ARTIKEL

Overdrive

Zoals gezegd liepen audiofabrikanten vroeger meer te koop met hun CD-loopwerken, wat voor een gedeelte begrijpelijk is. De Philips CDM-0 (zie foto) tot en met CDM-9 loopwerken (met swing-arm laser pickup`s) waren indrukwekkende en solide digitale schijfdraaiers.

CDM-0

Een tijdlang hadden de vroege Philips en Sony loopwerken qua `value for money` weinig competitie. De nog altijd geliefde Marantz CD80 en CD72 CD-spelers waren voorzien van klassieke Philips swing-arm loopwerken en het in menig Marantz ontwerp toegepaste Philips CDM-4 loopwerk werd uiteindelijk een ware digitale audiolegende (zie foto).

CDM-4

Vanaf eind jaren `80 was er sprake van een duidelijk toegenomen aanbod van betrouwbare en betaalbare CD-loopwerken, meestal van Japanse makelij. Merken als Toshiba, Hitachi, Sanyo, Sharp en Mitsubishi boden zowel onder eigen naam als in OEM-vorm praktische en vaak goed doordachte loopwerken aan. Toen TEAC met hun eerste VRDS loopwerk de digitale audiowereld op zijn kop zette werd pas echt duidelijk dat Japan meer kon dan alleen waarde voor geld bieden. C.E.C. introduceerde het eerste snaaraangedreven CD-loopwerk en niet veel later bracht Pioneer hun Stable Platter Mechanism op de markt. Begin jaren `90 kon men kiezen uit een breed aanbod van optische loopwerken, vaak voor relatief lage prijzen.

Mede dankzij de opkomst van CD-ROM begonnen veel fabrikanten (ook Philips) zich te richten op de wensen van de explosief groeiende PC markt. Over de pro`s en con`s van zowel traditionele `Red Book` loopwerken als CD-ROM en DVD loopwerken zijn eindeloze epistels te vinden op het hindernet. Feitelijk zullen fabrikanten hun spelers moeten opbouwen met de nu verkrijgbare loopwerken. Overigens zijn verschillende High-End fabrikanten als Meridian en EMM Labs er in geslaagd om op zeer effectieve wijze respectievelijk CD-Rom en DVD loopwerken toe te passen in hun huidige ontwerpen. Bij Esoteric en C.E.C. gaat men overigens onverdroten door met het ontwikkelen van Rolls Royce-achtige superloopwerken en bij merken als Sony en Sanyo worden nog altijd knap uitgedokterde loopwerken en laserdiode`s ontwikkeld (zo vormt een Sanyo laserslede het uitleesgedeelte van enkele C.E.C. loopwerken).

EDITORS' CHOICE