ARTIKEL

JVC LT-32A90BU en LG 32LG3000

Scherp beeld, prima klank

Wanneer we dit toestel van JVC opstellen, valt ons meteen op dat we – behalve de hoofdtelefoonuitgang – geen zij-aansluitingen aantreffen. Er is geen gebrek aan aansluitingen, maar we zouden niet voor een zuinigere selectie kiezen. De menu’s zijn duidelijk, maar zouden wel een opfrisbeurt mogen krijgen. De remote is goed, met grote toetsen en een prima plaatsing. Voor de meeste functies moeten we wel in de menu’s duiken; voor beeld en geluid zouden we dat liever rechtstreeks vanaf de remote willen aanpassen. Voor analoge televisie komen we op gemengde resultaten. De tuner levert goede beelden met een degelijke ruisonderdrukking, maar zappen is een traag karwei. Wat beeldkwaliteit betreft zit deze JVC in de kopgroep voor dvd-weergave. De helderheid moesten we in de ‘zacht’-instelling wel lichtjes opkrikken, want die stond zo donker ingesteld dat er te veel zwartdetail verloren ging. Ook in de grijsschaal scoort dit toestel prima.

FWD 22 JVC LT32

Waar het dan weer zwakker scoort, is de scherpteregeling. Die stond veel te hoog ingesteld, een probleem dat duidelijk zichtbaar werd in onze scaling-testen. Opmerkelijk genoeg kregen we dat probleem moeilijk weggewerkt, enkel het uitschakelen van de ‘Digipure’-instelling leverde een iets beter resultaat. De leukste verrassing was het geluid van deze set. Zo zorgde het ‘3D cinema’-sound voor een overtuigend ruimtelijk effect in onze Star Wars-scènes, terwijl het in Brotherhood of the Wolves geen overdreven ruimtelijke klank gaf. De sterkte van dit effect kan bovendien naar smaak geregeld worden, wat het nut verhoogt. Wie een scherm met goed geluid en erg scherpe beelden zoekt, zit hier dus gebeiteld.

Kwaliteitsvol en prijsbewust

Beste KeusLG heeft flink aan zijn gebruikersinterface gewerkt en dat zie je. Het toestel beschikt over erg mooie en duidelijke menu’s, waarin je gemakkelijk je weg vindt. Bovendien is er voor allerlei nuttige functies gezorgd. Je kan een lijst met favoriete zenders maken. Of de menulabels van de ingangen veranderen zodat die duidelijk zeggen welk apparaat er aangesloten is.

Bovendien zijn de ingangen waarop iets aangesloten is duidelijk gemarkeerd in de menu’s. De afstandsbediening is prima ontworpen met grote toetsen en zinvolle opschriften. Snel schakel je tussen instellingen voor sport, film of spel. Een topper wat betreft bedieningsgemak dus. Maar ook wat beeldkwaliteit betreft rijdt deze LG mee in het koppeloton. De resultaten met Blu-ray-schijven blijken erg goed. Enkel met de ruisonderdrukking moet je wat opletten; die gaf bij de hogere standen aanleiding tot wat detailverlies. Ook voor dvd-weergave zijn de resultaten voorbeeldig. Het enige zwakke punt zijn de basisinstellingen van helderheid en contrast.

LG30

In de ‘bioscoop’-instelling staat de helderheid veel te laag en het contrast te hoog. Regel dat dus zeker bij. Kleuren en grijsschaal scoren gemiddeld, maar de set kan perfect bijgeregeld worden. Dat gebeurt dan wel in ‘expert’- modus, en is bijgevolg niet echt geschikt voor de gemiddelde consument. Tot slot is ook het geluid zeer goed, binnen de beperkingen van wat we in deze categorie verwachten. De surround-modus is wat te schel maar de ‘bioscoop’-instelling zorgt voor een lekker volle klank. Koppel dat alles aan een bijzonder gunstige prijs, en deze tv is een echte aanrader.


EDITORS' CHOICE