ARTIKEL

Rippen in de praktijk

Hoe gaat het rippen nu in zijn werk, wat zijn de populairste en wat zijn de beste software pakketten op dit moment?

De meest complete ripper op dit moment is zonder twijfel Foobar2000. Dit is een gratis softwarepakket dat te downloaden is van www.foobar2000.org. Als Foobar nog niet is geinstalleerd dan is het aan te raden om tijdens de installatie de optie om track informatie, tags, van Freedb op te halen aan te vinken. Als Foobar al is geinstalleerd maar de Freedb tagging is niet actief, is een herinstallatie nodig. Dit is geen probleem, want alle instellingen blijven behouden. Een herinstallatie werkt als een update.

Op moment van schrijven is de huidige versie van Foobar2000 0.9.6.9 en deze biedt een uitgebreide hoeveelheid mogelijkheden voor zowel de muziekliefhebber als de audiofiel. Voor de hard core audiofiel die nog een stap verder wil of van zichzelf moet, komen we in een volgend artikel met een super high end oplossing. Maar nu eerst Foobar2000, de audio player voor Windows.

Op de genoemde site zijn meerdere versies van Foobar2000 te downloaden. Aan te raden is de stabiele versie te kiezen. Installeer na de download het pakket en kies hier voor de Full Install. Vink ook zoals hierboven al aangegeven het gebruik van Freedb aan om geripte bestanden te voorzien van titel en artiest. Start na de installatie Foobar2000 en klik op de File tab. Nu opent een scherm met een sektie voor Open, een voor Add, een voor Playlists en de keuzemogelijkheid Preferences, voorkeuren. Klik nu op Preferences.

Er opent een nieuw scherm met daarin aan de linkerkant een boomstructuur en aan de rechterkant een overzicht van de instellingen. Kies als eerste in het Preference scherm Playback. Bovenin het rechter deel van het scherm zit de volume instelling. Zet deze op max. De volgende opties hebben betrekking op ReplayGain. Dit is een soort loudness instelling. Voor optimale weergave willen we dit eigenlijk niet, dus kies uit het lijstje onder Source Mode en onder Processing voor None. Een nadeel van deze puristische instelling is dat bij het wisselen tussen tracks van diverse albums, het volume bijgesteld moet worden. Is dit een bezwaar omdat vaak in shuffle mode wordt gespeeld kies dan voor Album bij Source mode en voor Apply Gain bij Processing. Dit zorgt voor de mildste vorm van volume aanpassing. Onder het kopje Preamp zitten twee sliders die het volume kunnen beinvloeden van tracks met of zonder ReplayGain informatie. Omdat we zo min mogelijk manipulatie van het signaal willen, kies dan voor biede sliders de 0 dB instelling.


EDITORS' CHOICE