ARTIKEL

Salora LCD3238TN-MKII en Samsung LE32A557

Minimal(istisch)e oplossing

Salora biedt dit toestel aan een bijzonder lage prijs aan, maar daarin is het niet alleen. Er zijn immers nog meer concurrenten in deze test die voor een vergelijkbare prijs over de toonbank gaan. Het is dan ook een bijzonder zware opgave om met een echte budgetoplossing nog in het oog te springen. De aansluitingen zijn alvast tot een absoluut minimum beperkt. Ook wat extra eigenschappen betreft is zowat alles geschrapt. Dit is een scherm met aansluitingen en een analoge tuner, meer niet. De afstandsbediening is een voorbeeld van hoe het niet moet, met kleine toetsen en onduidelijke opschriften. Zo vinden we de klok terug onder de toets met het opschrift ‘size’. De menu’s doen erg ouderwets aan, maar zijn gelukkig wel duidelijk.

Salora LCD3238TN-MKII

De analoge tuner levert gemiddelde resultaten, maar zapt vlot en snel. Ook de algemene beeldkwaliteit is geen hoogvlieger. De helderheid staat te laag zodat je net wat zwartdetail verliest, en de nogal agressief ingestelde scherpteregeling leidt hier en daar tot valse contouren. Kleuren en grijsschaal zijn echter vrij goed voor een budgettoestel. Enkel de kleurtemperatuur is zelfs bij de ‘zacht’-instelling veel te koel, waardoor het blauw de overhand heeft in het beeld. De achilleshiel van dit toestel zijn de zwakke prestaties voor Blu-ray; we raden het toestel af voor dit gebruik. Voor dvd blijken de resultaten gelukkig wel goed. Het geluid komt zwakjes voor de dag, met een weinig volle klank en een tekort aan punch. Ook de ruimtelijke effecten zijn pover. Het toestel is best geschikt voor praatprogramma’s, maar bij films moet je niet op een pakkende soundtrack hopen.

Functionele topper

Beste KoopDe tweede Full HD-set in dit dossier komt van Samsung. Het toestel gooit onmiddellijk hoge ogen door een rijke selectie aansluitingen en een voorbeeldig gebruiksgemak. Vooral de afstandsbediening is een schot in de roos door zijn grote toetsen met duidelijke opschriften. Alle nodige functies zijn rechtstreeks via de remote te bedienen, maar zonder verwarring te scheppen met een overdaad aan toetsen.

Via de ‘entertainment’-mode kan je bijvoorbeeld snel en eenvoudig kiezen tussen de ‘sport’-, ‘film’- of ‘spel’-instellingen. De analoge tuner levert prima beelden, zonder al te veel scherpe filters. Zappen gaat wel eerder aan de trage kant. Voorts scoort het toestel ook excellent in onze beeldtesten. Zowel voor Blu-ray als dvd zijn de prestaties uitmuntend. De helderheid op deze set staat net wat te hoog afgeregeld, uitzonderlijk tegenwoordig. Meestal wordt die wat te laag gezet om het zwart te benadrukken, maar hier zagen we meer detail dan eigenlijk mag. Zet de helderheid dus gerust een paar puntjes lager. Ook de kleurinstelling is nogal hevig en mag wat getemperd worden.

Samsung LE32A557

Opvallend is dat het kleurbereik heel wat kleiner is dan de norm, maar dat stoorde ons niet tijdens de testen met filmbeelden. Het belangrijkste minpunt van deze Samsung is het geluid, dat maar pover uit de hoek komt. Er is geen noemenswaardige surround-ervaring en de klank is alles behalve rijk te noemen. Het geheel klinkt wel erg rustig, ideaal dus voor gewone televisie-uitzendingen, maar scoort ondermaats voor film. Het toestel is ook uitgebreid voorzien van extra’s, met een PiP-functie (Picture in Picture) en een usb-aansluiting voor mp3- en jpeg-bestanden.


EDITORS' CHOICE