Prelude MP1 - kloon van Etude MP1 -

414 x bekeken | geplaatst op 17 april 2024

N.o.t.k.



kenmerken

Merk * Anders
Categorie Luidsprekersets
Type Vloerstaander
Serienummer
Conditie Lichte gebruikssporen
Bouwjaar 1988
Geplaatst op 17-04-2024

Beschrijving


Prelude MP1 – kloon van Etude MP1

Nooit van gehoord: Prelude? Welnu, dat kan kloppen. Er is hier sprake van een kloon van de Etude MP1. Er zijn drie sets van gebouwd.
Een ingenieur van Philips Natlab vond het ontwerp van Marc van Moerbeke, de Etude MP1, dusdanig goed, dat hij besloot een drietal sets te bouwen. Eentje voor zichzelf, eentje voor z’n buurman en eentje voor een vriend van de buurman. Deze set komt van de laatste persoon.
Bij Philips Natlab konden ze alles maken, dus deze luidsprekers konden zo eenvoudig worden nagemaakt. Er moet een originele Etude MP1 set beschikbaar zijn geweest zodat alle details konden worden nagemeten en gekopieerd. Het resultaat mag er dan ook zijn; ze klinken als echte originele Etude MP1 luidsprekers.
Zo wordt een oud gezegde weer bewaarheid: "Beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen!".

Het is waarneembaar dat ze bij Philips Natlab zeer professionele apparatuur ter beschikking hadden. Sommige details zijn nauwkeuriger uitgevoerd dan af fabriek Etude. Zo zijn de filters volledig hard-wired op schuifladen gemaakt en goed georganiseerd opgebouwd.

Zowel voor wat betreft de vorm en afmetingen, als de gebruikte componenten is sprake van een exacte kopie. Alleen zijn de kasten van MDF gemaakt terwijl de originele van spaanplaat vervaardigd zijn.

Dat alles gezegd hebbende; hoe klinken ze dan? Welnu, als de echte Etude MP1, zonder twijfel.
Het enorme beeld, de duidelijk waarneembare details, het heerlijk dragende laag en de uiterst nauwkeurige plaatsing maken het beluisteren van deze set tot een ware belevenis.
Let wel, het laag begint bij 17 Hz..

Zelf heb ik nog een set staan, de originele, dus deze set mag een liefhebber gelukkig gaan maken.
De finish van de set is off-white slijplak. De staat is uitstekend. Niet nieuw, echter in een uitstekende staat. De frontdoeken zijn vernieuwd met akoestisch neutrale doeken.

Wat techniek:
- Aanbevolen versterker vermogen; minimaal 100 Watt / kanaal
- Impedantie; 8 Ohm
- Rendement; 91 dBa
- Frequentiebereik; 17 - 22000 Hz
- Gewicht; 48 Kg
- Afmetingen; 129 x 40 x 42 cm

Uiteraard kan de set bij serieuze belangstelling worden beluisterd. Wel even een afspraak maken.

Een aannemelijk bod zal worden geaccepteerd.




EDITORS' CHOICE