REVIEW

Conclusie

Voor de meeste iPodgebruikers is een paar tientjes voor een setje in-ears al veel geld, maar in deze prijsklasse is er helaas weinig kwaliteit te vinden. Alleen de Griffin Tunebuds bleken boven verwachting. De lengte van de kabel, het hoesje en het redelijke tot goede geluid maken hem tot de ideale “altijd bij je”-oortelefoon. Voor hoge kwaliteit kom je toch echt bij een Shure SE530 of een Ultimate Ears Super.fi 5 Pro. Wie 100 euro genoeg vindt, heeft met de SONY MDR-EX90LP of de V-moda Vibe naast een mooi geluid ook nog een mooi design te pakken.

Meer info is te vinden op mijn weblog www.sandervanderheide.nl of inear.zlio.net, waar ik alle in-ears op een rijtje heb gezet.

 

test en tabel

Op twee na, kreeg ik bij alle in-ears een specificatie van het frequentiebereik, nominale impedantie en rendement.

De opzetstukjes komen in vele versies en maten. De meest voorkomende zijn de silicone sleeves of single sleeves, in de tabel afgekort als ss en komen in de maten small, medium en large. Soms hebben ze één of 2 extra omslagen: bi-flanged sleeve of tri-flanged sleeve. Van andere materialen is er dan nog foam of comply foam, die we hier afkorten met f.

Klik op de tabel voor een grotere weergave.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Ik heb zelf een persoonlijke waardering aan comfort (hoe lekker zitten ze, irriteren ze, hoe lang kun je ze inhouden), constructie (gebruikte materiaal, stevigheid, kabel, plug, aansluiting), ontwerp/design, contact (het tikken van de kabel tegen je jas of handen wordt via contactgeluid overgebracht op je oren) en klank.

De klankwaardering bepaalt voor de helft het gemiddelde van de eindwaardering. Uiteindelijk vond ik dit de belangrijkste factor voor het bepalen van een aankoop. Een in-ear kan nog zo lekker zitten. Als hij slecht klinkt, gebruik je ‘m weinig of niet meer.

Nog één keer voor de duidelijkheid: De klankwaardering is een persoonlijke waardering van mij alleen en op basis van gebruik met de iPod video. De hoofdtelefoonuitgang hiervan geeft een wat wollig laag en licht agressief midden. Accentueert een in-ear dit karakter, dan krijg je een klankbeschrijving zoals je bijvoorbeeld terugziet bij de EP 630/CX300/K324P. Eén set kleine oren dus, wat zou kunnen betekenen dat de Apple in-ears misschien wel passen en lekker zitten bij iemand.

Bij de prijs ben ik meestal uitgegaan van de gangbare normale verkoopprijs. Dus geen stuntprijzen via het internet of hoog ingezette adviesprijzen.

EDITORS' CHOICE