ARTIKEL

Resumé

Wel van Oelhbach waar een lieve dame mij vertelde hoe handig een HDMI switch is voor mijn plasma. Twee of vier ingangen, éénmaal uit. Met versterking zodat u meters lange Oelhbach kabels naar uw projector kunt gebruiken binnen de HDMI specificatie.

Belangrijk nieuws bij Arcam voor iedereen die op de Solo een dvd speler mist. Er is een Solo 5.1 bij gekomen. Speelt cd en dvd, laat zich instellen als twee-kanaal of vijf-kanaal speler. Helemaal compleet, helemaal af. Goed geluid, uitstekend beeld, geschikt voor iedereen die vindt dat één enkel kastje alles moet kunnen en toch kwaliteit wil bewaren.

Cyrus heeft inmiddels zoveel kastjes dat een flinke poster moest aangeven welke opties verkrijgbaar en combineerbaar zijn. Het blijft een fraai gezicht een rijtje Cyrus apparaten onder elkaar in het speciale wandrek. Of een niet fraai gezicht in een scheefstaand houten rekje.

Yamaha doet een gooi naar de high end markt met de Soavo luidspreker. Helaas speelde er geen muziek toen wij in de ruimte waren. Geen oordeel derhalve over de fraaie vloerstaander. NAD toonde haar nieuwe gezicht.

Een iets andere kleurstelling voor een keur aan receivers, spelers, versterkers en tuners. Met het “joy knopje” gepikt van de Master Series aan de voorkant. Oudere kleuren blijven nog even actueel. Een enkel apparaat was nog niet productierijp en daarvan toonde NAD alleen de lege kast.

Veelbelovend binnen een rijke schakering aan prijzen maakt het NAD programma compleet en aantrekkelijk voor dealer en consument.

Denon heeft een CX3 systeem. Compact, aantrekkelijke vormgeving met in Engeland ontwikkelde luidsprekers. De speler speelt bovendien sacd als u die in bezit heeft. Ondanks de bescheiden afmeting serieuze hifi tegen een serieuze prijs van 2700 pond.

Onkyo brengt een D-TK10 mini speaker met een opvallend uiterlijk. Vormgegeven door een gitaarbouwer. Mahony kast, ring tweeter en micro fiber woofer. Een mini in stijl voor iedereen.

Ergerlijk als de klant genegeerd wordt. Quad UK kan iets leren van de Transtec collega’s in Nederland waar demo’s altijd af zijn en informatief. Quad UK personeel stond breeduit in de deuropening brood te eten waardoor niemand in of uit de kamer kon. Deed geen stap opzij en converseerde tussen de happen brood op hoog genoeg niveau om de elektrostaten te overstemmen en kwade blikken op te roepen. Hoe de nieuwe elektrostaat klinkt kunt u beter in Rotterdam vragen.

Grote merken komen we nog langs. Dynaudio aangestuurd met Plinius. Meridian die een soortgelijke demo als vorig jaar gaf. Elders troffen we de G95 aan en diverse versterkers van Meridian. Pioneer met hun haast perfecte plasma’s.

Die zo mooi staan op Spectral meubels. Het meubel met de hoogste afwerkinggraad op de beurs. Zo hoog dat elders meubelfabrikanten spontaan buikpijn kregen en zich in hoekjes wegstopten. Staan er vingers op het glas, neem dan Spectral spray. Ik maak er eveneens mijn plasma en LCD mee schoon. Ideaal spul.

Tivoli met de iYiYi en iSongbook naast de vele modellen radio’s. Verder langs kabelfabrikanten die ter plaatse kabels op maat afwerken op elke gewenste lengte.

Langs Sonus die verreweg het verste is met multiroom vanaf muziek servers. Slimme kastjes die in Engeland in bundels elke week in honderdtallen over de toonbank gaan. Chord Company kabels heeft een afscherming ontwikkeld om de speakers kabels die ervoor zorgt dat een kabel niet langer werkt als een antenne. Iets waar wij snel op terug zullen te komen. Nieuwe interconnects vonden wij er naast heftig fraaie, betaalbare netsnoeren.

Daarna, daarna kwam een pint bitter. Die in minder dan een halve minuut verdween in het keelgat. We keken van boven uit de bar neer op een verkooppunt van Audio X en Audio T. Bezoekers die iets moois hadden gezien op de beurs konden dat gelijk bestellen en genieten van een leuke beurskorting.

Sommige aanbiedingen neemt men uit voorraad mee. Tot receivers en luidsprekers aan toe. Een onbekend fenomeen in onze lage landen waar je hoogstens een cd, lp of tweak kunt kopen. Terugblikkend op de 20ste jaargang van Bristol constateren Marc en ik een licht teruggelopen bezoekersaantal, her en der een ommekeer van leuke muziek naar het Krall/Masekela genre, een overvloed aan in het wild aanspreekbare Engelse hifi recensenten.

Gebleven is de ontspannen sfeer en collegialiteit tussen standhouders, de naarmate de dag vordert steeds meer bier drinkende bezoekers en vooral veel apparatuur, veel om te zien, te besnuffelen of aan te raken. Zere voeten, zere nek van de camera, zere schouder van de foldertas. We hadden het er graag voor over want Bristol is gewoon leuk. Met Easyjet vliegt u er voor een habbekrats heen, hotels zijn betaalbaar, restaurants in overvloed. Het is niet voor niets dat de Bristol Show groeit ten koste van Londen.


EDITORS' CHOICE