REVIEWLG

Philips 32PFL5403D, Salora LCD3238TN-MKII en Samsung LE32A557


Gastauteur | 11 juni 2009 | Fotografie Gastauteur | LG

Ronde vormen, volle klanken

Sierlijke rondingen blijven bij Philips de toon zetten bij de vormgeving. De gebruikservaring is goed, met een degelijke remote maar een matige menustructuur. Bij de remote is het aantal toetsen waarmee je de instellingen kan veranderen erg beperkt, zodat je meestal langs de menu’s moet passeren voor aanpassingen. Die menu’s zijn wel degelijk, maar we vinden ze niet overzichtelijk genoeg. Toch maakt het geheel een prima indruk, en kan je behoorlijk wat instellen. Favoriete zenderlijsten maken en ingangen hernoemen is geen probleem. Handig, want de Philips beschikt over een erg ruime selectie ingangen.

Philips 32PFL5403D

De beeldkwaliteit van dit toestel vertoont een aantal bijzondere karakteristieken. De ruisonderdrukking is zeer goed. Bij de Blu-ray-test is er zelfs zonder de functie te activeren bijna geen ruis waarneembaar. Bij de dvd-testen komen we tot dezelfde conclusie, maar enkel bij statische testbeelden. Zodra we bewegende beelden met ruis weergeven is de ruisonderdrukking zelfs zwak te noemen. In de ‘film’-instelling is het beeld iets te donker, wat makkelijk te corrigeren is. Minder goed zijn de opvallend felle kleuren, die te rood getint zijn. Net als bij de Panasonic, geeft ook deze set een geel weer dat te sterk naar oranje neigt.

Philips 32PFL5403D

Onze testscene uit Hero, waar rode kleding contrasteert met gele bladeren van de bomen, toont een bijna volledig oranje aanblik. Bovendien spurt de lichtopbrenst van dit scherm veel te snel omhoog. Donkere scènes worden daardoor veel lichter, maar in zeer heldere fragmenten is er sprake van overdadig veel licht waardoor er detail verloren gaat, bijvoorbeeld in wolken. Het geluid is prima. De klank is erg lekker en voldoende bij te regelen. Zelfs drums zoals in House of Flying Daggers klinken goed. Deze Philips is ook uitgerust met een aantal extra functies, en biedt een usb-aansluiting voor foto’s en muziek.

Minimal(istisch)e oplossing

Salora biedt dit toestel aan een bijzonder lage prijs aan, maar daarin is het niet alleen. Er zijn immers nog meer concurrenten in deze test die voor een vergelijkbare prijs over de toonbank gaan. Het is dan ook een bijzonder zware opgave om met een echte budgetoplossing nog in het oog te springen. De aansluitingen zijn alvast tot een absoluut minimum beperkt. Ook wat extra eigenschappen betreft is zowat alles geschrapt. Dit is een scherm met aansluitingen en een analoge tuner, meer niet. De afstandsbediening is een voorbeeld van hoe het niet moet, met kleine toetsen en onduidelijke opschriften. Zo vinden we de klok terug onder de toets met het opschrift ‘size’. De menu’s doen erg ouderwets aan, maar zijn gelukkig wel duidelijk.

Salora LCD3238TN-MKII

De analoge tuner levert gemiddelde resultaten, maar zapt vlot en snel. Ook de algemene beeldkwaliteit is geen hoogvlieger. De helderheid staat te laag zodat je net wat zwartdetail verliest, en de nogal agressief ingestelde scherpteregeling leidt hier en daar tot valse contouren. Kleuren en grijsschaal zijn echter vrij goed voor een budgettoestel. Enkel de kleurtemperatuur is zelfs bij de ‘zacht’-instelling veel te koel, waardoor het blauw de overhand heeft in het beeld. De achilleshiel van dit toestel zijn de zwakke prestaties voor Blu-ray; we raden het toestel af voor dit gebruik. Voor dvd blijken de resultaten gelukkig wel goed. Het geluid komt zwakjes voor de dag, met een weinig volle klank en een tekort aan punch. Ook de ruimtelijke effecten zijn pover. Het toestel is best geschikt voor praatprogramma’s, maar bij films moet je niet op een pakkende soundtrack hopen.

Functionele topper

Beste KoopDe tweede Full HD-set in dit dossier komt van Samsung. Het toestel gooit onmiddellijk hoge ogen door een rijke selectie aansluitingen en een voorbeeldig gebruiksgemak. Vooral de afstandsbediening is een schot in de roos door zijn grote toetsen met duidelijke opschriften. Alle nodige functies zijn rechtstreeks via de remote te bedienen, maar zonder verwarring te scheppen met een overdaad aan toetsen.

Via de ‘entertainment’-mode kan je bijvoorbeeld snel en eenvoudig kiezen tussen de ‘sport’-, ‘film’- of ‘spel’-instellingen. De analoge tuner levert prima beelden, zonder al te veel scherpe filters. Zappen gaat wel eerder aan de trage kant. Voorts scoort het toestel ook excellent in onze beeldtesten. Zowel voor Blu-ray als dvd zijn de prestaties uitmuntend. De helderheid op deze set staat net wat te hoog afgeregeld, uitzonderlijk tegenwoordig. Meestal wordt die wat te laag gezet om het zwart te benadrukken, maar hier zagen we meer detail dan eigenlijk mag. Zet de helderheid dus gerust een paar puntjes lager. Ook de kleurinstelling is nogal hevig en mag wat getemperd worden.

Samsung LE32A557

Opvallend is dat het kleurbereik heel wat kleiner is dan de norm, maar dat stoorde ons niet tijdens de testen met filmbeelden. Het belangrijkste minpunt van deze Samsung is het geluid, dat maar pover uit de hoek komt. Er is geen noemenswaardige surround-ervaring en de klank is alles behalve rijk te noemen. Het geheel klinkt wel erg rustig, ideaal dus voor gewone televisie-uitzendingen, maar scoort ondermaats voor film. Het toestel is ook uitgebreid voorzien van extra’s, met een PiP-functie (Picture in Picture) en een usb-aansluiting voor mp3- en jpeg-bestanden.

EDITORS' CHOICE