NIEUWS

Beeldstabilisatie

Richard Helwig | 20 december 2014

Filmen op locatie gaat misschien niet altijd even vlekkeloos. Als een statief handig zou zijn, is het soms onmogelijk om die te gebruiken (bijvoorbeeld door de drukte van mensen of het hebben van te weinig tijd om deze te installeren). Uit de hand opnemen is dan de enige optie. Waar vroeger ‘beeldstabilisatie’ zorgde voor kwaliteitsvermindering van het beeld, daar kun je tegenwoordig alleen nog maar om glimlachen. Met de HC-X920 hoef je weinig te vrezen. Want dit model is uitgerust met Level Shot en Hybrid O.I.S. (een 5-assige beeldstabilisatie). Level Shot registreert en corrigeert automatisch het kantelen van genomen beelden. Het legt heldere en scherpe beelden vast zonder waas en perfect horizontaal, zelfs als de opname in een onstabiele of vreemde positie gemaakt is. Zoals bij opnamen vanuit een lage of hoge hoek. Ik heb het zelf kunnen ervaren bij het filmen vanuit het hoogste punt in de koepelkerk Oudenbosch waarbij loodrecht naar beneden werd gefilmd. Groot pluspunt is de razendsnelle voormontage die je vlak na het opnemen kunt doen: scènes snijden zodat ze verkort kunnen worden of scènes verwijderen omdat ze bij het terugkijken toch niet blijken te voldoen. En dat scheelt weer in het monteren achteraf.

Hoe beoordeeld?

Bij alle door mij bezochte bezienswaardigheden is gekeken of het betreffende onderwerp een goede keuze zou zijn om met de videocamera mee aan de slag te gaan. Bij het vermelden van de kosten voor de toegang is uitgegaan van een volwassene (zonder kortingen) en op basis van het kopen aan de kassa (via internet van tevoren bestellen kun je soms goedkoper uit zijn). Waar geen kosten zijn vermeld, is de bezienswaardigheid gratis. Indien van toepassing, zijn de parkeerkosten vermeld. Uiteraard zijn mogelijke tussentijdse (prijs)wijzigingen en fouten in de berichtgeving voorbehouden.

Conclusie beoordeling
Raadpleeg internet of sla het gemiddelde uitgaansboekje open en nergens staat aangegeven wat een geschikte bezienswaardigheid is om met de videocamera te bezoeken. Jammer, want het is zonde als je er pas op de locatie achter komt dat je met de camera niet veel kunt uitrichten. Vanwege moeilijke omstandigheden zoals slecht licht, een stoffige omgeving (zand is nu eenmaal funest voor het ‘brokje hoogwaardige techniek’ waar je mee opneemt), hinderlijke hekken die je het zicht ontnemen of omdat het getoonde eigenlijk niet zo interessant is als wat je in gedachten had. Nederland biedt oneindig veel mogelijkheden om bezienswaardigheden te bezoeken waar je een interessante film over kunt maken. Moeilijk is die keuze dus niet. Een plaatselijke rommeltjesmarkt zou zelfs al een geschikt onderwerp kunnen zijn. Toegangsprijzen lopen sterk uiteen. Van gratis toegang (zoals bij de A. Vogel tuinen) tot een veel te hoog tarief van € 27,50 (bij dolfinarium Harderwijk). Het parkeren varieert van gratis tot € 8,00.


EDITORS' CHOICE