NIEUWS

Product: Een houten draaitafel van… IKEA

Er wordt ons als ‘hifi-wereld’ nog wel eens verweten dat we weinig aandacht besteden aan de milieuvervuilende aspecten van muziek in het algemeen en audioapparatuur in het bijzonder. Veel elektronische apparatuur belandt na verloop van tijd bij het grof vuil. Gelukkig wordt er steeds meer en steeds beter gerecycled. Maar het kan nog altijd beter, zo bewijst ook Jochen Sappa. Hij bouwde een platenspeler van louter onderdelen afkomstig van IKEA.

Een draaitafel geheel bestaande uit onderdelen aangeschaft bij een Zweedse meubelmaker? Kan dat? Jazeker, en de Duitser Jochen Soppa heeft dat bewezen. Door hoofdzakelijk gebruik te maken van houten, recycleerbare ‘onderdelen’ die hij bij IKEA had aangeschaft, wist hij een complete draaitafel op te bouwen. Het is ons niet bekend hoe deze Duitser op het idee gekomen is om op deze manier een pick-up te bouwen. Wellicht kwam hij op dat idee na de aanschaf van het zoveelste IKEA meubelstuk waar niks mee gedaan werd in huize Soppa. Maar het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat de recycle-gedachte hierachter zit. Hoe het ook zij: de man in kwestie laat op een prachtige manier zien hoe je op een creatieve  wijze een platenspeler in elkaar zet.

Snijplank

Het begon allemaal met die ene mooie snijplank die Soppa aantrof bij IKEA. Dat ronde snijblok (met de naam ‘Trendig’) bleek precies de afmetingen van de vinylplaat te hebben. Die vormde dus de basis van de draaitafel en van daaruit ging de creatieve ontwerper verder werken. Een ander snijblok (de ‘Aptitlig’ werd gebombardeerd tot onderstel en drager van het geheel. Tot zover kun je als leek makkelijk meegaan in het ontwerp. Maar hoe maak je in vredesnaam van Ikea materialen een toonarm? Dat is toch niet te doen op basis van standaard meubel onderdelen? Dus wel. De basis van de toonarm wordt gevormd door een grilltang van bamboe. Zo ingewikkeld hoeft het dus allemaal niet te zijn.

Moeren en bouten

Maar nu komen we ook het terrein waar de vernuftige ontwerper toch enige onderdelen afkomstig van andere fabrikanten heeft toegepast. Dat zijn voornamelijk stalen moeren en bouten afkomstig van Hornbach, voor een habbekrats te verkrijgen. Zo komen er uiteindelijk nog wel wat onderdelen aan te pas die niet het IKEA ‘keurmerk’ dragen, maar wat maakt dat ook uit. Uiteindelijk ontstond een draaitafel die echt (en naar verluid goed) geluid uit de vinylplaat weet te krijgen. Voor minder dan 100 euro aan onderdelen heeft Soppa deze speler in elkaar weten te steken. Wil je zelf ook op deze manier aan de slag, dan moet je echt eens op de website van Jochen Soppa gaan kijken. Daar legt hij stap-voor-stap uit hoe hij te werk is gegaan, met ook nog eens een toelichting bij zijn keuzes. Alleen al door de foto’s krijg je zelf zin om aan de slag te gaan.


EDITORS' CHOICE