ARTIKEL

David of Goliath

Luidsprekers spreken bij veel mensen het meest tot de verbeelding en dat is geen wonder want zij zijn de uiteindelijke vertolkers van alle voorafgaande behandelingen. Daar komt nog bij dat er altijd twee -of meer- van die dingen nodig zijn en dat maakt dat ze ook uiterlijk als de ambassadeurs van de hele weergaveketen gelden. Een mooie afwerking is dan wel zo prettig, want we moeten er toch maar steeds tegenaan kijken. Maar hoe zit het met het formaat?

De `groter is beter` stelling is volgens velen nog steeds van toepassing. Bij deze gedachte moeten twee kanttekeningen worden gemaakt, namelijk dat bij een beperkt budget een hoogwaardige compacte luidspreker meer kwaliteit kan bieden en dat niet iedere kamer geschikt is voor een uit de kluiten gewassen weergever. Kwantiteit én kwaliteit voor een lage prijs is vaak net wat teveel gevraagd (zeker als we in gedachten houden dat er altijd twee of meer luidsprekers van het budget moeten worden aangeschaft) en compacte weergevers hebben niet alleen het voordeel dat ze voor minder akoestische problemen zorgen maar hebben zelfs minder last van zogeheten `klankkast-kleuring`.

Een grote maar niet hoogwaardig geconstrueerde klankkast voegt namelijk vervorming, oftewel kleuring, toe aan de weergave. Hoe kleiner de klankkast, hoe minder deze gaat meeklinken en hoe lager de kleuring zodat er een meer natuurlijke en open weergave kan ontstaan. Een kleine luidspreker is natuurlijk niet in staat om een geweldig zwaar laag neer te zetten maar dat compromis weegt vaak best op tegen een betere weergave van de cruciale midden- en hogetonen. Veel units (oftewel: tweeters, woofers etc.) in een kast ogen indrukwekkend maar kunnen bij betaalbare luidsprekers ook weer voor onnodige vervorming zorgen. Ook hier geldt weer dat kwaliteit en kwantiteit niet samengaan en dat een goed ontworpen `twee-weg systeem` (met één tweeter en één mid/laag woofer) vaak voor een meer natuurlijke weergave kan zorgen.

Een slanke twee-weg `zuilweergever` (met een ranke klankkast) kan een alternatief zijn voor een `boekenplank`-formaat luidspreker (door audiofielen meestal aangeduid als `mini-monitor`) mits de klankkast een stijve constructie heeft en afdoende is gedempt. In de hogere prijsklasse worden de klankasten van grote luidsprekers dusdanig vervaardigd dat ze een minimale kleuring aan de weergave meegeven zodat een `fullrange` (van diep laag tot hoog) weergave daar minder kwantiteit-versus-kwaliteit problemen oplevert, of althans zo zou het moeten zijn!

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »