ARTIKEL

Ladeloos

Lademechanismen zijn erg praktisch en kunnen ook prachtig werken maar voor veel audiofielen gaat er niets boven een pure, spartaanse toploader. Vandaar dat een aantal fabrikanten zich richt op het vervaardigen van dergelijke spelers (denk aan de Musical Fidelity A1 CDPro, de Naim CD555 en Rega; zie foto).

Voor wat betreft het vermijden van een conventioneel ladesysteem zijn er door de jaren heen een aantal zeer slimme oplossingen bedacht, met name in Groot Britannië. Bij de vroegere Meridian spelers kwam (net als bij de Pioneer Stable Platter loopwerken) een forse schuifmodule met het complete loopwerk naar buiten. Naim heeft voor haar instapmodellen en middenklassers een uniek systeem ontwikkeld waarbij het loopwerk zich in een antiresonante, radiaal bewegende lade bevindt die met de hand wordt bediend (zie foto).

Naim

De voordelen zijn vergelijkbaar met die van een toploader; een meer rigide constructie en minder complexiteit. Daarnaast heeft dat Naim systeem geen extra elektromotoren nodig. Ook Cyrus heeft de lade vaarwel gezegd en voor een hightech slot-loading systeem met een uniek servocircuit gekozen.

Waar het om draait

Alhoewel het lademechanisme van een CD/DVD/SACD-speler meer in het oog springt is het toch het loopwerk en de bijbehorende servoaansturing (plus de voeding) waar het -letterlijk- om draait. De wijze waarop het loopwerk wordt ontkoppeld of ondersteund (maar ook de toegepaste schijfklem methode) heeft echter een niet geringe invloed op de uiteindelijke prestaties. Bij laserloopwerken gaat het net als bij alles in de audiowereld om de som der delen en dat is iets om rekening mee te houden wanneer men een nieuwe digitale speler gaat beluisteren of aanschaffen. Gelukkig zijn er aardig wat fabrikanten met de vereiste know-how en de wil om digitale spelers van goed uitgedokterde loopwerken te voorzien. Streaming mag dan de toekomst van digitale media zijn, dankzij het -voorlopig- voortdurende bestaan van digitale schijfspelers kan er nog op individuele en tastbare wijze van de gekoesterde zilveren schijfcollectie worden genoten.

EDITORS' CHOICE