ARTIKEL

Full Metal Jacket?

Een lademechanisme of loader/drawer bestaat net als een optisch loopwerk uit een aantal segmenten met individuele taken. De lade is weliswaar het meest opvallende onderdeel van zo`n mechanisme maar tegelijktertijd het minst belangrijke, althans voor wat betreft de prestaties van het loopwerk. Gezien het loopwerk zich midden in het lademechanisme bevindt, zal de constructie van het externe frame wat het loopwerk, de lade en de magnetische klem draagt het meest prestatiebepalende facet van het lademechanisme zijn. Het lademechanisme heeft meestal één servomotor (de meer kostbare mechanismen hebben er twee, zoals het MEKK mechanisme van de Linn Karik) en een systeem van tandwielen, wormwielen en/of snaren voor het bewegen van de lade en de zogeheten `laser-jack`.

Die jack bestaat uit een kunststof kantelplaat (ook bij de meeste metalen mechanismen) wat aan de achterzijde een eenvoudig draailager heeft met aan de voorzijde een nok die in de spiraalgroef van een wormwiel steekt. Wanneer de elektromotor wordt ingeschakeld (bijvoorbeeld door het commando `lade open`), dan zal het wormwiel van de jack eerst in werking worden gesteld. Het loopwerk kantelt dan voorover waardoor het contact met de magnetische klem wordt verbroken en het spindelplateau laag genoeg komt te liggen om de lade er overheen te laten bewegen. Bij het sluiten van de lade gebeurt het tegenovergestelde (eerst de lade, dan de jack).

Het loopwerk wordt meestal door middel van bolrubbers en/of veren met de kantelplaat verbonden, als eerste ontkoppeling. Toch zullen loopwerkresonanties als gevolg van het draaien van een CD (die zelden perfect vlak of centrisch zijn) roet in het digitale eten gooien. Die resonanties worden hoofdzakelijk door de spindelmotor, de klembrug of het frame van het lademechanisme veroorzaakt. De lade kan natuurlijk ook gaan resoneren maar dat zal al met al een minder directe invloed op het loopwerk hebben dan de resonanties in het frame. Dat is de reden waarom Cambridge Audio de klembruggen van hun Sony KSM-2 lademechanismen van rubber dempmatten voorziet.

Het belang van een goed frame en een laagresonant klembrug/klempuck systeem wordt onderstreept door de fraaie loopwerken van een aantal Japanse fabrikanten. In de Denon DCD 2000AE bijvoorbeeld, treffen we een door Denon zelf ontwikkeld mechanisme aan (zie foto).

Denon DCD 2000AE

Het stabiele frame en de solide klembrug zijn uit meerdere goed gedempte lagen opgebouwd. De lade van dat mechanisme bestaat grotendeels uit kunststof. Dat kan omdat er reeds geleiderstangen en een metalen versteviging zijn aangebracht. De meer betaalbare Denon DCD CX3 speler is van een volledig uit metaal bestaand lademechanisme voorzien, mede omdat men bij Denon voor dat model een zo plat mogelijk geheel (met een behouden rigiditeit) wenste, iets wat niet nodig was voor de uit de kluiten gewassen DCD 2000AE speler (zie foto van het CX3 mechanisme). Het grote DCD 2000AE loopwerk is echter nog beter gedempt en dat is uiteindelijk van groter belang dan de hoeveelheid toegepast metaal (het moet gezegd dat het CX3 loopwerk meer `sexy` oogt).

Esoteric


EDITORS' CHOICE