ARTIKEL

Draadloos

Pure Digital blijft sterk in DAB ontvangers en maakt de range steeds groter. Heel leuk is de replica van een Marshall PA systeem in mini formaat. Uw dochter maakt u blij met een knal roze Pure One. Terwijl u in slaap valt op een favoriete cd in uw wekker/cd/radio.

Canton volgt de trend naar wireless. Een zender bij de voorversterker. Ontvangers in design luidsprekers. Snoertje eraan en de in de luidspreker geïntegreerde versterkers speelt. Leuk voor bij uw plasma. Naar mijn idee ongeschikt voor muziekweergave op niveau. Gelukkig heeft Canton ook daar volwaardige systemen voor. Die gaven op deze dagen geen geluid.

Marantz speelde ook al in op de behoefte van het grote publiek en zet de 7000 serie letterlijk in de schijnwerpers. Exotica met buizen of klasse-A is niet te vinden. Eerlijk is eerlijk, u krijgt heel veel kwaliteit voor relatief weinig geld.

Schitterend om te zien, nog mooier om te beluisteren is de luchtgeveerde, tangentiële arm van The Cartridge Man met het Musicmaker element. Gemonteerd samen met een Hadcock arm op een glanzende Duitse draaitafel.

Het was veel te druk om via Usher versterkers en luidsprekers echt iets te horen. Wie geprikkeld is kan zich wenden tot Analogue Audio in Nieuwegein om dat moois zelf te bewonderen. Top analoge weergave valt u daar ten deel. Kef mikt net als Canton op het traditionele systeem, van monitor tot reference met Uni-Q units en op de wireless markt voor multichannel weergave met twee of meer luidsprekers samen met een centrale woofer. Bij mij maken de wireless mini’s niets los, bij de plasma/LCD consument klaarblijkelijk wel anders zou het aanbod niet zo groot zijn.

Niet bekeerd tot commerciële wireless is Dali. Naast de uitermate succesvolle Ikon’s in de lagere prijsklasse toont Dali haar Mentor 1 voor het eerst aaqn het publiek. Net als met de Ikon begon Dali met de vloerstaande Mentor 6 en maakt nu de reeks compleet tot aan de Mentor 1.

Drive units verder opgevoerd dan in de Ikon. Beter filter, steviger en luxere behuizing. Behouden is de Dali tweeter opstelling die een grote dome koppelt aan een bandtweeter met als resultaat nauwelijks kleuring en supersnelle weergave. De Mentor komt naar ons toe voor een recensie en gaan we naast de Ikon’s zetten.

Tannoy plaatste slechts één paar speakers in hun hotelkamer. Een Glenair met een 10” woofer in huiskamervriendelijke afmeting, die zich veel eenvoudiger laat plaatsen en gemakkelijker laat aansturen dan de 15” uitvoering. Iedereen die geen Glenair mocht plaatsen of kon plaatsen vanwege de omvang spoedde zich naar de Tannoy dealer.

Zelfbouw en Engeland, van oudsher een combinatie. World Designs is de reïncarnatie van World Audio Design. Het blad Hifi World heeft de ontwikkeling en verkoop van kits/gebouwde kit versterkers overgeheveld naar World Designs. Waarmee een uitstekende samenwerking is bereikt terwijl beide bedrijven zich optimaal kunnen richten op hun eigenlijke vak. Mooie kits met buizen, geïntegreerd, voor-eind combinaties, phonotrap, luidsprekers en upgrade paden zijn beschikbaar. Meer informatie over het blad Hifi World en een link naar World Designs treft u aan op hifi.nl. Aarzelende kit kopers kunnen we geruststellen. Wie kan lezen (Engels), solderen en schroeven bouwt deze kits.

In de houding voor PMC luidsprekers. Glorieus en imposant staan er de nieuwe EB1 speakers. De midden en hoogweergevers uit de OB1 vormen een combinatie met de 10” woofer van de professionele IB in een forse transmissielijn.

U mag het hard zetten, zacht of afgrijselijk hard, op elk niveau laat PMC horen dat zij een professionele achtergrond hebben. Het aantal films en cd’s dat wereldwijd is geproduceerd en gemixt op PMC is niet te tellen. Wilt u horen wat men in de studio verhief tot het eindresultaat, dan is dit uw nieuwe vloerstaander. Niet geschikt voor de 300B brigade, wel voor de krachtpatsers van Krell, Bryston, Classé of anderen.


EDITORS' CHOICE