REVIEW

Ultimate Ears

Als monitortechnicus bij de hardrockgroep Van Halen, hoorde Jerry Harvey de drummer Alex van Halen klagen over het harder geluid van alle monitorboxen op het podium. Jerry ontwikkelde hiervoor in-ear monitors en bouwde langzaam het bedrijf Ultimate Ears op, door een netwerk van artiesten aan zijn product te koppelen. Zo worden ze gebruikt door artiesten als de Rolling Stone, Metallica en John Mayer. De klank van de 2 geleverde exemplaren was dan ook geen verassing: krachtig prikkend met wat bulten in het middengebied. Het hoog van de Super.fi 3 (€149) studio klonk erg gelijk aan de E2 van Shure, maar zonder de scherpe s-klanken. Mooi direct en homogeen geluid. De frequentiebreedte is vrij smal en door een lage impedantie moet de iPod wel wat harder werken. De Super.fi 5 Pro (€239)heeft een aparte driver voor het hoog en eentje voor het laag.

Net zoals bij tweeweg- en driewegluidsprekers geeft dit een ander geluid. Ik vond de Super.fi 5 een heel goed alternatief voor de 150 euro duurdere Shure SE530. De constructie van beide modellen is uiterst robuust. Met een stevige kabel (helaas ook wat stug), die vlakbij de oortelefoon extra verstevigd is, zodat deze om je oor heen is te krullen. Zo raken ze niet snel los tijdens een optreden, in het openbaar vervoer, of tijdens tijdens het sporten. De kabel zit met een 2-pinsplug vast aan de oorstukjes, net zoals we zien bij de Sennheiser hoofdtelefoons. Ze zijn hierdoor vervangbaar. De uiteindes van de oortelefoon waren voor mijn oren iets te groot, samen met een siliconen opzetstukje, zaten ze wat strak.
www.ultimateears.com


V-Moda

De Vibe (€104) van V-moda is een juweeltje en dan bedoel ik dat letterlijk. Hij is verkrijgbaar in 4 kleuren, waarvan de uitvoering “La Mocha” en “Red Roxx” tezamen met hun gouden opberg etui, een heel hoog ‘Paris Hilton’-gehalte hebben. Gelukkig geven de “Flashback Chrome”-, en “Gunmetal Black”-uitvoering meer een ‘Porsche”-look aan deze in-ears. De constructie is subliem: licht, stevig, mooie kabel, stevig afgewerkte vergulde plug en juiste kabellengte. Ze zitten heerlijk en zelfs liggend met één oor op een kussen nog te gebruiken. Het geluid is OK: Niet vermoeiend, geen problemen, maar niet echt overtuigend, zoals de MDR-EX90LP van SONY.
www.v-moda.nl


Philips

Philips SHE9700Zoals SONY mij verbaasde met de geluidskwaliteit, doet Philips dat ook, maar dan in negatieve zin. Het topmodel, SHE9700 (€49,95) zit nog steeds qua prijs in het ondersegment, qua geluid haalt ie dat zelfs niet. Alsof je naar een telefoontje zit te luisteren: geen laag, neuzig midden en pijnlijk hoog. Mijn verwachtingen werden misschien door de verpakking wat te hoog ingezet. Een doos te grootte van een schoenendoos met een speciale magneetsluiting beloofde mij “Precise sound, precise fit”. Binnenin zat een heel klein plastic doosje en verder niets. Wat een verspilling van ruimte en verpakkingsmateriaal. De ‘precise fit’ was inderdaad dik in orde. Ze zitten heerlijk en zijn extreem licht, maar wat heb je daaraan als je er niet naar kan luisteren? Enige pré is de opbouw uit een korte kabel met een verlengstukje.
Het type eronder, de SHE9600 (€39), klinkt stukken beter, maar met z’n doffe , oversturende geluid hebben we het dan over een verschil tussen slecht en slechter.
www.philips.nl

EDITORS' CHOICE