NIEUWS

Design - publicatie week42

Marc Brekelmans | 18 oktober 2007

Deze week schrijven we over een aantal zeer fraai vormgegeven producten, je zou het haast ‘design’ mogen noemen. Nu denken de meeste mensen bij het woord design aan meubelen…en dat komt goed uit, want daar schrijven we deze week ook over.

Maar voordat we over meubelen gaan beginnen moeten we het natuurlijk eerst hebben over onvervalste hifi. Het franse merk YBA maakt zeer goed klinkende, maar ook zeer opvallend vormgegeven apparatuur. Zo fraai zelfs dat ze menen het woord ‘Design’ achter de merknaam te moeten plaatsen. Dat schept natuurlijk verwachtingen. En of die klankmatig en visueel waargemaakt kunnen worden zal moeten blijken uit de recensie van de hand van René van Es.

Design heeft vaak opmerkelijke namen. Met die naam wordt vaak meteen een statement gemaakt. The Chair zal ongetwijfeld een fraai ontworpen stoel zijn. Nou, dhr. Bauer uit Duistland meende zijn draaitafel Der Plattenspieler te moeten noemen…en ook dat schept verwachtingen. Jan de Jeu kijkt deze week of het echt dé platenspeler is.

De in de inleiding genoemde meubelen zijn natuurlijk niet zo maar meubelen…anders zouden ze niet op HiFi.nl staan. Nee, dit zijn echte audio/video meubelen. En dan niet de gebruikelijke opengewerkte modellen van glas, hout of metaal: de zogenaamde Hifi-racks. De meubelen waar we het over hebben zijn dusdanig ontworpen dat ook de interieurbewuste man/vrouw er gelukkig van wordt. De meubelen van Clic zijn namelijk strak vormgegeven en hebben alle apparatuur netjes achter deurtjes weggewerkt. Zo kan het dus ook.

Komend weekend is het natuurlijk weer VAD show in Veldhoven. Zoals ieder jaar beloofd het weer een erg leuke en interessante show te worden. Dus, pak de auto, de bus of de trein (of als het weer het toelaat de motor) en kom zaterdag of zondag naar de Koningshof in Veldhoven.

Wellicht tot ziens,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

YBA – Y serie  
De mededeling dat de distributeur van Focal luidsprekers het merk YBA zou herintroduceren in Nederland deed mijn audiofiele hart opspringen van plezier.

Der Plattenspieler 
Voor de bakermat van DPS moeten we afreizen naar München en wel naar Herr Willie Bauer. Die lanceert in 2000 dit eigen draaitafel ontwerp.


Achtergrondartikelen

Interview Gitaar aan Zee/The Ark   
Ooit reisden Seven Slowhands de zalen langs. Dit illustere clubje akoestische gitaristen bleek het publiek aan te spreken. Helaas was de samenwerking kortstondig, hetgeen met name John van der Veer verdroot. Vele jaren later besloot hij het concept alsnog uit te bouwen. Nu met vijf man. Resultaat is The Ark. Inmiddels wereldwijd uitgebracht.


Hi-Visit

Clic AV meubelen
Clic is in het jaar 2000 opgericht door ontwerper Mike Fabricius. In die tijd waren hoogwaardige audio-en video meubels eigenlijk alleen maar functioneel. Het uiterlijke design was ondergeschikt aan de kwaliteit van de weergave. Andersom gold voor mooi ontworpen meubels dat ze niet echt bruikbaar waren om een audio- of video-installatie in te plaatsen. Hier was de weergave juist weer ondergeschikt aan het ontwerp van het meubel.Mooi design en goede weergave moesten volgens Mike Fabricius echter ook gecombineerd kunnen worden, en hij begon na te denken over een oplossing.


Muziek en filmrecensies

Siouxsie - Mantaray (CD) 
Combineer de stellingen: ‘het eerste album van een artiest is vaak het beste’ en ‘artiestendom is een roeping, en daarmee levensvullend’, en een triest beeld doemt op. The Scream en single Hong Kong Garden waren het startpunt van een reis van punk naar gothic, muziek en modebeelden die in kleine groep opvallend lang populair bleven. Siouxsie Sioux zingt tegenwoordig beter dan ooit, maar hoe staat het na dertig jaar met de urgentie en geloofwaardigheid? Het antwoord: opmerkelijk goed!

Iron & Wine - The Shepherd`s Dog (CD) 
De Amerikaanse singer-songwriter Sam Beam debuteerde in 2002 met het intieme, thuis opgenomen album The Creek Drank the Cradle. Sindsdien laat iedere volgende uitgave een voller, meer gearrangeerd geluid horen. Daarmee gaat iets verloren, maar tegelijk wordt er veel interessants toegevoegd aan een basis die gelukkig stevig overeind staat: briljante liedjes, intrigerend vage teksten en een fluisterstem uit duizenden die Nick Drake in herinnering roept.

Taxidermia (DVD-film)  
Net als in muziek en beeldende kunst is ook in de cinematografie alles al eens gezegd, en kan er alleen nog maar gevarieerd worden op eerdere kunstuitingen. Die even sombere als breed gedeelde cultuurvisie wordt door de jonge Hongaarse filmmaker György Pálfi op grootse wijze aan de laars gelapt in de langverwachte opvolger van zijn debuut Hukkle.


EDITORS' CHOICE