IFA 2008


Gastauteur | 14 november 2008 | Fotografie Gastauteur

Hierbij het IFA 2008 verslag, verzorgd door onze collega`s van HVT.

De IFA is reeds jaren de meest toonaangevende en grootste Europese beurs voor consumenten elektronica. Hoewel de naam IFA, welke staat voor Internationale Funk Ausstellung, eigenlijk niet meer helemaal bij de beurs past, blijft deze wegens de enorme naamsbekendheid ongewijzigd. Want, dit jaar zullen op de IFA niet alleen alle nieuwe technische hoogstandjes op het gebied van consumenten elektronica te vinden zijn, maar ook voor de laatste trends op het gebied van huishoudelijke apparatuur – de zogenaamde Home Appliances in de hallen 1.1 t/m 6.1 – moet u dit jaar op de IFA in Berlijn zijn!



Tijdens de persconferentie gehouden op Mallorca werd weer eens getoond hoe groot deze beurs is in opppervlak maar ook qua bezoekers en standhouders. Zo had de IFA in 2007 maar liefst 1.212 standhouders verdeeld over 103.952 vierkante meter; dat zijn ruim twintig beurshallen. Dit jaar komen daar nog een 6 hallen bij met witgoed. In 2007 had de IFA rond de 248.000 bezoekers. De organisatie rekent dit jaar op een aanzienlijke groei.


CES 2009

Een handjevol internationaal georiënteerde journalisten woonde de persmeeting bij van de CES, alwaar CEO Gary Shapiro een met humor doorspekte oproep deed om toch maar vooral naar ‘The Greatest CE-Show on Earth’ te komen. Van 8 tot en met 11 januari zal Las Vegas weer bevolkt worden door meer dan 130.000 bezoekers – één vijfde komt van buiten de V.S. – die producten en diensten van meer dan 2.700 exposanten zullen bewonderen. Ook de organisator, de CEA – zeg de pendant van onze FIAR die vroeger de Firato organiseerde – doet aan het milieu: de CES is the largest carbon neutral trade event. Op het gebied van educatie staat de CES ook zijn mannetje: met maar liefst 20 zogenaamde TechZones, zeg cursussen, en 200 conference sessions kun je geïnformeerd worden omtrent de laatste stand van de techniek en anderszins ontwikkelingen.

Om Bill Gates te vervangen is Steve Ballmer van Microsoft te gast en Shapiro verzekerde ons dat hij minstens even visionair en humoristisch is als zijn illustere voorganger. Voorts is net als op de IFA, Sir Howard Stringer (Chairman en CEO van Sony) key-note speaker en zijn Craig Barrett van Intel, John Chambers van Cisco en Alan Mulally van Ford eveneens van de partij.


ELAC en Jahnke

Luidsprekerfabrikant ELAC toonde vele noviteiten, waarvan er één als eerste wordt besproken en dat is de samenwerking met meubelfabrikant Jahnke. Op de stand van de laatstgenoemde liet de heer Wolfgang John van ELAC een pracht van een oplossing zien. In de deuren van het TV-meubel, Luxor Sound genaamd, zitten de luidsprekers, zo plat dat er niets ingeleverd hoeft te worden aan de kastruimte zelf. Daar bewaar je je lievelings en laatst aangeschafte DVD-tjes. Het tweede model heet ‘Soundboard’ en bevat horizontaal geplaatste luidsprekers en het spreekt voor zich dat er in beide meubels in laagweergave is voorzien door middel van subwoofers. Een staaltje Noord-Duitse samenwerking.



Verder is nieuw de FS609CE, de opvolger van de 608 die al eerder in HVT veel lof kon oogsten. Nu is de 609 ook voorzien van de kristalmembraantechniek, met een verbeterde 4-Pi hoogweergever èn een tweede generatie coaxiale X-Jet midrange. Dat belooft veel voor diegene die het analytische en het krachtige gecombineerd willen in één behuizing. ELAC heeft in de 609 wel alles uit de kast gehaald om er vervolgens weer in te stoppen…

Heeft ELAC voorts de kleinste sub ter wereld? Met de MicroSUB2010BT kun je twee systemen bouwen. MicroSTAR2.1 paart de SUB2010BT met twee Starlet-satellieten en de MicroMAGIC2.1 met de ‘301’. Van de hier afgebeelde MicroSUB in Rubik-versie wordt een gelimiteerde oplage gemaakt, welke één jaar op de markt verkrijgbaar zal zijn. Ik heb ze gewezen op de mogelijkheid bij de beroemde vaderlandse graficus M.C. Escher ideeën op te doen.



Op de High End in München dit voorjaar lichtte ELAC al een tipje van de sluier, nu op de IFA presenteerde men de 3D-13BT vol trots. Dat mag men bij ELAC ook zijn. Dit mini-systeem ziet er niet alleen prachtig uit maar het klinkt ook nog eens als een klok. Op technisch niveau een hoogstandje want ontwerper Thomanek heeft de MS-microfoontechniek min of meer omgedraaid, met behulp van vernuftige processortechnologie. Bluetooth zit er ook op, dus kwaliteitsbewuste laptoppers en games opgelet!

Tot slot passeert de SUB211D de revue. Met een 250 watt sterke eindtrap (digitaal) en het nodige aan processortechnologie is de SUB211D aan te passen aan elke woonomgeving en aan elke behoefte aan lage lusten.

Grundig & Harman Kardon

Grundig

Grundig toonde op de IFA een reeks modern vormgegeven, technisch state-of-the-art apparaten die in de periode van september 2008 tot zomer 2009 op de markt verschijnen. Daarmee lijkt het bewijs geleverd dat Grundig vrijwel geheel hersteld uit het dal van enkele jaren geleden is herrezen. Hun fabriek in Istanbul kreeg inmiddels van de Duitse ‘Stiftung Warentest’ hoge cijfers voor de genomen maatregelen inzake duurzaamheid en concernverantwoordelijkheid. Managing director Michael Petersheim stelde in zijn presentatie zelfs dat het streven is om de komende drie jaar een aandeel in de Europese markt van 5% te behalen, mede door een aanzienlijk hoger percentage van de Duitse markt.



De sinds september leverbare LCD Vision 9 TV-serie heeft vier HDMI 1.3 aansluitingen waardoor DVD-spelers, satelliet- en DVB-ontvangers met de afstandsbediening bestuurd kunnen worden. Een slanke soundbox die met hetzelfde profiel van de tv daaronder is gemonteerd is in staat om een virtueel 5.1 geluid in de kamer te brengen. Zomer 2009 zal de op de IFA getoonde, grotendeels ultra plat en ronduit prachtig vormgegeven, Concept 09 LCD TV-serie leverbaar zijn. Deze komt met beelddiameters van 32 tot 47 inch en zal beschikken  over full HD1920x1080p, 100Hz technologie, een ‘motion Picture Improvement’ om snelle bewegingen goed weer te geven, 24 beelden per seconde techniek voor exacte filmweergave, vier HDMI interfaces en USB-2.0 interface, twee tuners waardoor analoge en digitale zenders kunnen worden ontvangen zowel via kabel als antenne beide voorzien van MPEG-4 zodat in HD en SD kan worden ontvangen en weergegeven en ook signaal van Blu-ray-discs.

December a.s. zal de GDP 8800 BD Blu-ray-speler leverbaar zijn, ook geschikt voor DVD-R(+/-)/RW/RDL, CD-R/RW, HD-JPEG en MP3. Verder zijn of komen er in deze periode diverse tv modellen, drie satellietontvangers waaronder een gelikt vormgegeven DSR8800 HDTV model met 160 GB harddisc, USB 2.0- en HDMI 1.3 aansluiting voor 349 euro.

Op audio gebied komen er drie webradio’s, gecombineerd met DAB en FM in uitvoeringen van 249 euro en 349 euro. Ook een radioserver die zowel van vrijwel alle mogelijke bronnen als naar vele weergeefmogelijkheden muziek kan dirigeren via een harddisk waarop alles in MP3 (zo nodig na conversie) wordt opgeslagen en naar genre gesorteerd. Tevens wordt uit het verleden de legendarische Audiorama luidsprekerbol (op standaard of hangend) weer op de markt gebracht omdat die volgens Grundig ‘Cult Status’ heeft gekregen. Tenslotte zijn er ook draagbare muziek en movie spelers en in het segment home appliances: moderne stofzuigers, haardrogers en weegschalen van Grundig te koop. Kortom: GRUNDIG IS TERUG!


Harman Kardon


Op de IFA deze keer geen uitgebreide perspresentatie met groot nieuws op concernniveau zoals we vorig jaar konden melden maar wel een spectaculaire show van het wel zeer uitgebreide productenpakket. Op een royale stand van 4200 vierkante meters werd veel getoond van de merken JBL, Infinity, Harman Kardon, AKG, Mark Levinson, Lexicon, Revel en Becker. Dat zijn nog lang niet alle merken die onder de paraplu van Harman International zitten. De audioprofs kunnen bij dit beursgenoteerde concern ook terecht voor bijvoorbeeld Crown, Studer en Soundcraft.



Echte eyecatchers van Harman Kardon waren op deze IFA:

De MS100, ‘een alles in een’ heel bijzonder vormgegeven entertainment system. De GLA-55, een helder doorzichtige als een soort grote grove diamant geslepen satelliet tweewegspeaker voor bij de pc, de MP3 speler ofwel alles met een 3,5 mm jack uitgang. Een heel bijzonder ding met een 56 watt digitale versterker, een midden/laag speakertje met een ‘swing’ van 2,5 cm(!), een frequentiebereik van 60Hz-20kHz en voor wie dat niet genoeg is een output voor een actieve subwoofer. Een draagbaar compact sound center van JBL, ‘On Tour XTB’  genaamd. Een discus-achtige schijf, in zwart of metaal waarop vier ronde luidspreker grills. De rood uitgedoste miss IFA stond ermee op vele posters en billboards.

Verder onder het Harman Kardon merk een zee van AV apparatuur in zwart en zwart met grijs, met mooie afrondingen en zelden aan de buitenkant zichtbare knoppen behalve volumeregelaars die als een glanzend zwarte ring met witte binnenverlichting een sterk herkenbaar accent geven. Design: Daniel Ashcraft.

Bij de AVReceivers werden de nieuwe modellen 755 en 655 getoond. Uitgesproken zwaargewichten: 23 kg weegt het vlaggenschip 755, die behalve 7x 85 watt alle denkbare faciliteiten en analoge en digitale in- en uitgangen heeft. Bij de Stereo Components diezelfde vormgeving en als nieuwtjes de HK990 2x 150W 2.2 integrated stereoversterker en de HD990 CD-speler. Beide met vele nieuwe snufjes, waarvan sommige exclusief Harman Kardon. Uitdrukkelijk wijst HK er in de persmededelingen op dat de baanbrekende audiokwaliteit waarmee het merk in de 50er jaren begon nog altijd een voorsprong op de concurrentie betekent.



Het merk JBL kwam met een nieuw ‘virtual surround sound systeem’, genaamd CS360Xcite, dat met drie satellieten en een subwoofer veel aansluitmogelijkheden biedt door twee digitale – coax en optisch –  en drie analoge – twee rca en een minijack – ingangen.

Infinity was er met twee nieuwe series luidsprekersystemen. Een, de Classica serie, met heel bijzonder klassiek/modern aandoend design met gebogen elementen in zwart of houtfieer en de ander, de PHI21- en PHI51-serie met een wit gespoten compacte moderne lichtgewicht aluminium uitvoering.

Metz en Blu-ray

Metz

Dit oerduitse merk, waar ‘Made In Germany’ nog altijd letterlijk mag worden genomen, viert dit jaar het zeventigjarig jubileum. In een perspublicatie van vier pagina’s werd op de IFA een beknopt overzicht van de successtory uit de doeken gedaan. Een greep uit een paginalange reeks ‘Stichpunkte’.

1938: de 28-jarige Paul Metz start de firma,
1952: begin van de fotoflitser fabricage die in 2002 het tienmiljoenste exemplaar leverde!
1955: start TV-fabricage,
1990: start 100 Hz tv’s,
2000: start van het digitale module concept waarmee nieuwe technologie in bestaande toestellen kan worden gemonteerd,
2008: 42 inch LCD tv’s met full HD, 100 Hz DMC en geïntegreerde harddisk -recorder.



Terecht vermeldt Metz met trots dat juist door de eigen fabricage in Duitsland kwaliteit, betrouwbaarheid en klantgerichtheid hoog in het vaandel staan. Op de stand waren onberispelijke beelden te zien in een uitgebreide modellenreeks met een naar mijn smaak aantrekkelijke strakke modern/sobere vormgeving. Er zijn thans vijf losse modules leverbaar waarmee vrijwel alle modellen van na 2000 kunnen worden opgewaardeerd met HDTV, een Harddisk-recorder van 250GB die met een extra module ook analoge signalen opneemt, satellietontvangst van al of niet HD- TV en Radio.

In de mooi uitgevoerde jubileumcatalogus wordt ook onder ‘Metz Klassiker’ vermeld dat nog steeds beeldbuis tv’s geleverd worden. Kijk, dat kan gewoon als je als merkfabrikant alles onder één dak hebt in Zindorf/Germany.


Blu-ray is here to stay

Hielden we vorig jaar na de Blu-ray persconferentie op de IFA nog een heel kleine slag om de arm, nu is het wel zeker dat we – gelukkig – met één systeem verder zullen gaan. Dat dit Blu-ray zal zijn, werd ons op de persconferentie van dit jaar luid en duidelijk gepresenteerd door hotemetoten uit hard- en software industrie. Frank Simonis, Chairman van de Blu-ray Disc Association (BDA) European Promotions Committee bracht een aantal overtuigende feiten en cijfers op het scherm. Er zijn nu meer dan 190 bedrijven in hard- en software die zich aan Blu-ray hebben geconfirmeerd waarvan er 67 daadwerkelijk produceren en 108 leden op een of andere manier met het systeem ‘bezig’ zijn. Eind dit jaar zijn er volgend Simonis meer dan 400 filmtitels beschikbaar. Ook in Europa zal gauw de zogenaamde ‘critical mass’ aan Blu-ray gebruikers zijn bereikt, ‘nodig om het format succesvol in de mainstream consumentenmarkt uit te rollen’ aldus de kretologie van de marketing jongens. De BDA heeft de volgende standaarden vastgelegd voor 25/50GB dragers:

Een Blu-ray disc voor film met extra features in bonus view en BD live. Een Blu-ray disc voor data en games. Een Blu-ray disc voor recordable en rewritable toepassingen met een opnamesnelheid tot 6x voor data en video.



Simonis ziet vooralsnog geen bedreiging van Blu-ray door internet-HD vanwege technische beperkingen van netwerken om dit in HD beschikbaar te stellen en met name als kijkers het in real time op de tv willen zien. Hij verwacht dat de consument tevreden is en voorlopig blijft met content op een schijfje.

Wat is er tot op heden wereldwijd geproduceerd?
BD-players: in 2007 1 miljoen stuks, in 1e helft 2008, 1,5 miljoen.
BD-recorders: in 2007 250.000 stuks, in 1e helft 2008, 535.000.
BD PC-drives (ROM, writers, combo’s) in 2007 680.000 stuks, in 1e kwartaal 2008, 1,71 miljoen.
BD-RE media, in 2007 1,61 miljoen, in 1e helft 2008, 3,3 miljoen.
BD-R media, in 2007 4,3 miljoen, in 1e helft 2008, 7,7 miljoen.

Aan films zijn er in de USA nu 15 miljoen stuks over de toonbank gegaan, in Europa zijn dat er 5 en in Japan 2,5 miljoen stuks.

Gezien het grote aanbod in hardware (players, PC solutions, PS3 en BD camera’s), het uitstaande park aan tv’s die HD kunnen weergeven, het filmaanbod en de ondersteuning van de detailhandel is de toekomst volgens Simonis dan ook BLU!

Steve Mc Dowell, Senior Vice President Europe van Sony Pictures Home Entertainment heeft zijn huiswerk nog wat preciezer gedaan en meldt in Europa een verkoop van 2 miljoen Blu-ray films over heel 2007 en tot week 31 van 2008 al 3,2 miljoen. Sony Pictures verwacht dat 50% meer Blu-ray op display in de winkel zal staan voor eind 2008. Van Sony Pictures zullen dan ruim 200 titels beschikbaar zijn en ook een toenemend aantal met BD-live interactieve content. Met de film Starship Troopers 3 demonstreerde hij een nieuw feature waarbij de consument een foto van zijn eigen gezicht over dat van de hoofdrolspeler in een film kan zetten en zo zelf als het ware kan meespelen. Of we daar altijd blij mee moeten zijn…

Monica Juniel, Vice President International Marketing voor Warner Home Video is wat kritischer en spoort hardwarefabrikanten aan om acties met gratis software te doen om de consument sneller bewust te maken van de kwaliteiten van Blu-ray content. Want volgens haar kopen met name de PS3 bezitters veel minder films dan eigenaren van losse Blu-ray spelers. De bewustwording van het bestaan van Blu-ray is in een jaar tijd van 45 naar 70% gegaan, echter zo’n 15% is er vandaag de dag mee in aanraking geweest. Warner doet een aantal acties met bijgevoegde software in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië en spoort detaillisten aan in de winkel op twee schermen een identieke film te vertonen in DVD en Blu-ray om zo het verschil in beeldkwaliteit te demonstreren.

Gordon Ho, Executive Vice President of Content, Marketing & Business Development van Walt Disney Studio’s kondigt de nieuwe Platinum Blu-ray reeks aan met de titels Pinokkio, Sneeuwitje en de zeven dwergen, Fantasia, Fantasia 2000 en The Beauty and the Beast, alle in 7.1 surround sound. Ook zal volgens hem het wereldwijde BD-live netwerk een nieuw tijdperk aan interactiviteit inluiden. De eerste film met BD-live ondersteuning zal Sneeuwitje en de zeven dwergen zijn. De uitgereikte perskit (1,5 kilo papier) bevat vele berichten van hardwarefabrikanten die geavanceerde en betaalbare Blu-ray spelers introduceren, sommigen presenteren zelfs al Home Cinema systemen met Blu-ray. Het gaat te ver om alles hier in detail te beschrijven maar van onder meer Philips, Pioneer, Panasonic, Samsumg, Sony, Sharp en Yamaha komt er het nodige aan. De filmboeren kondigen in Blu-ray zowel oudgedienden als 2008 prenten aan. Een greep: The Incredible Hulk, The Godfather (1, 2 en 3) minutieus gerestaureerd, Casino Royale, First Sunday, Dead Space, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Transformers, Kill Bill 1 en 2, Signs en Ironman. Er is nu duidelijk rust in de tent en dat betekent dat we redelijk risicoloos over kunnen gaan tot aanschaf van Blu-ray apparatuur en software.

Loewe, Logitech en Panasonic

Loewe

Loewe was dit jaar op de IFA sterk naar voren gekomen op de punten multiroom, bedieningsgemak en geluidskwaliteit.

Om bij het laatstgenoemde te beginnen: volgens mij is Loewe de enige die in zijn topserie, het Reference AV systeem, gebruik maakt van mooie slanke elektrostaten, al of niet aangevuld met een actieve subwoofer. De vormgeving in gepolijst aluminium en zwarte elementen zal het uitstekend doen in een royaal modern interieur. Multiroom en bedieningsgemak staan op een hoog niveau door de combinatiemogelijkheden met het nieuwe Mediacenter en de ongecompliceerde afstandsbediening met een comfortabel on-screen menu.



Het, ook in zwart glas en mooi aluminium uitgevoerde, Mediacenter is uitgerust met een CD- en DVD-speler, een FM stereotuner, een analoge audio ingang, een iPod/iPhone-interface en twee USB poorten alsmede draadloze toegang tot computerbestanden. Ook weergave van internetradio, kabel- en satellietradio is mogelijk. Een snelle WLAN- en Ethernet-LAN-interface maken het Mediacenter tot een bijna grenzeloos uit te breiden multiroomsysteem.

Sommige lezers zullen zich herinneren dat ik nogal enthousiast was over de tijdens de IFA 2007 al gelauwerde Connect flatscreen-tv. Wel, in deze lijn werden op de IFA 2008 nieuwe compacte tv’s gepresenteerd met 22-inch en 26-inch schermen. Deze beschikken over een CI-slot voor gebruik van decoderkaarten, twee HDMI-interfaces voor het aansluiten van Blu-ray spelers, spelconsoles of HDTV compatibele satellietontvangers. Verder is bij de Connect 26 een variant in de maak die, net als bij de grote Loewe Connect modellen, beschikt over een geïntegreerde Ethernet-interface en ingebouwde WLAN-module. De Connect 26 Media tenslotte is naast dit alles middels een USB- interface uitermate geschikt voor de weergave van muziek en foto’s opgeslagen op USB-sticks of USB harddisc. Met deze veelzijdige compacte Connect bladeren gebruikers met de afstandsbediening eenvoudig door fotobestanden of bekijken een diashow terwijl ze naar radio of MP3 muziek luisteren. In mijn ogen - en oren – zeer welkome functies allemaal voor een tv wanneer de content van tv uitzendingen even (?) niet bevalt.

De gloednieuwe “Art SL” tv serie van Loewe komt in de beeldformaten 42-inch en 47-inch, met de kleurvarianten chroom-zilver en hoogglans-zwart. DVB-T en DVB-C ontvangers zijn geïntegreerd, DVB-S ontvanger, een harddisk recorder DR+ met 250GB capaciteit en Doly-Digital/dts-module zijn optioneel. Daarmee is deze nieuwe ART SL lijn een waardige opvolger van de Xelos-model-lijn.


Logitech

Deze veelzijdige firma had een flitsende, vlot verlopende en zinnige persconferentie opgezet, die bovendien na 35 minuten al afgelopen was. Het nieuws was er niet minder om. Men verwacht veel van de nieuwe Squeezebox Boom muziekspeler. Dit apparaat wordt middels 802.11g draadloze technologie met het internet verbonden, en na registratie bij het door Logitech opgezette SqueezeNetwork kan er naar duizenden internet radiostations worden geluisterd, of kan gericht naar individuele muziekstukken worden gespeurd. De Squeezebox heeft twee 30 watt klasse-D-versterkers aan boord die twee 0,75 inch tweeters en twee 3 inch woofers aansturen. De scheiding tussen laag en hoog wordt in het digitale domein gedaan, en zij die een uitgebreidere laagweergave op prijs stellen kunnen een subwoofer op de daarvoor voorzien aansluiting aansluiten. Voor meer privacy is er ook een hoofdtelefoonaansluiting. Een afstandbediening met magneet, zes voorkeuzetoetsen en een wekkerfunctie ronden het geheel af.




Panasonic

Deze elektronica-gigant staat nog steeds, en wellicht nog voor vele jaren, volledig achter de plasma-technologie. Panasonic bouwt er weer een nieuwe fabriek bij om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. Op het gebied van plasma staat de ontwikkeling nog lang niet stil. Wordt het energieverbruik gehalveerd, datzelfde gebeurt ook met de dikte van de panelen zelf. Ook zet Panasonic al enkel jaren in op het thema ‘Living in High Definition’. Met VieraCast kun je via internet de uitzendingen bijvoorbeeld van Eurosport volgen. Maar ook draadloze overdracht van HD-beeld is mogelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van de Blu-ray-spelers DMP-BD35 en DMP-BD55 die nu verkrijgbaar zijn en de – voorlopig nog slechts in Frankrijk verkrijgbare Blu-ray-recorder – die met ‘BD Live’ tal van mogelijkheden biedt om interactief deel te nemen aan bijvoorbeeld een quiz of een spel(letje).



Dat het menens is met het milieu zie je bij meer fabrikanten. Er wordt gestreden om de hoogste eco-normen, maar ècht overtuigend is Panasonic met het uitbrengen van het ‘Report for Sustainability 2008’ dat Frans Hoogervorst, directeur van de Nederlandse importeur Haagtechno, mij gaf. Voor de geïnteresseerde maak ik graag een kopie en meer nieuws op productniveau kunt u verwachten in de HVT van december.

Vanaf oktober dit jaar is de naam van Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. gewijzigd in Panasonic Corporation. Voor Japanse normen en waarden een hele ingreep, maar de basisfilosofie van de oprichter, Konosuke Matsushita, zal in stand gehouden worden.

Philips

Philips

De Philips stand beslaat, zoals gebruikelijk, weer de hele hal 22 op de Berlijnse IFA. We zien allerlei fraaie LCD-schermen tegen de lange wand maar toch heerst er een andere sfeer. Want naast al het lekkers op elektronicagebied zien we splinternieuwe Senseo ‘Latte Select’ apparaten waaruit je moeiteloos een fraaie cappuccino, café latte of latte macchiato, bereid met verse melk, tevoorschijn tovert… Maar eerst nog even wat over de FutureZone, een aparte afdeling op de stand waar nieuwe technologische ontwikkelingen aan het publiek werden gepresenteerd met als hoogtepunten een nieuwe ‘online’ onderzoeksomgeving en de ultradunne backlighting technologie voor een LCD-scherm. Nu nog alleen te zien als prototype, maar als dit achtergrondverlichtingssysteem met een lichtgeleider van slechts 1mm dik werkelijkheid wordt, komt een scherm met een totale dikte van slechts 8mm binnen ons bereik. Dan hang je je tv werkelijk als een schilderij aan de muur!



Beeld
Indrukwekkend is de demonstratie van de 42PFL9803, de nieuwste generatie LCD-tv met LED backlight. Dit Full HD 42” scherm heeft de versie 2008 van het Perfect Pixel HD engine met een processingkracht van 500 miljoen pixels per seconde en dat is twee maal zo veel als de 2007 versie. ‘Mister TV’ Danny Tack demonstreerde in een speciale presentatie hoezeer de scherpte en detaillering, met name in snelle bewegingen in het beeld, zijn toegenomen. Philips claimt met de 100Hz Clear LCD technologie een responsetijd van slechts 2 milliseconden. Op gebied van kleurweergave zorgt de 17 bit Color Booster voor briljante, levendige kleuren en natuurlijke weergave van huidtinten. Perfect Natural Motion levert schokvrije vloeiende beelden, ook bij kritisch 1080p/24 bronmateriaal. In tegenstelling tot de conventionelere LCD-schermen die via fluorescerende buisjes worden aangelicht heeft dit scherm LED LUX backlight. Maar liefst 1152 LED’s, onderverdeeld in 128 segmenten met elk 9 LED’s, zorgen voor een dynamisch werkend backlight. In donkere partijen zijn de LED’s geheel uit, in witte partijen geheel aan en er zijn tal van schakeringen mogelijk. Hierdoor is zwart echt diepzwart en hoge lichten fel wit. Dit scherm haalt dan ook de enorme dynamische contrastratio van 2 miljoen:1. Een vergelijking met het nieuwste Plasmascherm van een concullega kon hij met glans doorstaan en dat is voor het eerst in de geschiedenis van een LCD scherm! Ook is Ambilight Spectra 2 toegepast waarbij de kleuren op alle vier zijden subtiel overeenkomen met de beeldcontent en helderheid. Door de ingebouwde MPEG4 digitale tv-tuner is de tv klaar voor toekomstige high definition uitzendingen.



De nieuwe generatie Full HD Aurea-schermen (37” en 42”) heeft een ontegenzeggelijk fraaiere witte rand (Active Frame) en een geheel glazen front gekregen waarin de Ambilight Spectra technologie voor een subtieler lichtspel rond en achter het scherm zorgt. Deze Aurea II heeft alle technieken aan boord van het hiervoor beschreven scherm, behalve het LED LUX backlight. Toch is de contrastratio toegenomen van 8000:1 naar 30.000:1 dankzij een dynamisch werkend backlight. De nieuwe Ambisound Soundbar (eveneens in wit) combineert perfect met de 42” Aurea en biedt een indrukwekkende 5.1 weergave. In stand-by verbruikt de Aurea II slechts 0,15 watt en is daarmee groener dan groen.

De ultra dunne Full HD 42” Essence is slechts 38 mm diep en heeft een minimalistisch design met zwart gepolijst aluminium frame. Hij kan als een schilderij aan de muur worden gehangen en heeft een slanke soundbar. Alle elektronica is in een separate box ondergebracht die met een enkele kabel (voeding, video en audio) op het scherm wordt aangesloten. De kabellengte is maximaal 5 meter. Ook dit scherm heeft het nieuwste Perfect Pixel HD engine, 100Hz Clear LCD technologie met 2 milliseconde response alsmede Perfect Natural Motion.

Geluid
Bijzonder leuk is de CinemaOne, een compleet Home Cinema systeem met DVD/CD-speler, iPod dock, en een vijfkanaalsversterker met DSP voor Dolby Digital, DTS, MPEG2 multichannel en stereo. Dit alles plus zes speakers en een subwoofer zit in een compacte ronde behuizing van 27,3 x 17,2 cm. L’ histoire se répète un peu als je kijkt naar de compacte bakelieten ‘Hoedendoos’ platenspeler met geïntegreerde versterker en speaker die Philips 66 jaar geleden introduceerde! De CinemaOne kan praktisch elk film-format aan en doet aan1080p upscaling, heeft een hi-speed USB poort en MP3 link voor PCM, WMA en MP3 terwijl de exclusief ontwikkelde Fullsound technologie de emotie en warmte terugbrengt in de geluidsweergave van gecomprimeerde MP3 muziek. De CinemaOne is perfect voor kleinere ruimtes en heeft een bescheiden prijs!

Ook slimme audiosystemen blijven actueel. Neem het Streamium Wireless Micro Hifisysteem MCi500H met een interne harddisk van 160GB. Goed voor zo’n 2000 CD’s. Daarnaast WiFi-streaming, USB Direct aansluiting voor andere bronnen en internet radio voor duizenden stations. O ja, hij kan ook nog een gewoon CD-tje of DVD afspelen. De muziek kan tot op vijf andere plekken in het huis worden weergegeven via vijf draadloze ontvangstunits. De MCi500H heeft een groot kleurendisplay voor track- en artiesteninformatie en is in high gloss blackfinish uitgevoerd. Twee krachtige klasse-D versterkers en twee-wegspeakers met 5,25”woofer en soft dome tweeter zorgen voor een indrukwekkend geluid.

Een hele roedel nieuwste generatie GoGear mp3-spelers lonkt ons tegemoet met gepatenteerde FullSound digitale geluidsverwerkingtechnologie die de soms beroerde MP3 kwaliteit opkrikt tot genietbare weergave. Het topmodel is de SA52, met een helder kleurenscherm van bijna 7cm voor de weergave van video’s, foto’s en albumhoesjes. De geluidsprestaties komen tot hun recht met de speciale Angletube oortelefoon. De SA52 is te krijgen met een opslagcapaciteit van 4-16GB.

Achter het glazen front van een lekker uitziend audiosysteempje zien we zowaar een paar buisjes gloeien. Ik gok op een ECC83 of 85. Het gaat om de nieuwe Heritage-serie waarbij in de topmodellen MCD908 en MCM906 inderdaad buizen voor de voorversterking worden toegepast. Als eindversterker dienen klasse-D versterkers met een nominaal vermogen van 75 watt en de – terecht – niet al te kleine boxen in rosewood herbergen een serieus 3-wegsysteem met neodymium ribbontweeter, midrange drivers met zijden dome en 5” woofer. De 908 kan naast CD’s ook DVD’s afspelen, uiteraard in 1080i upscaling. De 906 heeft een iets eenvoudigere 2-weg speakerconfiguratie en speelt alleen audio (ook vanaf USB) in diverse formaten af. Er is een RDS FM-tuner met 20 presets en wekfunctie.



Volgens Philips wordt muziek streamen vanaf audiobestanden op de PC naar de gewone HiFi-set steeds populairder. We zagen de nieuwe NP2500 en de NP2900 Network Music Players met een kleurenscherm dat informatie geeft over het beluisterde nummer, artiest, album, albumhoesje en informatie over de internetradiozender. De NP2500 kan via een interlink op een stereosysteem en zijn luidsprekers worden aangesloten, de NP2900 beschikt over ingebouwde stereoluidsprekers en is een mooie oplossing om muziek in de werk- of slaapkamer te beluisteren.

Een goedgebekte demonstrateur trok veel belangstelling van het publiek voor een best wel gek product, de AJL305 klokradio met vijf fotoframes op een rij. Bijvoorbeeld pa, ma en drie kinderen hebben hun eigen portretje en hun eigen postvak. Door eronder een knop aan te raken kun je aan de betreffende persoon een boodschap van maximaal 2 minuten inspreken. Ideaal voor gezinnen waar iedereen constant weg is en toch communicatie moet plaatsvinden. De vijf 1,5” displays kunnen in totaal 20 afbeeldingen weergeven en geven ook informatie over klok, radio en kalender. De FM radio heeft ‘Gentle Wake’ met toenemend volume en het ding is eenvoudig op een PC aansluiten via een standaard USB-poort. PC-software voor fotobeheer en synchronisatie is beschikbaar.

Samsung, Sennheiser en Sharp

Samsung

Onder het motto:’Seamless Experience’ hield de directeur Digital Media Business van Samsung, dr. Jong Woo Park, een van de ‘Keynote’ inleidingen op de IFA. Hij gebruikte de nauwsluitende kleding van de Olympische zwemmers als beeld om uit te leggen dat de komende generatie van producten op voor de consument simpele wijze naadloos aansluitbaar moet zijn, zowel onderling als met content waar dan ook vandaan. Hij vindt dat nu nog veel te veel een ‘monopoly of the techies and youngsters’ en wil dat de steeds belangrijker wordende oudere consument de ‘truly digital experience’ gaat genieten. Met betrekking tot content wees hij op de uitspraak van Bill Gates dat de tv met internet verbonden gaat worden en vertelde dat Samsung in dit verband al relaties onderhoud met bedrijven als Yahoo en USA Today om de Samsung Content Library Service verder te ontwikkelen. Deze service komt beschikbaar via de Samsung website onder de naam Infolive.



Vervolgens ging Park natuurlijk uitgebreid in op de producten die Samsung op de IFA liet zien en hoe die met multimediaoplossingen op een ‘Seamless Experience’ inspelen. Daarbij zijn de volgende op de IFA getoonde innovaties te melden:

De full HD plasma tv 7-serie, de visie van Samsung op de nieuwe standaard in multimedia en home entertainment. De 8-serie ultradunne full HD LCD tv’s, slechts 44,4 mm diep en met als features: Infolive, Wiselink pro, DLNA en Samsungs Content Library. De BD-P2500 Blu-ray Disc-speler. Deze is vanaf half oktober in Nederland verkrijgbaar voor 399 euro en ondersteunt de nieuwe HD-audioformaten Dolby Digital+, Dolby True HD en DTS-HD-HRA. De HMX20 flash 1080i/p camcorder. Schneider objectief, 8GB flash geheugen, 25 frames per seconde en een comfortabel docking station behoren tot de features van  deze full HD camera die voor 799 euro in Nederland te koop is. De MX20 SD-camcorder met Samsung objectief en onder andere H.2643 Codec en mogelijkheid tot rechtstreeks YouTube uploading. Kost hier 249 euro.  De NV100HD camera. 14,7 megapixel, Schneider zoomobjectief (28 tot 100.8 mm) en HDvideo in 720p behoren tot de features. De Q1 MP3 speler met geheugencapaciteiten tot 16GB en de geavanceerde DNSE 3.0 geluidsverbeteringstechnologie. De Syncmaster 2233HZ en 2243Hz monitors die door de Samsung Enhanced MPAII 120 Hz technologie extra heldere beelden leveren.

Bij vrijwel alle getoonde producten was sprake van een opvallende, wat mij betreft prachtige, vormgeving waarvoor Samsung de naam ‘Crystal Design’ hanteert. Overwegend een combinatie van hoogglanzend en mat zwart met hier en daar bescheiden witte of donkerrode belijning. Sober en slank vormgegeven met waar nodig geraffineerde afrondingen.


Sennheiser

Noem de woorden Duitsland en hoofdtelefoon en vele zullen direct aan Sennheiser denken. Sennheiser heeft recent een nieuwe, draadloze in-ear hoofdtelefoon geïntroduceerd: de MX W1. De set bestaat uit twee oorstukjes, een zender, een reiscassette en een lader. De reiscassette bevat een accu, die de veel kleinere accu’s in de oorstukjes kan opladen. De lader op zijn beurt wordt aangesloten op de zender en de reiscassette, om hun accu’s te laden. De zender is extreem plat, en kan achterop bijvoorbeeld een iPod worden geklikt. Bijzonder aan de zender die in de 2,4 GHz band werkt is, dat Sennheisser een eigen verliesvrij zendprotocol gebruikt dat werd ontwikkeld door de onafhankelijke halfgeleiderfabrikant Kleer. Verder kan de zender indien gewenst, twee paren oorstukjes van signaal voorzien. Vormgeving, afwerking en hoogwaardige techniek zijn, zoals gebruikelijk bij Sennheiser verenigd in een fraai product, dat voor 2008/2009 de EISA-award voor de hoofdtelefoon van het jaar veroverde.

Op in-eargebied is verder een drietal professionele hoofdtelefoons gepresenteerd. De IE6 legt de nadruk op een uitgebreide laagweergave voor bas-enthousiasten. De IE7 is de neutrale van de drie en de IE8 is bedoeld voor de veeleisende luisteraar. Bij dit laatste model kan de balans tussen de lage en de overige tonen worden ingesteld met een minuscuul stelschroefje. Alle drie modellen hebben en met Kevlar versterkte kabel en worden geleverd met een complete set verschillende oorstukjes zodat een op het individu aangepast optimaal draagcomfort mogelijk is.

Hiermee was de stroom nieuwtjes nog niet uitgeput: in de series Street Line, Sport Line en Style Line waren maar liefst 18 verschillende nieuwe modellen hoofdtelefoons voor draagbare muziekweergave te bewonderen.


Sharp

De persconferentie van deze fabrikant is altijd interessant, daar Sharp er steeds in slaagt haar voorsprong op het gebied van LCD-televisie te behouden. Tegenwoordig zijn ze daar grondig van bewust, getuige het bedrijfsmotto: “Making products that others want to imitate”. Om in te spelen op de sterk toegenomen vraag naar grotere LCD-panelen zal men (twee jaar na de vorige) maar weer eens nieuwe fabriek uit de grond stampen. In dit complex zullen moederpanelen van meer dan 8 vierkante meter groot gemaakt worden, waaruit naar keuze zes 60 inch of acht 50 inch LCD-panelen kunnen worden vervaardigd.



Het belangrijkste nieuws werd gevormd door de nieuwe Aquos LC-XS1 modellen. De TV’s uit deze serie zijn dun: op de dunste plek 2,3 cm, en nooit dikker dan 4,6 cm. Groot zijn ze ook: naar keuze is de schermdiagonaal 52 (132 cm) of 65 inch (165 cm). Beide modellen hebben RGB LED backlighting en bezitten een vergroot kleurbereik voor een nog natuurlijker kleurweergave. De fysieke resolutie is uiteraard full HD: 1920x1080 beeldpunten. De ultraplatte luidsprekers werden in samenwerking met Pioneer ontwikkeld.

Daarnaast heeft Sharp een indrukwekkend gamma aan wat meer gangbare modellen, waarbij zo ongeveer iedere wens op TV-gebied wel kan worden ingvuld: de serie LC-XL8E (full HD, 100 Hz, 32 & 37 inch, 3x HDMI, 2x SCART), de LC-X20E serie (full HD, DVB-T tuner, 4ms of 6 ms response, 3x HDMI 1.3, leverbaar in 32, 37, 42, 46 en 52 inch); de LC-D65E serie (full HD, 6ms response, 3x HDMI, 2x SCART, USB-aansluiting, 32, 37, 46 & 52 inch en tenslotte de LC-32RD8E (HD-ready, 100 Hz, 32 inch, 2x HDMI 2x SCART).

Naast TV’s voert Sharp nog een drietal home-theatersystemen, die zich onderscheiden doordat ze digitale versterkers (klasse-D) hebben, en daardoor erg efficiënt met energie omgaan. De magnetrons, die ze ook maken, hebben we overslagen…

Sharp zal in 2012 100 jaar bestaan, dat is ook het jaar waarin de eerste in het Kyoto-protocol zo genoemde commitment-periode afloopt. Een pagina grote advertentie in de IFA krant meldde dat Sharp zich nu voorbereidt om deze mijlpaal aan te grijpen door twee ‘corporate visions’ te ontwikkelen voor haar rol als onderneming in het komende tijdperk. De eerste luidt, vrij vertaald: “Het realiseren van een positie in de gehele samenleving als de nummer 1 in LCD’s.” De tweede: “Bijdragen aan de wereld door milieu- en gezondheidsbewust zaken doen met een focus op energiebesparende en energieleverende producten.” Aldus het Sharp Environment And Social Report 2008. (Zie: www.sharp-world.com/corporate/eco/csr_report/index.html)

Tijdens de IFA kwam Sharp dan ook met een persmededeling dat ze dit jaar met de Aquos LC-XL8E en LC-RD8E series, als pionier van flatscreen tv’s met 35 jaar ervaring, nieuwe standaards wil zetten voor kwaliteit en energiebesparing. Energiebesparing begint bij Sharp al bij het opzetten van nieuwe fabrieken waar hergebruik en energiebesparing een belangrijke rol spelen. In de nieuwe producten wordt energie bespaard door een ECO stand-by mode waarbij de achtergrond verlichting wordt aangepast. Dat kan zelfs in twee stappen geregeld worden. Ook zijn vele interne componenten geschikt voor recycling. De nieuwe Aquos series zijn nu ook verkrijgbaar in 32 inch formaat en de XL-8E in 37 inch. Beide series hebben 100Hz technologie, de 8E serie heeft full HD resolutie en de 32RD8 biedt een HD ready resolutie van 1366x768 pixels. Adviesprijzen bedragen  899 tot 1599 euro voor de LC-32RD8E. De nieuwste 52 inch flatscreen met alle ‘toeters en bellen’ kost bij Sharp rond 2.299 euro.

Een tweede persmededeling in het kader van het environment-streven luidde dat Sharp met bijna vijftig jaar ervaring de wereldwijde zonnecelmarkt wil blijven aanvoeren. Nu al neemt Sharp ongeveer een kwart van de wereldproductie zonnecellen voor zijn rekening!

Shure, Sony, Vogel`s en Yamaha

Shure

Bij Shure was men blij met de verworven ‘Plus X Award 2007’ voor hun nieuwe topmodel in-ear hoofdtelefoon, de SE530PTH. Met de Sound isolating ooradapters wordt meer dan 90% van het omgevingsgeluid onderdrukt en de geluidskwaliteit hoort, zoals bij Shure te verwachten, tot de allerbeste in-ear systemen. De hele kit bestaat uit de telefoon, zwarte silicon ooradapters (S, M, L), een speciaal isolerend passtuk, 91 cm vaste kabel, vliegtuigadapter, volumeregelaar, 6,5 mm adapter en 23 cm verlengkabel, alles in een ‘premium transportcase’ voor 499 euro adviesprijs. Voor mij een product met een wel zeer hoog hebbedinggehalte! De hele serie in-ear telefoons bestaat uit vijf modellen die geen van alle meer dan 30 gram wegen en waarvan de voordeligste een adviesprijs van 99,99 euro heeft.


Sony

Twee jaar geleden bestond de Sony-stand uit een doolhof opgetrokken uit zwarte ondoorzichtige gordijnen, waardoor het ongeveer onmogelijk was de producten te ontdekken, en ter zake kundig personeel was al helemaal niet te vinden. Dit jaar was Sony terug, en hoe.

Technisch gezien was de grootste noviteit een OLED-televisie. Het scherm is opgebouwd uit duizenden OLEDs, die supersnel (1000x keer sneller dan LCD) en zelfoplichtend zijn. Het scherm is dus actief en heeft geen backlight nodig. De technologie is nog duur en heeft zijn beperkingen. Het getoonde model XEL-1 heeft dan ook bescheiden afmetingen (beeldschermdiagonaal 11 inch of 28 cm, dikte van het schermpaneel zelf is 3 mm) en de resolutie is met 960 bij 540 beeldpunten in beide richtingen de helft van full HD. Zoals al eerder vermeld waren de getoonde apparaten alle voorzien van Japanse opschriften en voor 110 volt netspanning. Kennelijk was, mede gezien de introductie in Europa begin 2009, een Europese versie nog niet gereed. De beeldkwaliteit was fenomenaal, en dat belooft wat als de techniek goedkoper wordt. De XEL-1 heeft zeer kleine piëzo-luidsprekertjes aan weerzijden van het scherm. De aansluitingen bestaan uit een USB-bus en twee HDMI-ingangen, een hoofdtelefoon en digitale geluidsuitgang, als mede tuners voor analoge signalen, DVB-T, DVB-C en MPEG4 AVC. De bedieningsinterface is geleend van de Playstation 3.



Ook in LCD-TV zit men niet stil. De Bravia EX1-modellen zijn volgens Sony met 5 cm dikte de dunste LCD-TV’s maar Sharp heeft daar een andere mening over. Wel hebben ze de volgende kenmerken: beelddiagonaal van 40, 46, of 50 inch, full HD, 100 Hz techniek en een losse, draadloze mediabox met drie HDMI-aansluitingen, USB, 1xSCART, analoge, digitale DVB-T/DVB-C en AVC HD tuners en tenslotte een radiografische afstandsbediening, die in tegenstelling tot infrarood geen direct zicht met de ontvanger behoeft hebben.

Grappig is dat Sony de “dunste TV”-claim herhaalt voor de KDL-40ZX1 die op het dunste punt nog maar 9,9mm dik is. De backlight van dit model wordt gevormd door LEDs die zich aan de rand van het scherm bevinden. Verder heeft dit model dezelfde kenmerken als de EX1-serie, zij het dat er nog een vierde HDMI-aansluiting op het scherm zelf aanwezig is.

Met de Bravia Z4500-serie (verkrijgbaar in de maten 40, 46 en 52 inch) introduceert Sony als eerste 200 Hz techniek, dat natuurlijk een verdere ontwikkeling van de al bekende 100 Hz techniek is. Een grotere kleurruimte (xvYCC in plaats van het gebruikelijke sRGB, ook bij de andere genoemde modellen) een netwerkaansluiting met DNLA-ondersteuning (DNLA=Digital Living Network Alliance) en voor het eerst vijf jaar fabrieksgarantie onderstrepen de klasse van deze TV’s. Sony streeft er overigens naar in 2010 in 90% van haar producten netwerkfaciliteiten te hebben.

Bij de Blu-ray Disc spelers introduceert Sony drie nieuwe modellen; de budgettypen BDP-S350 en BDP-S550 die aan de profiles 1.1 en 2.0 voldoen en ook BD-Live mogelijkheden hebben, en het fijnproevermodel BDP-S5000ES. Bij de laatste is ook een nieuwe bijpassende audio-speler: de SCD-XA5400ES die naast CD’s ook SACD afspeelt.



Revolutionair op luidsprekergebied is de uit glas en leer geconstrueerde Sony Sountina luidspreker. Deze met het typenummer NSA-PF1 getooide luidspreker straalt het geluid rondom over 360 graden af en heeft eveneens ingebouwde lichteffecten. De prijs zal velen tegenhouden: circa 10.000 euro. Voor dat bedrag is de versterker al wel geïntegreerd en zijn er analoge en digitale ingangen aanwezig.


Vogel’s

Vijfendertig jaar bestaat het innovatieve bedrijf inmiddels dat begon met ophangbeugels voor luidsprekers. Wie kent ze nog de ‘BEK’-modellen in diverse varianten per gewichtsklasse? Met een niet erg sexy product, als het gemonteerd is zie je het ook niet meer… weet dit puur Nederlandse bedrijf toch steeds weer in staat voorop te kunnen lopen op het gebied van montage-toepassingen. Indien gewenst motorgestuurd en altijd in een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Met behulp van de op een parkeerschijf lijkende Vogel’s ‘Compabititeits-wijzer’ kom je er altijd uit. Kijk maar eens op www.flatscreenfitter.com. Als je dan nog je vlakke beeldscherm niet op kunt hangen, moet je maar verhuizen, toch?


Yamaha

Op de stand van Yamaha is er altijd wel wat te beleven. Dan is er een key-board-demo, deze keer stonden drie charmante dames viool te spelen. Uiteraard van Yamaha… Maar Yamaha had ook veel nieuws op deze IFA. Topmodel bij homecinema is de DSP-Z7 met alles er op en er aan. Voor 2.499 euro krijg je 7x 200 watt, alle decoders, upscaling naar 1080p, 5 HDMI inputs en 2 out, ondersteuning Deep Color en auto lip-sinc en nog veel meer. Deze home cinema-lijn gaat naar beneden – en dus betaalbaar(der) – van de RX-V3900 (1.699 euro) naar de RX-V1900 (1.199 euro).



Ook Yamaha heeft een Blu-ray-speler, de BD-S2900 die voor 1.099 euro te koop zal zijn. Aan boord zitten een 1080p/24fps HDMI-output, ondersteuning 12-Bit Deep Color, Direct HD audio bitstream output, 192kHz/24-bit audio DAC en een SD Card Slot. Het DX-700 systeem is bedoeld voor bij een beeldscherm: 2.1 met processor, en kost 899 euro. Met de YAS-71 (499 euro) heb je een front surround systeem om je hele kamer te vullen met geluid. Bij de reeds enige tijd op de markt zijne ‘Soavo’-luidsprekerserie komen nu naast de Soavo1 in pianolak (1.899 euro per stuk) ook een Soavo3 (1.199 euro per stuk) en een ‘700’-serie. De NS-F700, een vloerstaander drieweg gaat 599 euro per stuk en de NS-B750, een boekenplankmodel, kost 269 euro per stuk. Mijn oog viel ook op het fraai gevormde TSX-130 systeem, dat natuurlijk een iPod-toegang heeft, maar ook CD afspeelmogelijkheid, voor 329 euro. Zonder dit laatste kan ook en dan kost het 249 euro en heet dan TSX-120.