ARTIKEL

Spendor

Misschien wel de aangenaamste verrassing van de show in een hoog prijssegment is het vrijwel uitgewerkte prototype van een 2,5-weg Spendor systeem. Uitgevoerd in hoogglans lak met inlay’s van exotisch hout of andere materialen. Spelend zoals elk jaar op een Naim installatie maakt de Spendor een diepe indruk op bezoekers en op ons. Prijs van het systeem is nog niet bekend, maar zal liggen boven de duurste huidige Spendor. De eerste indruk is muzikaal, volledig open, snel, accuraat en vooral indrukwekkend. Spendor gaat zich ook opstellen het luxe segment met het tonen van een hoogglans in hout afgewerkte monitor.

Vienna Acoustics speelt met de houten luidsprekers en appelleert aan de designwensen met het tonen van de Schonberg serie. Slanke, ronde vormen in aluminium en zwart. Nog meer fraais op deze etage.

AVI speelt in op de behoefte aan het beperken van apparatuur in de huiskamer en het toepassen van moderne technologie. In een paar ADM9 monitors zit verstopt: remote bedienbare Burr Brown D/A converter met een USB-ingang, een 4e orde elektronisch scheidingsfilter voor het aansturen van een resp. 100 en 250 Watt gescheiden bipolaire versterker voor hoog en laag en een subwoofer uitgang. Daarnaast analoge in en uitgangen. Wie zijn laptop aansluit op de USB ingang kan genieten van een geweldig geluid. Meer bas krijgt u met een 10” subwoofer. Een paar ADM9 monitors gaat in Engeland 1000 pond kosten.

Op mijn vraag of AVI Electronics zich gaat afwenden van de grote systemen kwam het geruststellende antwoord: “Nee”. Inspelend op een behoefte aan wireless oplossingen met media centers levert Slim Devices een ontvanger/voorversterker die communiceert met het media center en uw muziekcollectie met erg weinig verlies door het hele huis laat spelen zonder andere bedrading dan een netvoeding. Wel hebt u conventionele eindversterker en luidsprekers nodig per ruimte.

Minder opvallend en slechts bedoelt om als ontvanger te koppelen aan geïntegreerde versterkers zijn de Squeezeboxes van Slim Devices. Voor de keuken, de slaapkamer en desnoods de wc. MJ Acoustics maakt de Pro50 in een MK II versie. De kleine handige subwoofer moet zijn meerdere binnen het eigen merk erkennen is een “beest” dat met een enorme Volt woofer is uitgerust. MJ Acoustics maakt in eigen beheer een mini systeem voor surround en een serieuze vloerstaander met een single drive unit.

Leema Acoustics liet de Tucana versterker horen en de Antila multi dac cd-speler. 20 Dac chips parallel zorgen voor “raving reviews” van de speler. Goed nieuws is dat Leema in Nederland wordt geïmporteerd. Naast de Antila en de Tucana zagen we de schitterende Cygnus phono trap, de Hydra eindversterker, Corvus center versterker/subwoofer controller en Leema luidsprekers. Uiterlijk perfect, innerlijk pure high end muziek. Het prijskaartje is helaas navenant. Hoewel ik duurdere spelers ken dan de Antila die in Engeland 2500 pond kost. Graag heel snel afleveren voor een recensie bij ons.

Een paar merken kunnen we achter elkaar de revue laten passeren. B&W zet een simpel systeem neer dat we al lang kennen van alle beurzen. De Wilson Benesch ruimte is een kopie van vorig jaar. Tot en met het niet aan de praat krijgen van een cd speler, misschien wel de zelfde onwillige speler als in 2006. Neat maakt muziek. De dubbele tweeter die omhoog straalt ter ondersteuning van de tweeter op de baffle zorgt voor ruimtelijke weergave.


EDITORS' CHOICE