ARTIKEL

WAV of FLAC geen MP3

Laat je niet van de wijs brengen door de vele keuzes die gemaakt kunnen worden. Voor het nieuwe luisteren is MP3 niet de aangewezen keuze omdat het een lossy formaat is. We willen óf ongecomprimeerde output óf tenminste lossless output. Hierdoor zijn de keuzes dan alweer beperkt en we hoeven ook gelukkig het wiel niet zelf uit te vinden. Een hele groep audio liefhebbers heeft namelijk in de loop van de tijd al de diverse mogelijkheden onderzocht en in diverse fora besproken. We kunnen bij hun conclusies aansluiten. Voor ongecomprimeerde audio is WAV aan te raden en voor gecomprimeerde is FLAC aan te raden. Dat scheelt weer.

Voor WAV is geen verdere instelling nodig, maar voor FLAC wel. Allereerst moet FLAC op de computer aanwezig zijn. Is dit niet het geval, ga dan naar http://flac.sourceforge.net/download.html en klik op FLAC for Windows with installer. Volg dan de aanwijzingen op het scherm. De download en installatie verloopt normaal -gesproken snel en probleemloos. Om nu in Foobar2000 de geladen cd te rippen in FLAC formaat zijn nog een paar instellingen nodig. In het Converter Setup scherm waar we gebleven waren moet nu de map opgegeven worden waar de geripte bestanden terecht komen. Het is aan te raden van te voren een strategie te bedenken waar de muziekbestanden terecht komen op de computer. Gaat dat op de systeemschijf gebeuren of op een aparte schijf? Is de aparte schijf een losse USB schijf of is het een schijf op het (thuis)network zoals een NAS?

Over NAS volgt in deze serie artikelen nog een uitgebreid overzicht. Als het enigszins mogelijk is, is een aparte schijf voor muziekbestanden te prefereren boven een schijf waarop nog allerlei andere bestanden staan. Maak een aparte map op deze schijf zoals d:\muziek. Hieronder komen dan de aparte mappen per geript album. Foobar kan zelf de benodigde mappen aanmaken als ze er nog niet zijn. Vul de map in bij Specify Folder. Een volgende instelling is voor hoe Foobar2000 moet reageren als een track al bestaat in de aangegeven map dus als de cd voor een tweede maal wordt geript – al dan niet per ongeluk. De optie Ask is aan te raden.


EDITORS' CHOICE