ARTIKEL

Latham Audio

Latham Audio

Malcolm Latham had zoveel nieuws te showen, dat er maar liefst drie aparte ruimtes waren ingericht met apparatuur. De eerste ruimte was voorzien van software van het Naim label, QED bekabeling en Ultrasone hoofdtelefoons. Qed had een demonstratie van de Airloc verbinding. De nieuwste lijnen van het kabelmerk, de Reference en Signature werden getoond en natuurlijk was de bekende HDMI Signature ook te bewonderen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Diverse Ultrasone hoofdtelefoons konden worden uitgetest, waaronder het nieuwe topmodel; de Edition 8 en de zeer lichte portable Zino. De laatste maakt gebruik van diverse technieken die worden gebruikt in de luxere series en krijgt een prettige prijs van 100 euro mee. Qua klank kan ik me voorstellen dat menig portable muziekliefhebber hier erg mee in zijn of haar nopjes kan wezen. Een heel ander verhaal is de Edition 8, een gesloten high-end hoofdtelefoon die echt ontzettend goed klinkt. De Uniti van Naim stond als bron aangesloten en Eva Cassidy klonk over de Edition 8 plaatsbaar, het weergegevan laag was erg natuurlijk en de hoofdtelefoon werkte eigenlijk verslavend. Jammer dus, om de volgende wachtende aan de beurt te moeten laten…


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De volgende ruimte bood ook een verassing, geheel onverwacht stonden de nieuwste Neat Acoustics luidsprekers te spelen op een eveneens nieuwe Naim XS–range set. De nieuwe speakers, Elite XS genaamd, hebben nog geen officiële prijskaart, maar naar verwachting kosten de speakers zo’n 2600 euro per paar, wist een medewerker me te vertellen. De klank was in ieder geval erg mooi, de verduisterde ruimte werd opgelicht door de Naim apparatuur en de kleine vloerstaande luidsprekers stonden letterlijk hun mannetje qua muzikaliteit. En wat een vol laag voor zo’n kleine speaker! De baspoort is aan de achterzijde gesitueerd en deed de doeken achter de set meebewegen, maar het publiek en ondergetekende kregen een bijna holografische weergave uit de weergeversmet de muziek van Antonio Forcione.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Ook de volgende ruimte bood een primeur, de Naim Ovator s-600 speakers. Natuurlijk aangesloten op een klasse set van hetzelfde merk, met als bronnen onder andere de NaimUniti aangesloten over de nieuwe Naim DAC. Latham had de demo prima voor elkaar, met de twee zwarte nieuwe weergevers prominent opgesteld in een rustige setting met sfeervol licht en orchideeën. De uitleg van de nieuwe BMR-techniek die wordt gebruikt voor de Ovator speakers kwam van een lcd-display. De driver, die zowel mid- als hoge tonen moet weergeven klinkt in ieder geval ontzettend ruimtelijk, blijkt als een medewerker een usb-stick in de Naim DAC steekt. We horen Pink Floyds Dark Side of the Moon, maar dan in 352 kHz aan 24 bit uitgevoerd. Controle en ruimtelijkheid alom, hoewel de opname toch enigszins gedateerd lijkt… De geluidseffecten van bijvoorbeeld Time klinken helder, maar niet schel.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Dat de set laag heel mooi en beheerst kan neerzetten, blijkt als de cd Second Nature van Dominic Miller in de lade van het extern gevoede loopwerk wordt gestoken. De mate van controle is zeer groot, terwijl de speakers van ruim zestig kilo per stuk geen krimp geven in het middengebied. De prijskaart van deze mooie speaker? Een paar kost 7600 euro. Hoewel er draaitafels aanwezig waren, met Dynavector elementen, heb ik deze niet gehoord tijdens mijn bezoek aan de importeur.


EDITORS' CHOICE