REVIEWLG

JVC LT-32A90BU, LG 32LG3000 en Panasonic TX43LZD85


Gastauteur | 11 juni 2009 | Fotografie Gastauteur | LG

Scherp beeld, prima klank

Wanneer we dit toestel van JVC opstellen, valt ons meteen op dat we – behalve de hoofdtelefoonuitgang – geen zij-aansluitingen aantreffen. Er is geen gebrek aan aansluitingen, maar we zouden niet voor een zuinigere selectie kiezen. De menu’s zijn duidelijk, maar zouden wel een opfrisbeurt mogen krijgen. De remote is goed, met grote toetsen en een prima plaatsing. Voor de meeste functies moeten we wel in de menu’s duiken; voor beeld en geluid zouden we dat liever rechtstreeks vanaf de remote willen aanpassen. Voor analoge televisie komen we op gemengde resultaten. De tuner levert goede beelden met een degelijke ruisonderdrukking, maar zappen is een traag karwei. Wat beeldkwaliteit betreft zit deze JVC in de kopgroep voor dvd-weergave. De helderheid moesten we in de ‘zacht’-instelling wel lichtjes opkrikken, want die stond zo donker ingesteld dat er te veel zwartdetail verloren ging. Ook in de grijsschaal scoort dit toestel prima.

FWD 22 JVC LT32

Waar het dan weer zwakker scoort, is de scherpteregeling. Die stond veel te hoog ingesteld, een probleem dat duidelijk zichtbaar werd in onze scaling-testen. Opmerkelijk genoeg kregen we dat probleem moeilijk weggewerkt, enkel het uitschakelen van de ‘Digipure’-instelling leverde een iets beter resultaat. De leukste verrassing was het geluid van deze set. Zo zorgde het ‘3D cinema’-sound voor een overtuigend ruimtelijk effect in onze Star Wars-scènes, terwijl het in Brotherhood of the Wolves geen overdreven ruimtelijke klank gaf. De sterkte van dit effect kan bovendien naar smaak geregeld worden, wat het nut verhoogt. Wie een scherm met goed geluid en erg scherpe beelden zoekt, zit hier dus gebeiteld.

Kwaliteitsvol en prijsbewust

Beste KeusLG heeft flink aan zijn gebruikersinterface gewerkt en dat zie je. Het toestel beschikt over erg mooie en duidelijke menu’s, waarin je gemakkelijk je weg vindt. Bovendien is er voor allerlei nuttige functies gezorgd. Je kan een lijst met favoriete zenders maken. Of de menulabels van de ingangen veranderen zodat die duidelijk zeggen welk apparaat er aangesloten is.

Bovendien zijn de ingangen waarop iets aangesloten is duidelijk gemarkeerd in de menu’s. De afstandsbediening is prima ontworpen met grote toetsen en zinvolle opschriften. Snel schakel je tussen instellingen voor sport, film of spel. Een topper wat betreft bedieningsgemak dus. Maar ook wat beeldkwaliteit betreft rijdt deze LG mee in het koppeloton. De resultaten met Blu-ray-schijven blijken erg goed. Enkel met de ruisonderdrukking moet je wat opletten; die gaf bij de hogere standen aanleiding tot wat detailverlies. Ook voor dvd-weergave zijn de resultaten voorbeeldig. Het enige zwakke punt zijn de basisinstellingen van helderheid en contrast.

LG30

In de ‘bioscoop’-instelling staat de helderheid veel te laag en het contrast te hoog. Regel dat dus zeker bij. Kleuren en grijsschaal scoren gemiddeld, maar de set kan perfect bijgeregeld worden. Dat gebeurt dan wel in ‘expert’- modus, en is bijgevolg niet echt geschikt voor de gemiddelde consument. Tot slot is ook het geluid zeer goed, binnen de beperkingen van wat we in deze categorie verwachten. De surround-modus is wat te schel maar de ‘bioscoop’-instelling zorgt voor een lekker volle klank. Koppel dat alles aan een bijzonder gunstige prijs, en deze tv is een echte aanrader.

Prima beeld, maar iets te rood

Panasonic pakt uit met dit Full HD-toestel. Het beschikt over een erg goede analoge tuner die voor loepzuivere beelden zorgt, en makkelijk en snel zapt. De afstandsbediening is prima in gebruik, maar je kan er weinig of geen opties mee veranderen zonder de menu’s in te duiken. Die zijn gelukkig erg duidelijk, maar niet erg uitgebreid. Dat betekent dat je maar weinig kan bijregelen. Is dat dan nodig? Neen, het beeldresultaat is zeer goed, met prima basisinstellingen voor wie de ‘cinema’-instelling kiest. De set levert bovendien zeer goed schaduwdetail zodat ook donkere films voor echt kijkplezier zorgen.

Panasonic TX32LZD85

Onze enige echte klacht is de bijzonder overdadige aanwezigheid van het rood in het kleurpalet. Gecombineerd met een iets te zwak groen, lijdt dat tot een geelweergave die meer op oranje lijkt. Gevolg van dat alles zijn over het algemeen nogal rode gezichten. Dat effect kan een beetje gemilderd worden door de kleurinstelling lager te zetten. Til je niet te zwaar aan het rood, dan beschik je met deze set over een toestel dat over het algemeen zeer goede resultaten neerzet. De Full HD-resolutie (1.920 x 1.080) is natuurlijk ideaal voor Blu-ray, en ook dat is zichtbaar in de resultaten. Tot slot is ook het geluid van voldoende kwaliteit om films en spektakel prima te omkaderen. De ‘BBE ViVa’-instelling geeft erg goede resultaten, maar over de surround-instelling waren we niet zo enthousiast. Het SD-geheugenkaartslot kan je gebruiken voor fotobestanden.

EDITORS' CHOICE