NIEUWS

Cameravriendelijk... of niet?

Richard Helwig | 20 december 2014


DE PASSIE

4. Louwman Museum
Rustig een dagje met de videocamera en statief aan de gang gaan met een onderwerp dat veel kijkers zal aanspreken: dat doe je in het Louwman Museum. Het gebouw herbergt ’s wereld oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. De basis werd in 1934 gelegd. Handig is om eerst een uitgebreide ronde te maken zonder camera. Aan de hand hiervan kun je beslissen welke opnamen je wel en niet gaat maken. Want het is onmogelijk om de gehele collectie van ruim tweehonderddertig antieke en klassieke exemplaren in de film te verwerken. Laat de opnamen passie uitstralen. Het museum biedt daartoe volop mogelijkheden. Zet er commentaar bij want elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal. Die informatie haal je niet alleen van de tekstbordjes. Het meelopen met een gids kan verstandig zijn (hou in dat geval rekening met minimaal anderhalf tot twee uur). De toegangsprijs van € 13,50 valt mee in verhouding tot wat je met de camera allemaal te zien krijgt. Parkeren voor € 5,- is jammer. Een pluim voor de perfecte catering die is ondergebracht in een prachtig decor. Alleen van dat decor kun je al een aparte film maken! Beoordeling: zeer geschikt. Leidsestraatweg 57, Den Haag (www.louwmanmuseum.nl)

DE VOGELS
5. Avifauna
Meer dan 1800 vogels bij elkaar. Ga er met de videocamera maar aanstaan. Die krijg je nooit allemaal in beeld. Je kunt er wel een sfeerimpressie van maken. Maar simpel is dat niet. Want veel vogels bevinden zich nu eenmaal achter tralies. En scherpstellen doe je in dat geval op de achtergrond en niet op de voorgrond. Automatische scherpstelling uitzetten! Of zet een cupje nectar voor de camera neer in de ‘Australische Lori Landing’ en je hebt een spectaculaire opname te pakken. Naast regenbooglori’s zijn er lori’s van de blauwe bergen te vinden en vliegen er blauwwanghoningvogels rond. In het vogelpark Avifauna kun je op verschillende manieren de kijker laten zien wat voor vogels er zijn en in welke wereld zij leven. De toegangsprijs bedraagt € 14,- en het parkeren is gratis. Dat valt nog mee voor een hele dag bezig zijn met de camera. Opmerkelijk is dat inwoners van Alphen a/d Rijn maar de helft aan toegang hoeven te betalen. Waarom geldt dat niet voor de groep van videocamerabezitters? Beoordeling: geschikt. Hoorn 65, Alphen a/d Rijn (www.avifauna.nl)

DE VLIEGTUIGEN
6. Spottersplaats
Mis de kans niet om een vliegtuig beeldvullend en met ronkend lawaai op de kijker over te brengen. Het is gaaf! Bij vliegtuigspotters zijn ze algemeen bekend: de plaatsen waar je ongestoord vliegtuigen van dichtbij kunt waarnemen. De meest geschikte locatie is gelegen vlak naast een groot fastfoodrestaurant op Schiphol Noord. Deze locatie ligt aan de rand van Schiphol en dat is naast de Buitenveldertbaan. Vertrekkende en aankomende vliegtuigen zijn hierbij van zeer dichtbij te filmen. In de drukke uren landt of vertrekt er elke drie minuten een vliegtuig. Tijdens mooi weer kun je de vliegtuigen vanaf het terras of de boulevard opnemen. Je moet van tevoren even zien op internet of die baan wordt gebruikt, want dat hangt van de weersomstandigheden af. Kijk daarom voor vertrek op www.bezoekbas.nl. Het vliegverkeer InZicht toont al het vliegverkeer van en naar Schiphol in een straal van ongeveer 150 kilometer rond de luchthaven. De vliegtuigbewegingen zijn gebaseerd op radar- en vliegplangegevens die live door Luchtverkeersleiding Nederland worden geleverd. Beoordeling: zeer geschikt. Loevesteinse Randweg 200, Schiphol

DE HAVEN
7. Volendam
Volendam is leuk om met de videocamera aan te doen. Concentreer je hierbij eens op Marina Volendam. Het is één van de nieuwste jachthavens in Nederland en beschikt over 500 ligplaatsen voor zeil- en/of motorboten van 6 tot 20 meter lang. De haven ligt direct aan het Markermeer. Film de boten die binnen komen varen, wissel de shots af met ontspannen gezichten van mensen, wapperende zeilen en kabbelende golven. Zonnig weer is noodzakelijk. Beoordeling: zeer geschikt. De Pieterman 12, Volendam (www.marinavolendam.nl)

DE GEZELLIGHEID
8. Lage Vuursche
Zittend op een zonnig terrasje zal menige videofilmer zich niet zo snel bedenken dat dit wel eens een onderwerp zou kunnen zijn voor het maken van een spontaan ‘mensenfilmpje’. Lage Vuursche leent zich er uitstekend voor. Dit kleine dorp in de gemeente Baarn is gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug (een prachtige omgeving waar je spijt krijgt als later blijkt dat de camera nog thuis ligt). Vooral in de weekenden en in vakanties komen in Lage Vuursche duizenden dagjesmensen. Waarvan velen hun bezoek afsluiten met het nuttigen van een pannenkoek in één van de verschillende (vaak bekende) restaurants. Maak onopvallend opnamen van mensen in de Dorpsstraat. Pratend, lezend, half slapend en etend. Wissel close-up van blije gezichten af met totalen van terrasjes. Laat de mensen het beeld rijkelijk vullen. Je hoeft er maar weinig voor te doen want het speelt zich vanzelf voor de lens af. Met een beetje vlotte montage en een geschikt muziekje breng je het ‘gezellige gevoel’ compleet op de kijker over. Beoordeling: zeer geschikt. Dorpsstraat, Lage Vuursche

DE BLOEMENPRACHT
9. Varend Corso Westland
Kies een uur van tevoren de beste plek uit, zet je meegenomen stoeltje zo stevig mogelijk langs de waterkant en wacht rustig op wat komen gaat. Zeker weten dat de meest prachtig versierde boten langs de camera komen varen. In Nederland zijn verschillende bloemencorso’s te vinden, maar het jaarlijkse Varend Corso Westland is een aanrader om naar toe te gaan. Deden in de beginjaren hoofdzakelijk bedrijven mee, vandaag de dag varen er niet commerciële boten mee, bemand door bijvoorbeeld verenigingen en dorpskernen. De laatste jaren is het bezoekersaantal gegroeid tot rond de 450.000 en dat is flink te merken. Zorg ervoor dat niemand opeens voor je lens gaat staan! Opnemen doe je uit de stevige, losse hand. Met een beetje knipwerk maak je er een aardig filmpje van. Achtergrondmuziek monteren hoeft niet eens want de meeste boten produceren genoeg decibel om mee te nemen in de opnamen. Het corso wordt iedere zomer maar een beperkt aantal dagen gehouden. Niet vergeten naar toe te gaan. Beoordeling: zeer geschikt. Burgerdijkseweg 8, De Lier, secretariaat (www.varendcorso.nl)

DE DIEPTE
10. Koepelkerk Oudenbosch
Nederland is een kerkenland. Maar een shot vanaf grote hoogte in de immense koepelkerk in het Noord-Brabantse Oudenbosch moet iedere videofilmer eens in zijn leven hebben gemaakt. Het is een hele klim naar boven, maar dan heb je ook wat. Camera goed vasthouden! Zeg maar voluit: Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Vertel daarbij in het commentaar dat de kerk in 1912 (in verband met de bijzondere band van de parochie en het kerkgebouw met het Vaticaan en de Paus) door Pius X verheven is tot ‘basilica minor’. Wil je meer informatie in het commentaar verwerken, dan is een rondleiding zeker interessant. Je hoeft niet gelovig te zijn om er een kijkje te nemen. Bij het maken van opnamen is een handmatige belichting vereist om de instellingen wat op te kunnen schroeven of maak anders gebruik van een extra lampje. Al zal dat laatste bij het maken van grote totalen weinig helpen. Beoordeling: geschikt. Markt 57, Oudenbosch (www.mediawiz.nl/oudenbosch)

DE UITGESTREKTHEID
11. A. Vogel tuinen
Verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg kun je bij mooi weer in de A. Vogel tuinen oneindig veel opnamen maken. Want A. Vogel staat voor die bekende flesjes en potjes met homeopatische middelen die zijn verpakt in blauw-witte verpakkingen. Goed om te zien waar dit vandaan komt. Verbazing alom over de uitgestrekte vlakten (acht hectare!) vol met geneeskrachtige kruiden en planten. Ideaal om met de macrofunctie in de weer te gaan. Alle planten worden ecologisch geteeld en vaak nog met de hand geoogst. In de nabijgelegen landgoedwinkel draait een korte, informatieve film die je beter eerst kunt bekijken voordat je de tuinen in gaat. Toch had deze film uitgebreider gekund. Het is te summier gezien het onderwerp dat wordt behandeld. En soms moeilijk te volgen door het lawaai uit de winkel. Jammer dat de fabrikant (Biohorma B.V.) waar de producten worden gemaakt, niet kan worden bezocht om nog enkele opnamen te maken. Het buitengebied is gratis toegankelijk en is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Een optimaal dagje filmen waarbij je nu eens geen portemonnee hoeft te trekken (afgezien van de reiskosten om er te komen natuurlijk). Beoordeling: zeer geschikt. Eperweg 3-5, ’t Harde (www.avogel.nl)

DE DIEREN
12. Diergaarde Blijdorp
Geen mensen, maar dieren in de hoofdrol. De dierentuin is altijd een dankbaar onderwerp om met de videocamera te bezoeken. Het is een ideale manier om dieren te observeren. Zet de camera op statief en laat hem een tijdje opnemen. Maak niet alleen totalen van de dierenverblijven, maar zorg voor regelmatige close-ups. Het maakt de opnamen levendig. Het tropische vlinderparadijs Amazonica is een perfecte gelegenheid om de macrofunctie uit te proberen. Moeiteloos neem je vlinders van zeer dichtbij op. Er fladderen hier duizenden kleurige Zuid-Amerikaanse vlinders rond. Langs rivieroevers met tropische beplanting lijkt het net alsof je in het Amazonegebied op filmexpeditie bent. Naast vlinders kom je er anaconda’s, matamata’s, zoetwaterroggen en arrau-schildpadden tegen. Zelfs piranha’s! Diergaarde Blijdorp is groot. Erg groot. Je kunt er zo een hele dag in rond lopen. Nadeel is de hoge toegangsprijs. Voor een kaartje betaal je € 21,- en voor het parkeren mag je daar € 8,- bij optellen. Beoordeling: geschikt. Blijdorplaan 8, Rotterdam (www.diergaardeblijdorp.nl)


EDITORS' CHOICE