ARTIKEL

Sfeerverslag AV-NU 2011

De AV-NU in Utrecht is Nederlands grootste beurs voor beeld en geluid. Natuurlijk waren we er op 21, 22 en 23 oktober dus nadrukkelijk bij. In dit verslag lieten we de techniek even de techniek, de typenummertjes zoveel mogelijk de typenummertjes, maar ging onze reporter op zoek naar opvallend design, kekke gadgets, mensen om mee te praten en in het oog en oor springende noviteiten.

Gegniffel in de wachtrij voor de 3D-bioscoop. “Als we maar geen roze bril op hoeven”, zegt een bezoeker. “Misschien hebben we er wel helemaal géén meer nodig”, zegt een ander. “Jawel, die bril hebben we zeker nog nodig”, lacht de ‘kaartjesknipper’ voor de deur. “Zo hard gaat de vooruitgang nu ook weer niet.”

(PHOTO40)

De 3D-thuisbioscoop van Epson was publiekstrekker nummer één op de AV-NU, waar mensen graag tien minuten voor in de rij gingen staan. Epson beloofde - powered by home cinemaspecialist Beter Beeld en Geluid en Meridian - de ultieme realistische 3D-ervaring en dat was nauwelijks teveel gezegd. De voetballers van Manchester United schopten hun ballen recht het publiek in en zorgden voor terugdeinzende hoofden en veel oeh’s en ah’s, en de vuurspuwende en paniek zaaiende superkrijger Thor hakte er ook behoorlijk in.  

Bekijk ook de 360-tour van de Epson projectieruimte, door op bovenstaande foto te klikken (PHOTO40)

Ook de op HiFi.nl te winnen MG-850HD projector was van de partij. Op het moment dat de foto genomen is, werd een iPad aangewend om een vakantiefilmpje op het scherm te kunnen projecteren, maar bezoekers konden zelf ook een iPod of iPhone in het docking station zetten om videobeelden af te kunnen spelen. 

(PHOTO40)

Klassiekers en droommachines
Zo’n honderdzestig av-merken waren afgelopen weekend present op de AV-NU-beurs in Utrecht, Nederlands grootste beurs voor beeld en geluid. Het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs gonsde van de muziek en mensen en was volgestouwd met klassiekers en futuristische noviteiten. Tot de laatste categorie behoren zeker ook de zilveren Franse sieraden van Devialet en de al even science fiction-achtige power amplifiers van Mark Levinson of andere droommachines (bijvoorbeeld van Ayre en Wadia), waarvan er veel te vinden waren in de exclusieve stand van Audiac.

(PHOTO40)

Distributeur Viertron trok de aandacht met een glanzend zwarte Range Rover Evoque. Proefrijden mocht niet, wel kijken en luisteren naar het entertainmentsysteem van Meridian. Andere blikvangers in de stand: de stijlvolle zwarte M1 CLiC, een bekroonde netwerkspeler van Musical Fidelity en de digital media system Audio Core 200 van Meridian Sooloos.

(PHOTO40)

Brabantse Nieuwe en Clous van Mechelen
De verrassingen zitten soms in de kleine hoekjes. Letterlijk. Zo concerteerde in een hoekje niemand minder dan Clous van Mechelen en zijn combo (met zangeres Lils Mackintosh). Clous van Mechelen! De man die alle muziek schreef voor de onvolprezen Tol Hanse! De muzikale rechterhand van Wim T. Schippers! Zomaar in het wild achter een piano in een hoekje van de Jaarbeurs. Dankzij het concert had de crew van HOBO Hifi - naast het concerthoekje - even welverdiende rust.

(PHOTO40)

Al kon Hans Peter Rietveld van HOBO boven het smoothy jazzgeluid uit nog net duidelijk maken dat we vooral ‘de mooiste 3D-tv ooit’ niet moesten vergeten. “En die trouwens ook een waanzinnige 2D-TV is.” Hij had het natuurlijk over de gruwelijk grote 65 inch-tv van Panasonic à 3999,99, zeg maar zo’n kleine vierduizend euro.

(PHOTO40)

En verrek, in een ander hoekje vinden we zowaar een oer-Hollandse Nieuwe: PIOsound uit het Brabantse Eersel, dat zich op de Utrechtse beurs introduceerde. Het kleine Brabantse bedrijfje richt zich op high end-elektrostaten en heeft er al twee in de aanbieding: de Falcon en de Eagle. Prijs: tussen de 2250 en 3995 euro per stuk. “We willen laten zien dat er meer uit elektrostaten te halen valt dan wat er nu op de markt is”, aldus Pieterjan ‘PIOSound’ van Kroonenburg. Dat belooft wat.

PIOSound (PHOTO40)

Over primeurs gesproken: ook bij de stand van AudioPLUS troffen we er één aan. Daar stond namelijk de LSiM 705 luidspreker van Polk Audio, om voor de eerste keer in Europa met de hifi-liefhebber kennis te kunnen maken. Op deze website kun je er alles over lezen. Hetzelfde geldt voor zijn kleinere broertje, het boekenplankmodel (de 703) die een stukje verder opgesteld stond. 

(PHOTO40)

Ook Audio PRO was op deze stand te vinden, waarvan we binnenkort de LV2 (zie onderstaande foto) voorbij zullen laten komen. De Audio Pro LV.2 is de middelste telg uit de Audio Pro Living serie die verder bestaat uit de LV.1 All in One, LV.3 vloerstaander en LV Sub subwoofer.

(PHOTO40)


EDITORS' CHOICE