REVIEW

Creative

De Zen Aurvana (€65) zien er heel netjes gestileerd uit. Ook hier vinden we voornamelijk siliconen sleeves terug, maar met een smallere opening dan de bekend sleeves. Hierdoor zuigen zich vast in je gehoorgang wat een neiging tot slikken geeft, zoals je in een vliegtuig zou doen. Ze sluiten dus goed af, maar het gaf mij een onbehaaglijk gevoel. Het geluid is neuzig, heeft een schel randje en er is lichte oversturing waarneembaar. Als ik de tijd van openmaken van de verpakking had meegerekend in de eindscore, was de Zen Aurvana als laatste geëindigd, 2 scharen en een hoop getrek en gesjor kwamen er aan te pas. compact.

De EP 630 klinkt wat lekkerder, alhoewel ‘loudness-boomy’ in het laag, geeft een vermoeiend geluid, overstuurd en is zeer scherp rond de 4khz. Alleen bij klassieke muziek was dit geen probleem en klonken de EP 630 OK. Als je gehoorschade wilt oplopen, is dit de in-ear van je keuze.
nl.europe.creative.com

Sennheiser

Van Sennheiser had ik ten tijde van de test alleen de CX300 (€49) beschikbaar (ondertussen is er ook een CX400 en CX500 aan de reeks toegevoegd). “Hee, wat zie ik nu, dit lijken warempel dezelfde in-ears als de EP630 van Creative!”. Sterker nog, ze zijn en klinken dus precies hetzelfde. Of ze nu worden gemaakt in de fabriek van Sennheiser of Creative, ze krijgen in ieder geval een lagere score door de hogere verkoopprijs. Laten we hopen dat de CX400 en CX500 beter klinken, want dit had ik niet verwacht van hetzelfde bedrijf van de fabuleuze HD600/650!
www.sennheiser.nl


AKG

De K324P (€49) leek in eerste instantie gelijk te zijn aan de Creative EP630 en de Sennheiser CX300. De klank is net een tikkie beter, maar ook hier weer oversturing waarneembaar en trommelvliessnijdend middengebied. Ook hier weer was het prettig luisteren naar klassieke en akoestische muziek. Het mooie opbergzakje en het oprolkistje laten deze in-ear deze andere twee de score overstijgen.
www.akg.nl


JBL

Als we dan puur kijken naar accessoires, dan is de JBL reference 220 (€69) de grote winnaar. Een prachtige softcase voor een iPod video/touch + in-ears en plugje, een 6,3mm-verloopplug, vliegtuigadapter, verschillende opzetstukjes, hoofdband en oormanchetten. De afwerking van de kabel is schitterend en gemaakt van stof, zoals een telefoonkabel uit de jaren dertig.
Het comfort is wat minder, de buitenbolletjes zijn te groot en glad. Daardoor zijn ze moeilijk in je oor aan te brengen en blijven ze niet lekker zitten. Ook hier valt het geluid tegen en daar draait het uiteindelijk om. Doordat ze bij mij niet goed sluiten is het geluid dun. Met de hand vasthoudend klinkt het beter: vet laag, maar nog steeds hetzelfde snijdende midden met vervelende s-klanken.
www.jbl.com


XtremeMac

XtremeMac heeft onlangs de prijs van de FS1 (€69) verlaagd van 149 naar 69 euro en komt zo in het ondersegment (€69). Dat neemt niet weg dat deze in-ear een soort drukkend geluid geeft op de oren. Het laag is zwaar, overstuurt gauw en er zit een nare bult in het mid-hoog.
www.xtrememac.com


Westone

Westone heeft net als Shure en Ultimate ears een achtergrond in de monitoring voor muzikanten. Dit is weer terug te vinden in het ontwerp van de UM1 (€120) en UM2 (€315). De oorstukje gaan op z’n kop in het oor, waardoor de draad over en achter u oor loopt. Iets wat erg stevig zit, maar ook heel vervelend kan zitten voor sommige mensen. Het kost ook nogal wat tijd om ze in te doen. Het snoer is met drie draden in elkaar gewikkeld en toch heel dun en stevig. De afwerking is erg mooi uitgevoerd en door de vorm van de oortelefoon, valt deze mooi in de oorschelp. Ook de klank kan men terugvoeren op live-monitoring. Strak laag, maar zonder het geaccentueerde ‘loudness’-sub. De UM2 gaat in transparantie een stukje verder, maar beide types hebben een geaccentueerd midden rond de 2kHz. Voor de verstaanbaarheid goed, maar soms pijnlijk in agressief gemixte muziek. De opzetstukjes zijn eventueel op maat te maken en dit zal ik binnenkort ook gaan testen.
www.westone.com

EDITORS' CHOICE