Een klein en handzaam pakketje met daarin de uiterst compact vormgegeven Marantz M1 Wireless Streaming Amplifier. Deze nieuwe Marantz Model M1 is een interessante stereoversterker gericht op een brede doelgroep. Hoe deze EISA-winnaar gedurende de uitgebreide testperiode is bevallen? Lees snel verder.
Innovaties bij Marantz
Marantz heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en heeft vol ingezet op haar nieuwe designstrategie en de doorontwikkeling van hard- en software in haar productlijnen. Niet zonder succes. Denk bijvoorbeeld aan de Marantz Model 40n stereoversterker voorzien van HEOS. Behalve de hardware ontwikkeling heeft het softwareteam HEOS bovendien een flinke upgrade gegeven. En dit was dan ook hoognodig, want waar HEOS eens van start ging als uitstekend presterend streaming- en multiroomplatform, is deze het de afgelopen jaren links en rechts ingehaald door de concurrentie. Gelukkig is HEOS sinds begin dit jaar weer helemaal bij en ik kan niet anders zeggen dan dat het er niet alleen beter uitziet, het wérkt ook beter.
Een van de belangrijkste punten is de doorlopende aandacht voor een optimale stabiliteit van het multiroom streamingplatform. Daarnaast voegt de fabrikant op continue basis nieuwe features aan HEOS toe en deze features zijn gratis en met terugwerkende kracht beschikbaar voor bestaande HEOS-componenten, ongeacht het merk waarin dit platform in is geïmplementeerd. Gebruikers van, bijvoorbeeld, de Denon Home 150 of de Denon AVR-X1700 hebben recent Tidal Connect en Deezer hifi functionaliteit gekregen.
Dat het bedrijf met regelmaat nieuwe functionaliteit toevoegt kun je op deze supportpagina lezen. Later dit jaar staat de uitrol van Roon op de kalender en hier geldt natuurlijk hetzelfde voor. Zo zul je nog langer kunnen genieten van jouw HEOS-component en kun je je richten op het uitbouwen van het platform bij je thuis.
Omstreeks het moment dat HEOS een optische vernieuwingsslag heeft doorgemaakt, introduceert Marantz ook een nieuwe productgroep die ik niet achter dit merk had gezocht. Een van de producten in deze nieuwe groep is de ter review ontvangen Marantz Model M1, een compacte stereoversterker voorzien van HEOS. De M1 is een versterker die past bij de vraag naar ongecompliceerde streamingversterkers met een vormfactor die lijkt op de recent geïntroduceerde Denon AMP, de Sonos Amp en de Harman Kardon Citation Amp.
Deze Marantz streamingversterker biedt alles dat de moderne muziekliefhebber aan zal spreken en hiermee biedt deze een waardevol alternatief wanneer gebruikers van het Sonos of Harman Kardon Citation platform de stap willen maken naar het veel breder geïntegreerde HEOS multiroom streaming platform.
Marantz Model 1
Met de Marantz Model M1 sluit je, net als bij de tegenhangers van de eerdergenoemde merken eenvoudig je televisie aan via de HDMI-ARC aansluiting. Hiermee biedt de Marantz M1 een interessant alternatief voor soundbars in het premium prijssegment. Heb je voldoende ruimte om twee luidsprekers zoals de Polk Reserve R200 of de Bowers & Wilkins 606 S3 bookshelf luidsprekers bij jouw televisie te plaatsen, dan zul je een significante verbetering in geluidskwaliteit ervaren.
Kijk je geen televisie, dan stream je jouw muziek in een kwalitatief goede stereo geluidskwaliteit. Hiermee is deze M1 voor een breed publiek interessant, mits aan een paar belangrijke voorwaarden worden voldaan. Iedereen zou deze versterker na het uitpakken moeten kunnen aansluiten. Geen verwarrende aansluitingen of installatieprocedures moeten doorlopen en hierna moet de versterker vooral eenvoudig te bedienen zijn. Bovendien zal de geïnteresseerde koper willen genieten van de geluidskwaliteit waar Marantz om bekend staat. Of de fabrikant hierin geslaagd is? HIFI.NL neemt de proef graag op de som.
Laagdrempelig en vriendelijk
Nadat ik de Marantz Model M1 heb uitgepakt ben ik positief verrast door de look & feel van deze compacte versterker. De techneuten hebben er veel techniek in weten te lepelen. Dolby Audio (Dolby Digital, Dolby Digital+), HDMI, Wi-Fi, Bluetooth 4.2.x, HEOS, Hires Audio, Amazon Music HD, deezer, iHeart radio, Soundcloud, Spotify, Tidal, Tidal HiRes, TuneIn en niet in de laatste plaats Apple Airplay2. Het maakt dus niet uit hoe je jouw muziek wilt afspelen, deze Model M1 kan dankzij de implementatie van Bluetooth en HEOS zo ongeveer overal mee overweg. Roon? Ook daar zal de M1, zoals al eerder vermeld, binnenkort naadloos mee samenwerken.
Ik ben onder de indruk. Echt alles wat je bij normaal gebruik nodig hebt zit erop. Zo beschikt de Model M1 zelfs over een extra analoge RCA-ingang voor – zeg – een platenspeler en heeft deze ook een optische S/PDIF-aansluiting waarop digitale geluidsbronnen kunnen worden aangesloten.
Nadat ik de stekker in het stopcontact heb gestoken schakelt de M1 automatisch aan. Hierna open ik de HEOS-app op de telefoon. Deze toont met trots de Model M1 in het scherm en nadat ik deze heb geselecteerd staat er gelijk een firmware upgrade voor de M1 klaar. Fijn. Hier hoef ik dus niet meer naar te zoeken. Nadat ik de update heb uitgevoerd krijg ik de melding dat ook de HEOS-app is verouderd en dat ik deze moet bijwerken.
Bij deze melding heeft Marantz een button geplaatst waarmee ik direct naar de juiste pagina in de appstore wordt doorgestuurd. Ik zou willen dat elke fabrikant dit op zo’n laagdrempelige manier zou doen. Hulde. Nadat ik deze app ook naar de laatste versie heb opgewaardeerd is het tijd om de overige stekkers in te pluggen. Hiervoor hoef ik uitsluitend de stappen met handige plaatjes en begeleidende teksten in de app te volgen. Hiermee is de M1 door echt iedereen eenvoudig in gebruik te nemen.
Lees je liever de stappen vanaf papier? Marantz levert zelfs een papieren snelstartgids mee die op belangrijke punten is voorzien van een QR-logo waarmee je via jouw smartphone naar de juiste downloadlocatie wordt gestuurd, maar eigenwijs als ik ben laat ik deze ongelezen in de verpakking achter. Vervolgens klik ik snel door alle app aanwijzingen heen om hierna op mijn eigen tempo de HDMI-kabel naar de televisie achterin de M1 te drukken en er een netwerkkabel in te duwen omdat ik mijn wifi-wachtwoord nog steeds niet kan onthouden. Ondanks dat de versterker voldoende vermogen levert om de Polk Reserve R700 vloerstaanders aan te sturen, verwacht ik dat geïnteresseerden in een compacte Marantz Model M1 eerder zullen kiezen voor compacte luidsprekers. Dus roof ik de Polk Reserve R200 boekenplankluidprekers uit mijn Atmos-set om deze te combineren met de compacte Marantz. Ik zou er zelfs een subwoofer aan kunnen knopen, maar omdat ik vooral benieuwd ben naar de kwaliteit van de klasse-D eindtrappen in de M1, laat ik de subwoofer bij deze review achterwege.
Hierna schakel ik de televisie aan om de volumeregeling en de geluidskwaliteit te testen via een YouTube concertje. Zonder dat ik lastige instellingen hoefde te doen luister ik in minder dan vijf minuten na het uitpakken naar een kwalitatief goed geluid dat warempel ook nog eens synchroon loopt met de content op het scherm. Gemakkelijker dan dit wordt het niet. Nu eens kijken of ik net zo gemakkelijk een stukje muziek op kan zetten. En ja, dankzij de nieuwe grafische HEOS-interface stream ik in een oogwenk een nieuwe album release. Het is dus onbelangrijk of je affiniteit hebt met techniek, iedereen met affiniteit met muziek is in staat om deze Marantz Model M1 thuis te installeren en er muziek uit te toveren. Marantz is dus uitstekend geslaagd in de eerste belangrijke voorwaarde.
Meer gebruiksgemak met HEOS
Tot zover ademt deze Marantz Model M1 eenvoud. Dit geldt ook voor de dagelijkse bediening. De bediening van de Model M1 geschiedt hoofdzakelijk via de afstandsbediening van de televisie. Via de HDMI-ARC aansluiting werkt dit gewoon voorbeeldig. Heb je de afstandsbediening even niet bij de hand, dan kun je via de aanraakgevoelige knoppen de stream pauzeren en starten.
Met de volumeknoppen regel je vervolgens het volume. Dit wordt door meer fabrikanten op deze manier gedaan en kom je van een ander streamingplatform dan zul je snel je weg met deze Model M1 vinden. Dit laat na een paar keer gebruik echter wel vingerafdrukken op de matte finish achter. Stream je via HEOS of op een andere manier vanaf je telefoon, dan bedien je het volume zelfs met de volumeknoppen op de zijkant van je telefoon.
Wanneer je dieper in de veelzijdige Model M1 wil duiken en instellingen aan wil passen, dan doe je dit sinds kort ook via de HEOS app zelf. Bestaande Marantz gebruikers zullen dit als fijn ervaren, want dit scheelt heen en weer schakelen tussen de Marantz en de HEOS app wat de gebruikerservaring ten goede komt.
Wanneer je op balk van de geselecteerde HEOS-device onder in het scherm klikt kun je de parameters naar eigen smaak aanpassen. Hier regel je de ingangskeuze, de klankinstellingen waaronder balans en gain van de subwoofer. Je kunt hier zelfs High Pass en digitale filters (40-250 Hz en 40-120 Hz) voor het gebruik met een subwoofer instellen. Ook kun je geluidsverbeteraars en virtualisaties aanzetten, maar deze laat ik voor deze review uit om een eerlijkere indruk van geluidskwaliteit van de Model M1 te kunnen geven.
Ten slotte is het belangrijk te vermelden dat er via de HEOS app tienduizenden internetradiostations kunnen worden beluisterd en je kunt streamen via meerdere commerciële diensten indien je hier een abonnement voor hebt. Beschik je zelf over een flinke collectie aan digitale muziekbestanden op muziekserver of NAS, dan blader je hier ook heel overzichtelijk via de HEOS app doorheen. Hierbij kan de Model M1 overweg met vrijwel elk muziekformaat. De interne DAC kan tot 24-bit en 192kHz highres PCM-resoluties verwerken en ondersteunt DSD tot 5,6MHz.
Made in Shirakawa Japan
Marantz heeft geprobeerd een hele volwassen miniversterker te maken die klinkt als een échte Marantz en is er trots op dat de Model M1 geheel in Japan is vervaardigd. In Japan ligt een stukje heritage van het merk en dit voegt iets premiums toe aan de Model M1. De kwaliteit van afwerking en de combinatie van de satijnen afwerking en het hoogglanzende goudkleurige logo geven deze versterker in elk geval een luxe uitstraling. Wanneer je de versterker inschakelt uit stand-by, dan hoor je een bevestigende klik van relais.
Marantz had hier ook kunnen kiezen voor veel goedkopere muting transistoren, maar kiest toch voor de beste optie en voorziet de versterker met uitgangsrelais naar de speakers. Marantz had ook kunnen kiezen voor een geperforeerde kunststoffen deksel, maar kiest voor een golvend rooster dat enige gelijkenis vertoont met de nieuwe full frame frontjes van de Marantz hifi- en av-componenten. Het zijn allemaal kleine dingen die alles bij elkaar net dat onderscheid maken waarmee deze Model M1 toch een échte Marantz is geworden.
Zeg je Marantz in combinatie met Japan, dan denk je misschien automatisch aan een wat warmere en meer laid back klank. Nu is het lang geleden dat ik zelf zo’n vintage versterker heb beluisterd, maar als ik de kenners mag geloven past deze signatuur bij de zeer geliefde vintage modellen uit de jaren ’70. Wanneer ik naar de specificaties kijk denk ik dat de Model M1 een prima technische basis heeft om goed te presteren. Het klasse-D uitgangsvermogen aan 8 ohm bedraagt tweemaal 100 watt en aan 4 ohm is dit 125 watt. De totale harmonische vervorming is hierbij 0,05%. De frequentieresponse begint bij 20 Hz en loopt op tot 20 kHz (+/- 1dB). Geen vervelende cijfers in dit compacte streamingsegment. Maar hoe klinkt het?
De Marantz Model M1 zet de muziek met een mooie geluidsbreedte in de ruimte neer. De klank waarmee deze M1 mijn muziek afspeelt heeft een vleugje warmte en vooral gewicht. Het geheel klinkt lekker. Muziek wordt misschien iets mooier gemaakt dan ik deze met mijn eigen Bryston set ervaar, maar dit zie ik eerder als pluspunt voor de doelgroep. Alles klinkt dynamisch, maar mooi droog en goed gecontroleerd. De midrange neigt naar de warme kant van neutraal, maar is beslist niet ‘donkerbruin’ en ik beluister een prima openheid in dit frequentiegebied. Details sprankelen lichtjes en hebben iets delicaats. De gehele muziek-presentatie leunt minder naar de analytische kant en levert juist een meer meeslepend karakter waarmee de versterker bij velen in de smaak zal vallen. Hiermee is ook aan mijn tweede voorwaarde, een goede geluidskwaliteit, voldaan.
Ik heb vele muziekalbums beluisterd en heb hierbij zelfs hogere volumes niet geschuwd. Dankzij het rooster is de warmteafgifte optimaal en wordt de versterker net handwarm. Hiermee is de versterker prima geschikt om in een kastje of elders uit het zicht te worden neergezet. Natuurlijk zit er door de compacte vormfactor ook een keerzijde aan de medaille. Een extra HDMI-aansluiting voor gameconsole of Blu-Ray ontbreekt bijvoorbeeld. Hier zul je de HDMI-ingangen van de televisie zelf voor moeten gebruiken. De zwarte luidsprekerterminals zijn fraai voor het oog, maar bij het insteken van de banaanstekers wel even opletten of de plus in het goede gaatje wordt gedrukt.
Voor wie?
De Marantz Model M1 oogt op het eerste gezicht als een bescheiden versterker, maar presteert daarentegen als een machtige krachtpatser die je voor zo ongeveer elk doel kunt inzetten. Gebruik hem als krachtige hifi versterker in combinatie met een set luidsprekers uit de 600-serie of met een set inbouwluidsprekers van Bowers & Wilkins en hij zal je keer op keer blijven verbazen. Natuurlijk kun je elk merk en type luidspreker gebruiken en ik behaalde zelfs opmerkelijk goede resultaten met de R700 vloerstaanders van Polk.
Wat je ook kiest, dankzij de krachtige klasse-D versterking en de laagdrempelige klanksignatuur van de Model M1 zul je niet snel een verkeerde combinatie maken.
Zou ik deze zien als een alternatief voor – zeg – een full frame Model 40n geïntegreerde versterker of een Marantz Stereo 70s? Dat ligt helemaal aan de toepassing. Heb je meerdere geluidsbronnen in huis, beschik je over kwalitatief goede luidsprekers en heb je de behoefte aan een maximale flexibiliteit, dan zal een Model 40n of de budgettair vriendelijker geprijsde Model 70s je waarschijnlijk eerder aanspreken. Combineer je de versterker uitsluitend met een platenspeler, televisie en twee bescheiden luidsprekers, dan biedt de Model M1 je alles dat je je maar kunt wensen.
Wil je deze versterker in een AV-project koppelen met een Crestron, Control4 of AMX-huisautomatiseringssysteem en de versterker permanent onzichtbaar achter een voorzetwand met de televisie wegwerken, dan is dit hier al helemaal een perfecte versterker voor.
Wil je de Marantz Model M1 daarentegen combineren met een kwalitatief goede vloerstaander uit de hoger gepositioneerde 700-serie van Bowers & Wilkins of vergelijkbaar, dan zul je met audiofiele oren al snel de beperkingen in focus, soundstage en geluidsdiepte ervaren. Is dit een heel groot minpunt? Zeker niet.
Deze Marantz Model M1 is niet zozeer gericht op de audiofiele muziekliefhebber, maar eerder op de generatie die de Harman Kardon Citation serie of de streamingproducten van Sonos is ontgroeid. Gebruikers van andere platformen die bij de volgende stap kiezen voor een beter geluid of een eenvoudigere manier van bediening.
De Marantz Model M1 biedt hierbij een kwalitatief goede propositie voor in de werkkamer, als gemakkelijk te bedienen muziekfabriek in de wachtkamer van de tandarts of op kantoor en als goed klinkend alternatief voor de premium soundbar. Door zijn aantrekkelijke vormfactor past deze perfect achter het systeemplafond en is hiermee een goede keuze voor installateurs die zich richten op kleine en middelgrote installatieprojecten. Hierbij voegt de naam Marantz en het HEOS-platform beslist waarde toe.
Conclusie
Met de introductie van de Model M1 heeft Marantz een interessante draadloze streamingversterker geïntroduceerd. Gemakkelijk aan te sluiten, eenvoudig te bedienen en voorzien van de geluidskwaliteit waar je als koper van een Marantz-versterker naar op zoek zal zijn.
Deze versterker is geschikt voor vele doeleinden en zal hiermee een brede doelgroep aanspreken. Ben je de Sonos Amp, de Harman Kardon Citation tegenhanger of jouw huidige soundbar ontgroeid, dan maak je met deze Marantz Model M1 een mooie opvolgende stap in jouw entertainmentbeleving. Aanrader!
Marantz Model M1
1.000 euro | www.marantz.com
Beoordeling 5 / 5