De referentieset van Audio Selectief: Sneek Hifi

De referentieset die achterin de grote winkelruimte staat opgesteld kreeg muziek aangeleverd van twee Holborne draaitafels. De eerste was de Holborne Analog 2 met de unieke dualpivot arm van het merk, met daarin het nieuwe MC 1 element. De tweede draaitafel was de Analog 1, waarop een SME series V arm zat met alweer een primeur tijdens de show: de Lyra Atlas. Dit unieke element met zijn asymmetrische vorm heeft een zeer hoogwaardige opbouw en is met een prijskaartje van 9000 euro meteen het nieuwe topmodel van Lyra.

Ondermeer een titanium body, een boron cantilever afgewerkt met een laag diamant en een spoel in de vorm van een X in plaats van een standaard vierkante winding zorgen volgens de fabrikant voor een unieke luisterervaring. En dat bleek wel tijdens de show. De unieke klank en snelheid van het merk Lyra was weer erg herkenbaar, maar de holografie en muzikaliteit die via de Accuphase versterking naar de Isophon Cassiano D speakers werd gebracht was voorbeeldig. Deze directheid en neutraliteit in de klanksignatuur van Lyra is overigens nog steeds niet ieders ‘cup-of-tea’ (minder goede opnames vallen sneller door de spreekwoordelijke mand), maar de zeer uitgewogen referentieset klonk erg goed. Zelfs het veel goedkopere Holborne MC-element in de Analog 2 bracht rust en muzikaliteit teweeg, hoewel een 1-op-1 vergelijking natuurlijk geheel mank gaat.

Het element is ook nog vrij nieuw, waardoor het middengebied wat geprononceerd was in de weergave. Maar liever een nieuw element kunnen showen dan helemaal geen nieuwtje tijdens een analoge show, de geoefende luisteraar prikt toch wel door die nieuwigheid heen. Op vrijdag en zaterdagochtend was Rainer Müller van Holborne ook aanwezig in Sneek, natuurlijk op uitnodiging van Audio Selectief.

En na ruim twee dagen muziek, vinyl, veel bijpraten en genieten van al dat mooie analoge dat Audio selectief heeft te bieden is het een gevoel van saamhorigheid dat me bekruipt. Want ondanks een mindere economie, het langzaam maar wegvallen van een geluidsmedium (de cd, dus) en een overvloed aan merken is het toch weer een vertrouwd adres waar zowel de ervaren hifiliefhebber alsook de jonge ontdekker van de mooie klanken van een goed afgestelde draaitafel elkaar weer mogen vinden. Altijd begeleid door een man wiens status even groot is geworden als zijn kennis van de techniek, verwelkomd door de altijd verse koffie van Aleida en voorzien van service door Marten Jan. Het is ook daarom dat er ieder jaar weer wordt uitgekeken naar de Analoge Show van Audio Selectief en dat deze shows zo gezellig en succesvol zijn.

EDITORS' CHOICE