ARTIKEL

Bristol Show 2007

Vraag een willekeurige fabrikant of een willekeurig lid van de audiopers in Engeland welke show op dit moment het belangrijkste is in Albion en het antwoord luidt steevast: “De show in Bristol”. Door de versplintering en de te ver doorgeschoten onderlinge concurrentie van de shows in Londen zijn de kosten opgedreven en heeft de showleiding de consument vergeten. In Bristol, waar de show traditioneel wordt georganiseerd door What Hifi (tijdschrift) aan de ene kant met Audio eXcellence en Audio T (winkelketens) aan de andere kant van de tafel, richt men zich op de doorsnede consument met als doel: het promoten van audio en video apparatuur in het algemeen. Hetgeen uiteraard de core business is van de drie ondernemingen.

Dat weerspiegelt zich dit jaar duidelijk in de apparatuur die naar de show is gebracht door veelal Britse fabrikanten en enkele importeurs. Meer dan in voorgaande jaren is betaalbare apparatuur opgesteld en zijn echte high-end componenten of zeer esoterische merken naar de achtergrond gedrongen. Niet dat u er geen high-end zult vinden, maar het aanbod van bijvoorbeeld buizen versterkers of platenspelers neemt langzaam maar zeker af in de drie jaar dat wij afreizen naar Bristol City. De tendens die wij constateerden gaat steeds verder richting multiroom, Wifi, iPod en integratie van beeld en geluid. Met daarnaast een volwaardige stereo installatie voor momenten dat er echt naar muziek wordt geluisterd.

De eerste fabrikant die wij begroeten is Naim. Maar liefst drie kamers houden zij bezet op de 5e verdieping en een grote ruimte op de eerste. Aandacht vragend voor sets in diverse prijsklassen beginnend met de n-Vi geïntegreerde versterker/dac combinatie. Spelend op n-System monitors en bijbehorende subwoofer. De n-Vi is een dvd, dvd-audio, cd-speler, AV-processor en 5-kanaal versterker in één. Met optioneel leverbaar een DAB/FM module en verder aansluitingen voor game console, satelliet ontvanger en mp3 speler. De toekomst in een enkele doos. Het concept is afgeleid van de losse Naim componenten die groeien tot aan de magnifieke CD555 speler, te combineren met losse voor-eind versterkers en extra voedingen.

Wie de moeite nam alle kamers te bezoeken steeg mee in prijsniveau tot aan de grote ruimte beneden die zonder twijfel gerekend mocht worden tot de toppers van de show. Overeenkomst tussen de Naim componenten onderling is snelheid, precisie, enorm gevoel voor ritme en heldere klank. Heel opvallend is dat Naim luidsprekers maakt die tegen de muur gezet mogen, zelfs moeten worden. Wat leefruimte in de huiskamer scheelt. Naast Naim treffen we Rega.

Op de vingers getikt door hun Benelux vertegenwoordiger Joenit, die de presentatie van vorig jaar ronduit slecht vond, heeft Rega dit jaar besloten alle beschikbare apparaten op te stellen en geen muziek te draaien. Nieuw is de door de markt afgedwongen low budget Rega P-1 platenspeler. Beter is de keuze voor de iets luxere, eveneens nieuwe P-2 of de verbeterde P-3. De P-5 en de P-7 zijn tegenwoordig leverbaar met een houten rand in plaats van zwart of zilver. De rand is helaas voor bezitters van een P-5/7 niet achteraf aan te brengen.

Rega heeft een spraakmakend element op de markt gebracht met een uniek motor systeem waar de rest van dit verslag mee te vullen zou zijn. Passend in een arm met een nauwkeuriger ophanging en ander systeem voor dwarsdruk compensatie. Elektronica van Rega is deels nieuw, deels verbeterd ten opzichte van oudere types.

Wie meer van Rega wilde horen kon terecht bij Joenit waar naast dit merk Totem speakers werden gedemonstreerd en Einstein buizen apparatuur te zien was. Als altijd nam Wim Verellen ruim de tijd zijn bezoekers niet alleen te verwennen met een uitstekend geluid, maar ook te laten horen en zien welke invloed omgevingsfactoren hebben op het beleven van muziekweergave. Totem dat in Engeland wordt vertegenwoordigd door het Mechelse Joenit is daar zeer goed ontvangen door dealers en consumenten.


EDITORS' CHOICE