REVIEWLG

Koopgids 32-inch televisies 2009

Gastauteur | 11 juni 2009 | Fotografie Gastauteur | LG
FWD Magazine nr 22 coverDit artikel is eerder verschenen in FWD Magazine

De in het artikel genoemde prijzen dienen als richtlijn. Voor informatie betreffende actuele verkrijgbaarheid en prijzen verwijzen we u graag naar ons winkeloverzicht


32-inch LCD schermen

Koopgids

FWD Magazine nr 22 cover

Waar we vorig jaar nog een dossier wijdden aan 32-inch toestellen onder de kaap van 1.000 euro, kunnen we dit jaar de prijslat al op 700 euro leggen. Meer nog, voor die prijs vinden we zelfs een aantal Full HD-toestellen in onze test. En dat 700 euro nog een redelijke bovengrens is voor toestellen van dit formaat, blijkt ook uit de aanwezigheid van tv-sets die daar zelfs gevoelig onder duiken. Een televisie kopen is dan ook nooit eerder zo goedkoop geweest. Maar krijg je voor die prijs ook een behoorlijke kwaliteit?

Lcd-technologie is nog steeds de keuze bij uitstek voor deze schermmaat. LG verdeelt intussen ook een 32- inch plasmascherm dat we in ons vorig nummer aan de tand voelden, maar het is voorlopig de enige fabrikant die dat doet. In dit dossier opteerden we daarom toch voor een volledige lcd-selectie. Die technologie heeft intussen al een zekere maturiteit bereikt, zodat je voor 700 euro niet zwaar aan kwaliteit zou mogen inboeten.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit blijft onze belangrijkste eis als we naar een degelijke televisie zoeken. Omdat de technologie niet stil staat, zijn we ten opzichte van vorig jaar dan ook behoorlijk strenger geworden.

Waar letten we specifiek op? In de eerste plaats vinden we dat de basisinstellingen van deze toestellen zonder bijregeling al een adequaat resultaat moeten geven. Helderheid (bepalend voor zwartwaarden en zwartdetail) en contrast (belangrijk voor witdetail) moeten dus correct zijn. Ook wat kleuren betreft bekijken we nauwlettender of de relevante normen gerespecteerd worden. We houden niet van overdreven kleuren die er voor zorgen dat de meeste mensen er uitzien alsof ze te lang in de zon gezeten hebben. Verder meten we ook de grijsschaal van de toestellen uit. Alle grijstinten, van zwart tot wit, moeten vrij zijn van kleurzwemen. Dit is een belangrijk aspect dat zorgt voor levensechte beelden.

Daarnaast testen we ook uitvoerig een aantal beeldbewerkingsstappen. Ruisonderdrukking is een belangrijke stap voor analoge televisiesignalen, maar ook voor heel wat dvd’s kan een goede ruisonderdrukking het beeld verbeteren. Scaling, oftewel het omzetten van een bronsignaal naar de schermresolutie, staat ook op onze lijst. Zowel televisiesignalen als dvd-beelden moeten immers vergroot worden om ze op het scherm weer te geven. Blu-ray-beelden moeten dan weer verkleind worden als je ze op een HD Ready-scherm weergeeft. Als dat goed gebeurt worden alle details bewaard en worden er geen onbestaande, kunstmatige details toegevoegd. Deinterlacing ten slotte is het omzetten van interlaced signalen naar progressieve signalen. Fouten in die stap leiden meestal tot trapjesvorming in diagonale lijnen op het beeld, zeker als die bewegen. Deze eigenschap is zowel voor Blu-ray als dvd erg belangrijk.

Full HD of HD Ready?

Vorig jaar vonden we enkel HD Ready-toestellen met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels in deze test. Dit jaar maken er ook twee Full HD-toestellen met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels hun opwachting, en dat voor een lagere prijs dan sommige HD Ready-toestellen van vorig jaar. Moet je sowieso naar een Full HD-toestel zoeken? Neen. In deze schermmaat kunnen zowel Full HD- als HD Ready-panelen excellente resultaten neerzetten. En dat zowel met HD- (High Definition) als SD-bronmateriaal (Standard Definition).

HD Ready

Een Full HD-scherm heeft slechts in één situatie een heel klein voetje voor. Dat is wanneer je een HD-bron gebruikt (HDTV of Blu-ray) waarvan het bronmateriaal in 1.080i- of 1.080p-formaat komt. Het Full HD-scherm kan dat materiaal weergeven zonder scaling omdat het paneel dezelfde schermresolutie heeft als het bronmateriaal. Een HD Ready-scherm moet het bronmateriaal echter downscalen – verkleinen dus – naar de schermresolutie, en daarbij gaat onvermijdelijk wat detail verloren. Voor je denkt dat Full HD sowieso de betere keuze is, wijzen we er op dat we ‘slechts’ over een 32-inch scherm spreken. Vanaf een normale kijkafstand – zo’n twee à drie meter – kan je op zo’n klein scherm zelfs met de scherpste ogen nauwelijks het verschil zien tussen beide resoluties. Als het gaat over SD-bronmateriaal (zoals de meeste televisieuitzendingen, analoog of digitaal, en dvd) met een resolutie van 720 bij 576 pixels, dan moeten beiden toestellen het materiaal upscalen (vergroten) naar de schermresolutie van het paneel. In dat geval is de impact van de gebruikte scalingtechniek belangrijker dan de uiteindelijke resolutie. Zo kan slecht scalen naar 1.920 bij 1.080-resolutie resulteren in een slechter beeld dan goed scalen naar een resolutie van 1.366 bij 768 pixels. Voor een HD Ready-scherm zet je wel best de scaling van de dvd-speler af, anders moet het scherm het resultaat nog eens bewerken. Laat in dit geval de uitgang van de speler gewoon op 576i of 576p staan, en laat de scaling aan het scherm over.


EDITORS' CHOICE