NIEUWS

Video Emotion – 12 bezienswaardigheden beoordeeld op cameravriendelijkheid

Richard Helwig | 20 december 2014

In Nederland hoef je niet lang te zoeken naar een bezienswaardigheid waar je ongestoord de videocamera uit de tas kunt halen. Maar welke zijn geschikt? Richard Helwig reisde kris kras door Nederland en beoordeelde 12 van die locaties op cameravriendelijkheid. Het knusse Nobel’s Nostalgisch Ameland in Ballum belandde op de eerste plaats.

Halverwege het jaar 2011 publiceerde ik in Video Emotion al een uitgebreid artikel (toegespitst op 12 musea) die door mij met de videocamera werden bezocht en vervolgens aan een beoordeling werden onderworpen. Dat betrof het Den Hartogh Ford Museum (Hillegom), het schipbreuk- en juttersmuseum Flora (Den Burg, Texel), het Marshall Museum (Overloon), het Militaire Luchtvaart Museum (Soesterberg), het Westland Museum (Honselersdijk), Aviodrome (Luchthaven Lelystad), het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem), het Nationaal Monument Kamp Vught, het Spoorwegmuseum (Utrecht), Space Expo (Noordwijk) en Archeon (Alphen a/d Rijn). Het DAF Museum (Eindhoven) kwam toen als eerste uit de bus. Dit volledige artikel is in PDF te downloaden via de website www.richardhelwig.nl (klik vervolgens op ‘Artikelen’ en kies ‘Cameravriendelijk… of niet?’ binnen het archief van Video Emotion).

Belachelijke prijzen
Deze keer zijn er enkele bezienswaardigheden in dit artikel opgenomen waar geen toegangsprijs wordt berekend. En betaalde adressen bieden soms kortingen waar je met een beetje speurwerk geld kunt besparen. Kortingskaartjes verstrekt door de benzinepomp op de toegang, tweede persoon gratis bij de aankoop van een pak wasverzachter, minder betalen als lid van een vereniging... noem het maar op. En het reizen met de trein kan veelvuldig goedkoper dan de gebruikelijke tarieven want regelmatig zijn er acties van de Nederlandse Spoorwegen waarbij je op een dag voor nog geen € 15,- het hele land kunt doorreizen (denk hierbij aan tijdelijke verkoop van treinkaartjes via grote supermarktketens en drogisterijen). En dat de horeca op de meeste plaatsen belachelijke prijzen berekent (€ 9,00 voor een simpel broodje is geen uitzondering) is algemeen bekend. Etenswaren meenemen van huis dus!

DE FAVORIET
1. Nobel’s Nostalgisch Ameland
Geen grote receptie met een kassajuffrouw waar je een duur toegangskaartje moet kopen. Geen luxe garderobe om je jas aan op te hangen. Niets van dat alles. Want het is gewoon (de enthousiaste!) Tjeerd Nobel in eigen persoon die je alles weet te vertellen over zijn indrukwekkende collectie antieke automobielen, motoren, historische winkelinterieurs, fietsen, muziekinstrumenten en huishoudelijke artikelen uit vroeger tijden. Hij is vanaf jonge leeftijd begonnen met het verzamelen van al dit moois. Zijn verhalen zijn meesterlijk. Ga er maar gerust voor zitten. Er zijn opnamen te maken van onder meer een apotheek, naaiatelier, kroeg, fietsenherstelplaats en benzinestation. Vooral de ouderwetse kapper moet je gezien hebben! Gebruik van een degelijk statief is sterk gewenst. Bijlichten van de onderwerpen zal soms nodig zijn. Vergeet in het museum de vele hoekjes en gaatjes niet want werkelijk ieder plekje is benut. Het Nobel’s Nostalgisch Ameland is een soort van miniatuurdorp waar een beeld wordt gegeven van het leven in het begin van de vorige eeuw. Het gaat niet specifiek over Ameland. Voor een paar euro ben je binnen. Tjeerd heeft de eerste plaats van de beoordeling in dit artikel meer dan verdiend! Even opletten want het museum is in de zomermaanden dagelijks geopend van 11.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur (Tjeerd eet tussen de middag). Maar in de winterperiode zijn er aangepaste openingstijden. Meer informatie is te krijgen bij de VVV Ameland (telefoon 0519-546546). Dat geldt natuurlijk eveneens voor alle andere bezienswaardigheden die op dit prachtige eiland te vinden zijn. Maar ga dan wel eerst met de camera naar Tjeerd, want je zult er geen spijt van krijgen. Beoordeling: zeer geschikt. Camminghastraat 20, Ballum (telefoon 06-53757420).


DE MEGA

2. Cruiseboten in Rotterdam
Dat er in Rotterdam dagelijks boten komen en gaan, zal menige videofilmer niet onbekend in de oren klinken. Maar wat er regelmatig bij de Cruise Terminal Rotterdam (gelegen op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid) gebeurt, is het maken van een filmpje meer dan waard. Het is een belevenis! De meest immense gevaartes liggen er vaak maar kort. Welke dat zijn en wanneer dat precies is, kun je gemakkelijk achterhalen via internet. Bij het vertrek van een schip van de Holland-Amerika lijn zul je de camera hard nodig hebben. Het aan boord gaan van de vele passagiers, het orkest dat op de kade bekende scheepsliedjes speelt, het losgooien van de trossen, de enorme toeter die klinkt: het zijn allemaal facetten die niet in het filmpje mogen ontbreken. Het langzaam wegvaren is het hoogtepunt. Advies: zorg bijtijds voor een plekje vooraan. Jammer dat de veiligheidsmaatregelen te streng zijn (veel hekken die het uitzicht met de camera belemmeren). Zonder die hekken had de beoordeling ‘zeer geschikt’ geweest. Parkeren in Rotterdam is flink aan de prijs. Ergens in de buurt onbetaald parkeren bestaat niet. Beoordeling: geschikt. Wilhelminakade 669, Rotterdam (www.top010.nl/html/cruiseschepen).

DE PLONS
3. Dolfinarium Harderwijk
Nederland telt maar één dolfinarium en die is gelegen in Harderwijk. Een leuke plek om met de videocamera te bezoeken want het is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Het trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. En van die bezoekers loopt een groot gedeelte met een videocamera rond. Maak opnamen van tuimelaardolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden, bruinvissen en overige zeebewoners. De meest kolossale dieren om op te nemen zijn te vinden in de walrussenwal. Je kunt zeer dichtbij komen. Prima plaatjes om te schieten! En het is buiten, dus je hoeft niets bij te lichten. Vergeet daarbij in het commentaar niet te vermelden dat een mannetjeswalrus 1800 kilo kan wegen. De dolfijnenshow in de grote koepel is om te filmen minder geschikt. Het is te donker en het onderwerp speelt zich op een te grote afstand van de tribunes af. Dat betekent dat er sterk ingezoomd moet worden en door de slechte lichtomstandigheden de nodige onscherpte zal ontstaan. Maar de rest van de shows is gelukkig goed te doen. Toegangsprijs is overigens aan de erg stevige kant (€ 27,50 en € 8,- voor een dagje parkeren). Beoordeling: geschikt. Strandboulevard Oost 1, Harderwijk (www.dolfinarium.nl).


EDITORS' CHOICE