NIEUWS

Apparaat: Een koptelefoon, maar dan heel anders…

Door het jarenlang volgen van nieuwe ontwikkelingen schrikken we bij Hifi.nl niet meer zo snel van iets nieuws. We laten ons ook niet snel meer ‘gek maken’ door de veelal in superlatieven geschreven begeleidende persberichten die we met een zekere regelmaat in onze digitale postbus mogen ontvangen. Maar bij de eerste aanblik van de Sombetzki ESL Home zijn we toch even uit het veld geslagen. Wat is dit nou?

Op zich hebben we niks tegen audioapparaten gegoten in een nieuwe, originele vormgeving. Integendeel. We kunnen het zelfs enorm waarderen wanneer een autofabrikant out-of-the-box denkt en het aandurft met een luidspreker te komen die durft af te wijken van al te plat getreden paden. Mits natuurlijk het eindresultaat, het geproduceerde geluid, ons ook weet te bekoren. Om ons ook eens populair uit te drukken: niet omdat het moet, maar omdat het kan. En om ook maar eens rugnummers en namen te noemen: de Diavialet Phantom luidsprekers vinden wij een uitermate geslaagde combinatie van design en geluidskwaliteit. Met een daarbij horend prijskaartje, dat wel, maar iets moois en unieks mag ook wat kosten, niet waar?

Nachbereichslautsprecher

In de categorie die we kort en krachtig kunnen omschrijven met “Originele vormgeving, maar wat is het eigenlijk?” valt absoluut de Sombetzki ESL Home. Laten we de bedenker zelf eerst maar eens aan het woord laten. Ontwerper Michael Sombetzki rept van een “Nahbereichslautsprecher”, vrij vertaald zouden wij dat een ‘dicht op de huid-luidspreker’ kunnen noemen. Of in nog engere zin: een koptelefoon op afstand. De goede verstaander heeft wellicht al door dat het hier om electrostaten luidsprekers gaat, de ESL in de naam geeft dat al aan. Goed, we hebben nu enig idee over hoe we deze creatie moeten plaatsen in ons referentiekader. Die ene opmerking van die collega die het vermoeden had dat er een nieuw soort fitness-apparaat ontwikkeld was voor luie (muziek)journalisten willen we je toch ook niet onthouden…

Zo gek nog niet

Maar verder gaan we nu op de serieuze toer. Bij nadere beschouwing en overpeinzing vinden het ontwerp en het idee erachter zo gek nog niet. Terwijl het de laatste tijd ‘mode’ is bij audiofabrikanten om zich te richten op de hele ruimte waarin de geluidsinstallatie zich bevindt (woonkamer, keuken, thuisbioscoopruimte, whatever), richt dit systeem zich alleen op de meest directe omgeving van de luisteraar in de stoel. Dus niks geen correcties van verstorende, akoestische factoren in de woonkamer. Het systeem richt zich uitsluitend op de zogenaamde sweet spot van luisteraar in kwestie. De rest van de kamer krijgt niks te horen (en dus de buren al helemaal niet). Briljant! Waarom zijn we hier niet eerder op gekomen? Nou ja, het gezamenlijk naar muziek luisteren schiet er zo wel bij in natuurlijk. Maar voor de rest zijn wij vooral benieuwd naar hoe de Sombetzki ESL Home in de praktijk klinkt. De paarprijs bedraagt overigens 6.900 euro. Maar dat hoeft je partner (dan) niet te horen…


EDITORS' CHOICE