ARTIKEL

IFA 2007: foto verslag

Afgelopen week werd in Berlijn de (nu) jaarlijkse IFA gehouden. HiFi.nl probeerde voor u in twee dagen langs meer dan 1000 exposanten te lopen die verdeeld waren over 26 hallen. Zere voeten en leuke foto`s zijn het tastbare resultaat van deze wandeltocht.


Op de avond van onze aankomst moesten we natuurlijk de innerlijke mens voeden. Het beroemde (beruchte) Checkpoint Charly hebben we niet gevonden, maar Checkpoint Curry was een goed alternatief.

Ook op het terrein van de Messe waren er tussen de 26 hallen en op het middenterrein (sommergarten) volop eetgelegenheden te vinden. Vooral hotdogs, chinees en worsten waren erg in trek.

Maar nu over naar waar we eigenlijk voor gekomen waren: de allernieuwste ontwikkelingen en snufjes op het gebied van consumenten electronica. Voor de rechtgeaarde muziekliefhebber was de IFA wat aan de magere kant: het gros van de aanwezige stands werd gevuld met beeldschermen, de nieuwe High Definition formaten, mobieltjes en navigatiesystemen.

Zo kondigde Philips in de persoon van topman Rudy Provoos een nieuwe manier van televisie kijken aan. Regisseur Wong Kar Wai maakte zelfs special voor de Aurea een speelfilm met de naam `There’s only the sun`. De op de onderstaande foto getoonde Aurea televisie heeft niet alleen Ambi light verlichting aan de zijkanten van het scherm, ook de boven en onderkant zijn voorzien van het slimme lampje. Zelfs het kader rond het scherm is voorzien van verlichting en wisselt dus met de beelden op het scherm van kleur. Videofielen zullen er waarschijnlijk van gruwelen, maar mijn verwachting is dat de Aurea als warme broodjes over de toonbank gaat vliegen.

De nieuwe streamium apparaten hebben nu ook een Bluetooth aansluiting.

Na Ambi light komt Philips nu ook met Ambi sound. Het `surround` geluid komt uit de zogenoemde Soundbar onder de televisie: een ontwikkeling die we tijdens de IFA bij veel meer fabrikanten zagen. In samenwerking met Vogel`s is voor de Philips soundbar zelfs een aparte televisievoet ontwikkeld. Die was trouwens voor het grote publiek nog niet te aanschouwen, ook niet op de stand van Vogel`s.

Ook Loewe toonde een soundbar voor haar platte schermen, en zoals we inmiddels verwachten van Loewe: hij zag er erg fraai uit.


EDITORS' CHOICE