REVIEWOnkyo

Onkyo Envision Cinema-systems getest


Marnix Bosman | 29 januari 2014 | Fotografie Fabrikant | Onkyo

Als we heel eerlijk zijn, is de kwaliteit van televisies de laatste jaren maar gedeeltelijk echt verbeterd. De beeldkwaliteit is door de introductie van HD natuurlijk wel verbeterd maar de geluidskwaliteit is verhoudingsgewijs echt achtergebleven. De verklaring hiervoor is uiteraard heel simpel. In de nieuwe platte beeldschermen is eigenlijk helemaal geen plaats voor een serieus luidsprekersysteem. Een goed klinkende luidspreker heeft nou eenmaal wat volume nodig en volume is er nou eenmaal niet in een moderne flatscreen televisie.

Beeldschermfabrikanten doen er uiteraard alles om ondanks deze beperkingen een goede audioweergave te realiseren. In vergelijking met de eerste generatie platte beeldschermen is de audiokwaliteit ook sterk verbeterd. Ondanks dat raden wij iedereen nog steeds aan voor het geluid een apart audiosysteem te gebruiken.

De Envision Cinema systemen van Onkyo zijn een mooi voorbeeld van hoe je een beter en completer geluidsbeeld bij je beeldscherm kunt realiseren. Daarnaast zijn alle sets voorgeprogrammeerd voor de zeven grote TV-merken en bijbehorende afstandsbedieningen, waardoor je niets hoeft te programmeren.

LS3100 2.1-kanaals systeem
Het LS3100 systeem is het meest traditioneel gevormde systeem uit de serie. Dit 2.1-kanaals systeem bestaat uit twee satellieten, een kleine versterker/controllerunit en een bijpassende, draadlooze actieve subwoofer. De versterkerunit bevat een kleine stereo klasse D-eindtrap met een uitgangsvermogen van 20W per kanaal. Dat uitgangsvermogen lijkt wellicht erg laag maar voor de aansturing van een kleine satelliet van dit formaat zou dat voldoende kunnen zijn. De controllerunit is simpel met alleen een paar ingangskeuze en volumeknoppen.

Controle kan ook met de bijbehorende afstandsbediening maar je kunt het systeem ook leren te reageren op de volumeregelaar van de afstandsbediening van de TV. De controller kan naar wens tegen de muur gemonteerd worden en is voorzien van analoge (mini-jack) en digitale (optische en coaxiale) ingangen. Je kunt daarnaast audio draadloos naar de controller streamen via Bluetooth. De unit wordt gevoed vanuit een losse voedingsadapter.

De satellieten zijn voorzien van twee 6,5cm fullrange luidsprekers en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt. De beugel is aan de wand te monteren maar kan ook gewoon als tafelvoet worden gebruikt. De bijgeleverde actieve basreflex subwoofer heeft een versterkervermogen van 50W en is aan de onderzijde voorzien van een 16cm woofer. De aansturing van de sub gaat volledig draadloos zodat je meer vrijheid hebt bij het plaatsen van de sub.

De weergave is vol en compleet wanneer je de satellietluidsprekers dicht in de buurt van een wand of in een hoek plaatst. Het is daarnaast belangrijk dat de afstand tussen de sub en de satellieten niet te groot is om een mooi homogeen geluidsbeeld te creëren. Dit is overigens een basisprincipe voor ieder vergelijkbaar compact 2.1 geluidssysteem. Het LS3100 is geschikt voor gebruik bij een beeldscherm maar kan ook uitstekend als gewoon stereosysteem worden gebruikt.

Bij een juiste plaatsing is de weergave netjes en compleet zolang je de volumeregelaar niet te hoog zet. Op een hoog volume loopt je snel tegen zijn technische kunne aan en wordt het geluid wat minder prettig. De analoge mini-jack aansluiting is prettig voor het aansluiten van een iPod maar minder handig voor het aansluiten van een mediaspeler of CD-speler. Ook het feit dat het systeem de prioriteit geeft aan de digitale ingang zodra daar iets op is aangesloten is minder handig. De analoge ingang komt dan als het ware te vervallen en dat is jammer.


EDITORS' CHOICE