Showverslag Analoge Meeting: Jubileumshow Audio Selectief


Eric de Boer | 27 april 2012 | Fotografie Eric de Boer | Well Tempered Lab

Het voorjaar staat voor veel muziek- en hifiliefhebbers gelijk aan het bezoeken van diverse shows die veelal ieder jaar weer terugkeren.

Ook Audio Selectief in Sneek stelde haar deuren weer open voor enkele dagen en dat sprak natuurlijk liefhebbers van analoge weergave sterk aan. En dat de winkel al een kwart eeuw bestaat werd tegelijkertijd gevierd. En dat is wel een bezoekje van HiFi.nl waard!

Het team van Henk Niemeijer is al enkele jaren ongewijzigd en dat betekent dat zijn vrolijke partner Aleida en steun en trouwe toeverlaat Marten Jan Feenstra zich weer volop inzetten om de toegestroomde bezoekers te voorzien van mooie geluiden, een warm welkom, volop koffie en thee en de beroemde hapjes van de lokale Chinees. Op donderdagavond, vrijdag en zaterdag konden bezoekers van de show zich laven aan al dat goeds en natuurlijk aan de vele –vaak analoge- nieuwtjes van de importeurs die door Audio Selectief waren uitgenodigd voor deze jubileumbijeenkomst.

25 jaar en nog steeds op kop
Al vijfentwintig jaar is de winkel van Audio Selectief te vinden in het mooie Sneek. Vlak bij de beroemde watertoren en Sneeker Poort huist de winkel in het statige monumentale pand dat met de etalage al menig bezoeker naar binnen heeft weten te lokken. Want hoewel de winkel prima adviseert en voorziet in alle vormen van hifi, weet heel de Benelux Henk te vinden voor zijn favoriete artikel; de platenspeler.

En dat Audio Selectief al jaren wordt gewaardeerd door zowel klanten als importeurs, blijkt uit de vele bloemen en planten die werden meegenomen voor de jubilerende winkel en haar eigenaar. Aan het einde van de show stond in ieder ruimte wel meerdere boeketten en planten, tot aan het toilet toe. Ter ere van het jubileum had Audio Selectief Weduwe Joustra uitgenodigd, die niet alleen het lokaal gebrouwen Beerenburg maar ook luxe wijnen uitschonk aan de bezoekers.

En de winkel had een prijsvraag uitgeschreven, waarbij bezoekers van de Analoge Meeting konden raden hoeveel losse elementen er in een glazen pot werden getoond. De prijzen, door diverse importeurs beschikbaar gesteld aan de winkel, bestonden uit een complete nieuwe Goldenote draaitafel (de hoofdprijs), een geïntegreerde Exposure versterker als tweede prijs, een luxe phonotrap als derde prijs en nog veel meer prijzen variërend van elementen tot schoonmaaksets of platenborstels. De 25 winnaars die het dichtste bij het correcte aantal elementen zitten krijgen persoonlijk bericht van de winkel. Audio Selectief staat na 25 jaren dienst bekend als analoog ‘Walhalla’ van het Noorden en zelfs andere winkeliers vragen Henk regelmatig om advies.

Nutters Audio, Latham Audio en Ceelen Techniek

Bij binnenkomst stond Gerrit Nutters op zijn vertrouwde plaats in de winkel. Vele nieuwe persingen van ondermeer MFSL, Stockfish Records, Speakers Corner Records en Reference Recordings vonden gretig aftrek onder de bezoekers. Nutters Audio importeert tegenwoordig ook de dempers van Vibrapod en is agent voor Lyra Elementen. Tijdens de show was er nog nieuws dat Nutters Audio nog een merk gaat vertegenwoordigen in de Benelux, maar daarover volgt later ongetwijfeld meer nieuws. De bezoekers toonden veel interesse in de platenbakken en enkele audiofiele cd’s, maar ook in de diverse accessoires die Nutters Audio levert.

Voorin de winkel demonstreerden Ed Verkerk met twee draaitafels van Well Tempered Lab, de inmiddels bekende draaitafels met golf- en squashballen. Zowel de Simplex als de luxere Amadeus GTA stonden opgesteld en speelden met Dynavector elementen erg mooi over een combinatie van een Naim SuperLine Phono voortrap met SuperCap voeding aangesloten de nog steeds erg fijne T+A V10 buizenversterker. Ed (enthousiast als hij is) had de phonopre open geschroefd zodat het unieke zwevende board goed zichtbaar was voor alle bezoekers. En het Dynavector XX2 MK2 element stond qua verfijning nog een stuk voor op het andere element (de Karat 17D3). Met de luxe Arabesque luidsprekers van Crystal Cable is het logisch dat vooral het midden en hoog van de weergave erg strak en verfijnd worden weergegeven. Bezoekers kregen van Ed gedegen uitleg en vooral veel muziek voorgeschoteld.

Aan de voorkant van de winkel, tegenover Latham Audio, was het Hein Ceelen van Ceelen Techniek die de unieke actieve Manger MSMc1 breedband weergevers die aangesloten stonden op een nieuw merk phonopre en voorversterker van het Berlijnse merk Fonel. Deze zeer luxe buizenapparatuur wordt geheel in Duitsland vervaardigd en kunnen naar wens worden afgewerkt met diverse soorten hout. De voorversterker Renaissance heeft zelfs een dac en een asynchrone usb-poort en wordt geleverd met een eveneens stijlvolle afstandsbediening. Natuurlijk met buizen, evenals de erg fraaie phonovoortrap.

Ondanks een wat simpele draaitafel (een strakke witte Thorens TD309 met een Lyra Delos element) waren het voornamelijk de strakke laagweergave en de transparantie en snelheid van het geluid die me wisten te boeien. Hein Ceelen vertelde dat de vloerstaande versie van de Mangers (de MSM s1) nu ook verkrijgbaar zijn, naar wens gespoten in diverse kleurstellingen. De afwerking van de tijdens de show aanwezige speakers liet ook niets te wensen over, ik denk dat menig bezoeker gecharmeerd was van het strakke wit en de mooie vorm van de speakers.

Monitor Audio Nederland

Ook Monitor Audio Nederland liet op positieve wijze van zich horen tijdens de Analoge Jubieleumshow van Audio Selectief. Twee Monitor Audio Gold GX200 weergevers stonden aangesloten op de eveneens nieuwe Leema Elements set. Een versterker, luxe dac, loopwerk en phonopre van Leema Acoustics zorgden voor de heldere en snelle ‘sound’ waar het merk inmiddels groot mee is geworden.

De bron -het was immers een analoge show in Sneek- was een wonderschone Transrotor Rondino FMD draaitafel met een Transrotor element in een luxe arm gemonteerd. Jochem Räke van Transrotor heeft de aandrijving geoptimaliseerd en als kleinere broer van de Orion was het erg prettig luisteren (en kijken) naar deze draaitafel.

Eveneens opgesteld maar niet aangesloten stond het nieuwe model van de Transrotor Dark Star, de Reference. En die kleinere ruimte achterin de winkel is altijd een prettig rustpunt voor de bezoekers, waar muziek de boventoon voert. De importeur had zijn best gedaan om de set zo goed mogelijk op te stellen, ondanks de beperkende factoren van de ruimte en de verhoudingsgewijs wellicht wat onderbemeten phonotrapje. Nieuw waren de kabels van Vertere Acoustics. Handgebouwde kabels voor zowel luidsprekers, tussen componenten (zelfs usb) of voor draaitafelarmen.

De grote luisterruimte: Top Hifi, TW Acustic en Goldenote
Twee grote Audiovector SR6 Avantgarde Arreté weergevers vielen de bezoekers als eerste op in de grote luisterruimte van Audio Selectief. Jan-Kees Harteveld van Top Hifi had zijn imposante speakers aangesloten op twee immense eindversterkers van Exposure, met bijpassende voorversterker. Voor de show was de nieuwe Paris draaitafel van Aracle Audio met het eveneens nieuwe Paris element aangesloten op een Goldenote Phono2 phonopre met externe voeding.

Op diezelfde set demonstreerde Thomas Woschnick van TW Acustic met een Raven One draaitafel, Raven 10.5 toonarm en een Jan Allaerts MC element via een Blue Amp phonotrap. De set presteerde erg direct, vol en helder, maar het moet gezegd worden dat de Raven draaitafel –mede dankzij de luxere componenten en het veel duurdere element dat al goed was ingespeeld- wel een stuk muzikaler klonk dan de Oracle, die ook pas vlak voor de show was ingevlogen. En Ben Wijmans van Audipulse had tijdens de show nog even snel enkele kabels van Tellurium geleend aan deze set.Tijdens de show werd ook bekend dat Sneek Hifi nu officieel importeur is geworden van TW Acustic draaitafels. Nog een reden voor een feestje tijdens het jubileum, dus.

Henk had speciaal voor de Analoge Show Maurizio Aterini van het Italiaanse Goldenote en Blacknote laten invliegen. Tijdens de show beantwoordde hij graag vragen van bezoekers en vertelde hij over de gedemonstreerde set met de nieuwe Goldenote MicroLine apparatuur. Henk had de in rood leer afgewerkte gelimiteerde Goldenote Valore Italian Job voorzien van een Lyra Delos element en deze goedkope draaitafel (vanaf 999 euro) stond verbonden met de nieuwe PH 7 phonopre, de HP-7 voorversterker en twee gloednieuwe M7 100 Watt mono eindversterkers. Een luxe Kimber Cable luidsprekerkabel bracht de signalen van de versterking naar twee Isophon Vescova luidsprekers. En hoewel de opstelling aan de zijkant van de grote luisterruimte niet echt ideaal was om een goed oordeel te vellen over de set, waren veel bezoekers van de show aangenaam verrast met het directe en muzikale geluid van deze instap high-end componenten van het merk.

Maurizio Aterini verklaarde dat Goldenote met deze set mikt op eigenaars van een gemiddelde hifiset van bijvoorbeeld Sony of de goedkopere lijnen van Denon en meer zoeken in de weergave van muziek. “De directheid in de klank en de totale muzikale ervaring zijn weliswaar niet te vergelijken met de luxere componenten van Goldenote maar dit is wel een ideale kans voor het grote publiek om met ‘echte’ high end apparatuur in contact te kunnen komen voor een wel heel schappelijke prijsklasse” aldus Maurizio. Goldenote heeft ook nieuwe accessoires voor platenspelers, zoals gelmatten, vilten matten en speciale ontkoppelaars uit een combinatie van ebbenhout en een unieke anti-resonantietechniek.

De referentieset van Audio Selectief: Sneek Hifi

De referentieset die achterin de grote winkelruimte staat opgesteld kreeg muziek aangeleverd van twee Holborne draaitafels. De eerste was de Holborne Analog 2 met de unieke dualpivot arm van het merk, met daarin het nieuwe MC 1 element. De tweede draaitafel was de Analog 1, waarop een SME series V arm zat met alweer een primeur tijdens de show: de Lyra Atlas. Dit unieke element met zijn asymmetrische vorm heeft een zeer hoogwaardige opbouw en is met een prijskaartje van 9000 euro meteen het nieuwe topmodel van Lyra.

Ondermeer een titanium body, een boron cantilever afgewerkt met een laag diamant en een spoel in de vorm van een X in plaats van een standaard vierkante winding zorgen volgens de fabrikant voor een unieke luisterervaring. En dat bleek wel tijdens de show. De unieke klank en snelheid van het merk Lyra was weer erg herkenbaar, maar de holografie en muzikaliteit die via de Accuphase versterking naar de Isophon Cassiano D speakers werd gebracht was voorbeeldig. Deze directheid en neutraliteit in de klanksignatuur van Lyra is overigens nog steeds niet ieders ‘cup-of-tea’ (minder goede opnames vallen sneller door de spreekwoordelijke mand), maar de zeer uitgewogen referentieset klonk erg goed. Zelfs het veel goedkopere Holborne MC-element in de Analog 2 bracht rust en muzikaliteit teweeg, hoewel een 1-op-1 vergelijking natuurlijk geheel mank gaat.

Het element is ook nog vrij nieuw, waardoor het middengebied wat geprononceerd was in de weergave. Maar liever een nieuw element kunnen showen dan helemaal geen nieuwtje tijdens een analoge show, de geoefende luisteraar prikt toch wel door die nieuwigheid heen. Op vrijdag en zaterdagochtend was Rainer Müller van Holborne ook aanwezig in Sneek, natuurlijk op uitnodiging van Audio Selectief.

En na ruim twee dagen muziek, vinyl, veel bijpraten en genieten van al dat mooie analoge dat Audio selectief heeft te bieden is het een gevoel van saamhorigheid dat me bekruipt. Want ondanks een mindere economie, het langzaam maar wegvallen van een geluidsmedium (de cd, dus) en een overvloed aan merken is het toch weer een vertrouwd adres waar zowel de ervaren hifiliefhebber alsook de jonge ontdekker van de mooie klanken van een goed afgestelde draaitafel elkaar weer mogen vinden. Altijd begeleid door een man wiens status even groot is geworden als zijn kennis van de techniek, verwelkomd door de altijd verse koffie van Aleida en voorzien van service door Marten Jan. Het is ook daarom dat er ieder jaar weer wordt uitgekeken naar de Analoge Show van Audio Selectief en dat deze shows zo gezellig en succesvol zijn.