ARTIKEL

Kunststof en metaal

Er kan dus worden gesteld dat metalen onderdelen wel degelijk hun steentje kunnen bijdragen maar dat een combinatie van kunststof en metaal voor een optimale prijs/prestatieverhouding kan zorgen. Esoteric (TEAC) is het daar blijkbaar mee eens, getuige de gedetailleerde mix van polymeren en lichtmetaal waaruit hun nieuwe VMK-5 loopwerk/lademechanisme-combo is opgebouwd (zie foto).

Asatech

Ook Asatech, één van de grootste leveranciers van loopwerken en lademechanismen heeft sinds kort een half metaal/half kunststof DVD mechanisme in het pakket (zie foto).

Philips CD Pro-2

Esoteric is overigens één van de weinige High-End fabrikanten waar men zowel het loopwerk als het lademechanisme geheel binnenshuis ontwikkelt. Bij de eerste TEAC VRDS mechanismen werden Sony loopwerken ingezet. De `point` van het VRDS systeem is het unieke klemsysteem wat de CD zowel in het midden als aan de rand ondersteunt en wat van een hoogwaardig lager en een zeer rigide klembrug is voorzien.

Linn en Mark Levinson behoorden tot de eerste fabrikanten die CD-spelers met een geheel metalen lademechanisme en een aluminium lade leverden. Dat waren even fraaie als kostbare voorwerpen maar tegenwoordig is zo`n `full metal jacket` meer betaalbaar. Yamaha timmert flink aan de audioweg met hun nieuwe spelers die van een metalen lademechanisme (en niet onbelangrijk; een betrouwbaar optisch loopwerk) zijn voorzien. De vraag naar metalen lade`s is dusdanig groot geworden dat Daisy-Laser een tweetal metalen OEM loopwerken heeft ontwikkeld; een slimline type voor DVD loopwerken en een full-size model voor het fameuze Philips CD Pro-2 loopwerk (zie foto).

Rega

Een lademechanisme wat een stabiele en anti-resonante basis vormt voor het loopwerk en de CD goed klemt/ondersteunt zal de prestaties van een loopwerk positief beïnvloeden. De lade is daarbij ondergeschikt aan het frame, de kantelplaat en de klembrug. Het toepassen van metalen onderdelen is niet de enige oplossing; zowel met zorg vervaardigde kunststof delen als een mix van metaal en kunststof kan een goed alternatief zijn als daarmee de beoogde resultaten worden verkregen.

EDITORS' CHOICE