NIEUWS

Het concert: Radiohead magisch in Heineken Music Hall

Hoewel de fysieke nieuwe cd of lp pas uitkomt begin juni, was de digitale versie van het nieuwe album daar zo maar plotseling. Op 9 mei zag het album A Moon Shaped Pool het digitale daglicht. En er was nog meer goed nieuws voor de fans van Radiohead. Op 20 en 21 mei gaf de band onder leiding van zanger Thom Yorke een indrukwekkend concert in de Heineken Music Hall. Slechts twee concerten, waardoor veel liefhebbers teleurgesteld moesten worden. Maar voor diegenen die het gemist hebben is er nu ook goed nieuws…

Het complete concert staat nu op YouTube. Zonder beeld, only audio, maar wel audio van een verrassend goede kwaliteit. Zo kun je nu ook zelf vaststellen dat de heren van Radiohead behoorlijk goed in vorm waren en de lovende recensies in de kranten alom, niet uit de lucht gegrepen waren. Verwacht van een band als Radiohead geen greatest-hits show. Ondanks hun telkens weer lange afwezigheid tussen de albums en concerten door, vinden ze het niet nodig om terug te grijpen op oud succes. De blik wordt steevast door York en consorten gericht op het nieuwe materiaal. Daar tussendoor is er ook wel tijd voor oudere nummers, maar kijk niet op als die geheel verbouwd zijn en in compleet nieuwe jasjes zijn gestoken. De vernieuwingsdrang is nog steeds onverminderd aanwezig.

In trance

‘Hoogpriesters van de muziek’ worden ze vaak genoemd in recensies. Dat de muziek echt centraal staat blijkt ook nu weer in de Heineken Music Hall. Met een sobere opstelling en met videoschermen die alleen de handelingen van de bandleden ter plekke uitvergroten, wordt het publiek ‘gedwongen’ zich te concentreren op vooral de muziek. En het is die muziek die datzelfde publiek collectief in vervoering weet te brengen. Als zanger York bij het nummer ‘Decks Dark’ aankondigt dat er geen koor is meegenomen en dat het publiek die functie moet vervullen, dan doet ze dat met volle overtuiging. Het is fascinerend om te zien hoe geconcentreerd zo’n toegewijd publiek naar de rustigere nummers staat te luisteren. Alsof het collectief in trance is. Naarmate het concert vordert lijkt ook de band zelf in een zodanige staat te veranderen. In ieder geval lijkt de onzekerheid uit het begin helemaal te verdwenen te zijn, waarbij de niet als te vrolijk bekend staande York zich zowaar waagt aan een paar olijke danspasjes.

Relevantie

Na elke lange afwezigheid van de band rijst weer twijfel over de vraag of de muziek nog wel relevant genoeg is voor de nieuwe tijden. En iedere keer weer weet Radiohead die vraag weer ondubbelzinnig in haar voordeel te beantwoorden. Mocht je daar zelf nog niet van overtuigd zijn: luister dan naar het nieuwe album A Moon Shaped Pool. Online al te beluisteren en binnenkort ook dus op cd en vinyl verkrijgbaar. Of kijk, pardon, luister ondertussen naar het live-concert op YouTube: 


EDITORS' CHOICE