REVIEWSamsung

Nienke Ras uit Haarlem

Haar motivatie om hier mee te doen mag zeker niet ontbreken. “Ik zou graag de R1 en R3 draadloze speakers willen testen, omdat ik heel erg benieuwd ben naar hoe de speakers het geluid in alle richtingen verspreiden. Dat geeft andere opties dan speakers die alleen aan de voorkant van een kast zitten. Verder ben ik benieuwd of de wireless verbinding geen verlies van informatie met zich meebrengt..” Ook Nienke beoordeelt het aan de praat krijgen van de speakers als eenvoudig. “Ik heb de app geïnstalleerd, zowel op mijn eigen mobiel (iPhone) als op die van mijn man (HTC). Dat werkte voor beiden gelijk. De app wijst je voor de rest de weg.”

360 Graden geluid
“Het 360 graden geluid had ik nog niet eerder gehoord, daar was ik dus erg benieuwd naar. We hebben de speakers op verschillende plekken uitgetest, maar toch vooral in de woonkamer. Die is zo´n beetje acht bij vijf meter met vrij hoge plafonds. We hebben uiteindelijk de speakers bij de kast vlakbij de muur gezet. En ja, inderdaad overal waar je ging staan kon je hetzelfde geluid waarnemen. Wat betreft de modellen onderling vind ik de R1 redelijk schel klinken. Het geluid komt wel natuurgetrouw over. De R3 klinkt iets voller, maar ook weer iets doffer. Dat kun je aanpassen met de equalizer op de app, dan wordt het wel beter. Als ik moet kiezen, zou ik toch voor de R3 gaan; die waardeer ik toch iets meer. Het volume van beiden is overigens ruim voldoende voor onze kamer.”

Bediening
“De tap-en-swipe bovenop de speakers vind ik echt gemakkelijk werken, je kunt heel intuïtief  te werk gaan. Toch geef ik de voorkeur aan de app. Die staat nou eenmaal op je mobiel, die je toch vrijwel altijd bij de hand hebt. Bluetooth werkt op zichzelf heel praktisch en is goed te noemen. Om nog even op de app terug te komen. Die Samsung ziet er goed uit en is makkelijk te bedienen. Zijn kracht, eenvoudig, is gelijk een beetje zijn zwak± hij biedt beperkte mogelijkheden. Ik wil als ik muziek afspeel graag in bepaalde mappenstructuren kunnen werken. Daar heb ik een eigen app voor, maar dat is bijvoorbeeld iets wat bij vele apps op dit gebied ontbreekt. En het maken van groepen gaat echt prima. We hebben de surround mogelijkheid ook uitgeprobeerd, maar dat vind ik weinig toevoegen.”

“Al met al zijn de R1 en R3 van Samsung bijzonder door een 360 graden geluid. Verder is het heerlijk eenvoudig om mee te werken. De muziek die hier in huis wordt afgespeeld is vrij divers. Ikzelf houd bijvorbeeld erg van klassiek, terwijl mijn man de voorkeur geeft aan jazz en blues. Ik moet toegeven dat ik vooral bluesachtige muziek fijn vind klinken op de speakers. Bij muziek met een zanger of zangeres met daarbij nog twee of drie instrumenten is de geluidsweergave goed en ´overzichtelijk´. Bij bijvoorbeeld klassieke muziek met een orkest vind ik wat minder worden.”


EDITORS' CHOICE