ARTIKEL

Platenspelers

Exposure toonde ons een prototype van een modulair en stapelbaar high end systeem. Niet geheel onze smaak in uiterlijk, prima in geluid en strak uitgevoerd. De cd speler is een toploader met een grote puck. Hoe de uiteindelijke productiemodellen worden is nog niet bekend. Exposure maakt dankbaar gebruik van opmerkingen van bezoekers om zonodig bij te schaven.

Monitor Audio schept een duidelijk onderscheid in producten. Kamer 1 herbergt een mini-systeem met centrale woofer. Kamer 2 is “wow”. Prachtige monitors spelen glanzend in hoogglans op Chapter versterker en cd-peler. Het hoeft niet altijd groot te zijn om te spelen met high end resultaten. Als de fabrikant het maar goed doet. Opnieuw het bewijs dat een hoogwaardige versterker aan goede, kleine luidsprekers de sterren van de hemel kan spelen.

Isotek kent u vast wel van de netfilters, stekkers, stekkerblokken en kabels. Elk half uur verzorgde Isotek een demo waar een dame en heer het onderscheid lieten horen tussen de diverse oplossingen. Eerst standaard netsnoeren. Dan die met speciale stekkers. Gevolgd door een beter snoer.

Een eenvoudig filter, een zwaarder filter, tenslotte de top scheidingstrafo’s en filters. Duidelijk en helder. Goede muziekkeuze. Leema apparatuur. Playlist beschikbaar. Ondersteunende documentatie. Jammer dat men het nodig vond zo’n perfecte demo op te vijzelen door de versterker in een A/B vergelijk steeds net een stapje harder te zetten als de prijs van de upgrade steeg. Ons gehoor heeft namelijk de neiging “harder als beter” te beoordelen.

Wie er met de neus bovenop zat had het door. Een rij naar achteren niet. Isotek heeft dat helemaal niet nodig. Zeker niet in een hotel omgeving die bol staat van vervuilde stroom. De charmante dame bij de deur die op haar rug de beursaanbieding droeg kon niets doen aan de licht bittere smaak ontstaan door de demo. Wat mij gelukkig wel blij maakte was de introductie van een heel mooie en vooral betaalbare apparaatstekker. Voor de prijs van één exemplaar van een bekend merk krijgt twee Isotek stekkers. Afgeschermde kabel levert Isotek ook. Uw stroomvoorzienig kunt u op die manier betaalbaar opbouwen met een mooi Isotek filter en enig knutselen met snoeren en stekkers.

Heed is een raar merkje. Mooie versterkers die doen denken aan Cyrus One en Two. Voedingen voor platenspelers. Bijzondere luidsprekers die bij mij de herinnering oproepen aan Sonab van destijds.

Ze stralen schuin naar boven/voren. Collega Marc vond het helemaal niets, ik raakte zelf in de war van het wazige stereobeeld. Echter herkende onmiskenbaar kwaliteit. Scherpe prijzen bij Heed.

Rots in de platenspeler branding is Michell. Altijd een hoge graad van afwerking. Gemodificeerde Rega armen. Jarenlang speelplezier. Wie de trotse eigenaar is van een Thorens TD124 kan zijn oude plateau vervangen door een acryl Michell variant. Succes verzekerd met inlevering van een heel klein stukje nostalgie. Prijs geschat op 200 euro in Nederland.

Alternatief vormt Pro-ject. Niet zo mooi als een Michell, wel voordeliger. De RPM 10 is best indrukwekkend met zijn dikke acryl plateau en lange carbon arm voor 1500 pond. Meer design en haast te geef is een X-pack.

Een Pro-ject Experience draaitafel met eenvoudiger carbon arm, een Ortofon MC Rondo element en een speedbox in een bundel. Hopelijk ook snel in Nederland beschikbaar.

Om even terug te komen op de Thorens TD124, heeft u die of een Lenco, Garrard 301 of 401, dan maakt World Designs samen met een leisteen verwerkend bedrijf sokkels voor uw vintage speler.

Met universele armboards aanpasbaar aan vrijwel elk type arm. Het gewicht van 20 mm dik leisteen zal het vervoer naar Nederland niet goedkoop maken, daar moet u wel rekening mee houden, bovenop de prijzen vanaf ca. 500 pond. Doelmatig en buitengewoon goed afgewerkt. De foto’s doen nauwelijks recht aan het resultaat.

Passend bij vintage high end audio zijn buizen. In een moderne versie van Kondo te zien bij Living Voice. Dit jaar opnieuw met de batterij gevoede set die geheel los staat van het lichtnet. Niet met slanke Living Voice vloerstaanders maar met forse hoornluidsprekers. Wie zich wil scharen onder de top kan bij Kondo en Living Voice het hart ophalen. Het kostte moeite de ruimte te verlaten.

Onze eerste beursdag eindigde in een persconferentie waar sprekers van Arcam, Linn, Meridian en Pioneer hun ongenoegen uiten over de pixel en formaat strijd van High Defenition beeld weergave. Algemene klacht: de consument krijgt geen of slechte voorlichting. Marketing schreeuwt over steeds hogere resoluties terwijl het beste beeld vaak wordt gehaald op 720p in plaats van 1080i of 1080p vanwege de slechte scalers in goedkope schermen. De consument realiseert zich niet hoe vaak een signaal verandert van resolutie en hoeveelheid pixels voor het getoond wordt. Terwijl bij elke stap de kwaliteit achteruit gaat. Wat de vraag doet rijzen: hebben we wel iets aan Blue Ray en varianten? Van discussie was geen sprake, elke fabrikant maakt zich dezelfde zorgen en vulde elkaar daarin volmondig aan.


EDITORS' CHOICE