zo veel aan te veranderen. De R3 biedt wel meer detail. Ja, dat 360 graden geluid of spatial stereo weergave: dat vinden wij wel een bijzondere ervaring hier in huis. We hebben de R1 en R3 ook gekoppeld en dan amper één meter bij elkaar vandaan gezet. Het geluid loopt goed synchroon en met twee van die ´rondstralers´ van geluid geeft het toch wel een speciaal geluid. Waarbij je toch ook nog duidelijk de eigen klankleuren van de R1 en R3 kunt blijven onderscheiden.”
Aan de tap en swipe
De tap- en swipe functie werkt wel goed, het ziet er interessant uit. Het voordeel bij de R3 is dan dat je door het grotere display beter de informatie kunt aflezen. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook hier. Want bij deze speakers heb je snel de neiging om ze met je mee te nemen in huis. Dan bestaat het gevaar dat je per ongeluk de toetsen aanraakt en dan gebeuren er dingen die je niet wilt. Maar goed, we hebben het snel onder de knie gekregen hoe we de speakers het best konden ´vervoeren´. De meerwaarde van de toetsen, daar zet ik wel mijn vraagtekens bij. Je gebruikt immers voornamelijk de app.”
App logica
“De app die Samsung hier gebruikt vind ik niet helemaal consistent in zijn werking. Haal je de speakers uit het net, om ze daarna weer toe te voegen, dan is de wifi er wel weer, maar is de app plotseling weg. Hij is wel weer snel te vinden, maar toch. En dan de menustructuur. Het navigeren gaat gewoon anders. Vergelijk het met een boek. Je hebt paragraaf 3 uit en wilt nog even terug. Dan stuurt het menu je niet naar paragraaf 2, maar naar het begin van het hoofdstuk, paragraaf 1 dus eigenlijk. De logica hiervan ontgaat mij. Bij Spotify bijvoorbeeld moet je regelmatig uit de app en er weer in. Ik vind het niet super intuïtief werken. Wat ik wel erg leuk en goed vind is dat de app telkens goed in beeld komt bij de andere apps waar je op dat moment mee aan de slag kan. Zoals bij de AirPlay app van Apple.”
Andere zaken ten slotte
“Het aanmaken van groepen ging prima. Heb ik al genoemd dat ik het snoer wat aan de korte kant vind? Het is sowieso jammer dat er nog een snoer aan moet, maar ja, anders krijg je weer zo´n batterijenvreter in huis. Ik vind de speakers overal goed klinken, waar je ze ook neerzet. De R1 is gemakkelijker `in omgang`, het geluid is makkelijker te appreciëren. Bij de R3 heb ik heel snel de neiging om het volume te dempen. Oh ja, dan nog een tip voor de app/bouwers: zet er alvast wat voorgeprogrammeerde mogelijkheden. Nu moet je alles zelf opzetten. Al met al is dit een erg leuke exercitie voor mij en ons gezin geweest om zo´n systeem te ontdekken en helemaal uit te vinden wat wel en wat niet mogelijk is. En om dan maar af te sluiten met de muziek zelf: het nieuwe nummer van Adele klonk fraai.
De winnaar volgt volgende week!